سیاسی
بی بی سی همکار طالبان در ضد تبليغ!
بي بي سي گزارشي در مورد ويديوي منتشر شده از قطع شدن دست يک باشنده تخار توسط طالبان به اتهام دزدي تهيه کرده است. ميتوان گفت که بي بي سي در جايگاه همکار طالبان در ضد تبليغ در اين گزارش عمل کرده است.
بي بي سي به نقل از سخنگوي طالبان ويديوي منتشر شده در مورد قطع شدن دست يک تن توسط طالبان را بخشي از جنگ تبليغاتي عليه طالبان ميداند.
در گزارش بي بي سي به اين سه موضوع پرداخته شده است:
1- ويديويي که در آن افراد طالبان دست يک باشنده تخار را قطع ميکنند.
2- ابلاغيه/ اطلاعيهاي که در آن از آدرس طالبان از مردم خواسته شده که فهرست دختران جوان را در اختيار طالبان قرار دهند.
3- گزارش هايي که در آن ادعا شده که طالبان از مردم به زور نان جمع ميکنند.
از سه موضوع ياد شده، تاکيد سخنگوي طالبان به موضوع دومي است. موضوع دومي همان موضوعي است که بسياريها جعلي بودن آن را تأييد ميکنند.
به عبارت ديگر، بي بي سي در اين گزارش به سه موضوعي ميپردازد که در ميان آنان يکي جعلي و غيرواقعي است و دوتاي ديگرش واقعي است. تاکيد سخنگوي طالبان بيشتر به رد اعلاميهاي است که اين گروه را متهم به تجاوز به ناموس مردم ميکند. چون اين اعلاميه جعلي است، سخنگوي طالبان با قطعيت و جديت در مورد جعلي بودن آن حرف ميزند. اما در اين ميان دو موضوع ديگر که واقعي است و سخنگوي طالبان نيز آن را با جديت رد نميکند در زمره مواردي ميآيد که گويا جعلي باشد. به عبارت ديگر، بي بي سي دو «واقعيت» که به ضرر طالبان است را با يک «جعل» ابطال ميکند. بي بي سي ميگويد، چون اعلاميه منسوب به طالبان در مورد درخواست فهرست دختران جعلي است بنابراين ويديوي قطع شدن دست يک تن توسط طالبان و اخبار مربوط به زورگيري نان از سوي طالبان نيز ساختهگي و جعلي است.
جالب اين است که بي بي سي براي ايجاد توازن در گفتههاي سخنگوي طالبان، ديدگاههاي منابع دولتي يا کارشناسان امور را درج گزارش نميکند. فقط به عنوان تريبون ضد تبليغ براي طالبان عمل ميکند.
ميتوان از فحواي اين گزارش بي بي سي برداشت کرد که اين رسانه نگران بدنام شدن طالبان است. در واقع، تلاش براي جلوگيري از بدنام شدن طالبان در روح گزارش بي بي سي درخشش خاصي دارد که رسانهايها به وضوح آن را مشاهده کرده ميتوانند.
به بخشي از گزارش بي بي سي توجه کنيد، خود دانيد که بي بي سي در مهندسي اين خبر چه ظرافت کاري کرده است:
«در تازهترين مورد از سلسله چنين خبرها، تصاويري از مردي در شبکههاي اجتماعي منتشر شده است که دستش به اتهام دزدي از سوي افراد گروه طالبان قطع شده است. طالبان شماري از اين ويديوها را «جعلي يا صحنههاي از ويديوهاي چندين سال قبل» خواندهاند که به گفته اين گروه «اکثراً اعمال مليشههاي داعشي در آن منعکس شده» و انجام چنين اعمالي را از سوي افراد اين طالبان تکذيب ميکنند.
در روزهاي گذشته نامهاي منسوب به گروه طالبان در شبکههاي اجتماعي منتشر شد که در آن نوشته شده بود؛ «مجاهدين امارت اسلامي در ولايت بدخشان و تخار توانستهاند بيشترين نقاط ولسواليهاي ولايت شمالي را فتح کنند.»
دقت کنيد که در ادامه اين خبر، به نقل از طالبان چه گفته ميشود. «طالبان شماري از اين ويديوها را….» در حالي که بحث در باره يک ويديو مشخص است. در گزارش بي بي سي به جاي استفاده از ضمير معين اشاري «اين» از ضمير نامعين «شماري» استفاده ميکند. واضح است که سخنگوي طالبان ويديوي دست قطع کردن را رد نکرده است اما بي بي سي تمايل دارد که طالبان آن را رد کند.
گزارش بي بي سي با رد و تکذيب ابهام آلود ويديوي دست قطع کردن از سوي طالبان از موضوع دست قطع کردن که به نظر ميرسد موضوع محوري گزارش هم باشد، به سرعت عبور ميکند و به موضوع نامه منسوب به طالبان متمرکز ميشود. در اين جاست که سخنگوي طالبان با صراحت حرف ميزند و اين نامه را جعلي و تبليغات دشمن ميخواند. در اينجا بي بي سي به شرح و پرداز ماجرا روي ميآورد.
بي بي سي به عنوان يک رسانه انگليسي، تأثير بسزايي در شکل دهي افکار عمومي در افغانستان دارد. اين رسانه هميشه متهم به نشر و پخش خبرها و گزارش هايي به نفع طالبان بوده است. بريتانيا به عنوان صاحب امتياز بي بي سي نيز از نظر سياسي متهم به حمايت پنهان از طالبان از طريق داشتن روابط با پاکستان بوده است.
ولي زاده