سیاسی

اقدام بشردوستانه يا تبعيض‌ قومی؛ ماجرای کوچ اجباری 400 خانواده توسط طالبان در کندز چيست؟

به دنبال افزايش ناامني‌ها در شمال و شمال‌شرق کشور، شماري از ولسوالي‌هاي کشور به دست جنگ‌جويان گروه طالبان سقوط کرده‌اند. در پي سقوط اين ولسوالي‌ها هزاران خانواده ناگزير به ترک خانه‌هاي‌شان شده‌اند. در تازه‌ترين مورد، طالبان چهار صد خانواده را از منطقه‌ي «باغ شرکت» در ولايت کندز مجبور ساخته‌اند که منطقه را ترک و به شهر فيض‌آباد کوچ کنند.

اين خانواده‌ها اقدام طالبان را به تبعيض قومي و زباني متهم کرده و گفته اند که آنان در اصل باشنده‌گان ولايت بدخشان و فارسي‌زبان هستند که سال‌هاي زيادي را در ولايت کندز سپري کرده‌اند.

قاري سراج، نماينده‌ي آواره‌گان منطقه‌ي «باغ شرکت» گفته که با سقوط اين منطقه به دست طالبان، جنگ‌جويان اين گروه خانه‌هاي آنان را به آتش کشيده، اموال‌شان را مصادره کرده، بزرگان را لت‌وکوب و شماري از جوانان و دکان‌داران را تيرباران کرده‌اند.

آقاي سراج گفته که جنگ‌جويان گروه طالبان در زمينه‌ي مجازات آنان برخورد قومي کرده‌اند و بيشتر کساني را مورد ظلم و جبر قرار داده‌اند که باشنده‌گان اصلي ولايت بدخشان و فارسي زبان بوده‌اند.

«ما را به بهانه‌ي اين ‌که به نيروهاي اردوي ملي آب و نان داده‌ايم و همکاري داشته‌ايم مجبور به کوچ اجباري کردند، بزرگان ما را تيرباران کردند و خانه‌هاي ما را آتش زدند؛ در حالي که از ديگر گروه‌هاي قومي چون گُجرها، قندهاري‌ها و هلمندي‌ها نيز همسايه‌هاي ما بودند، اما با آنان هيچ‌ گونه برخوردي نکردند.»

نماينده‌ي آواره‌گان منطقه‌ي «باغ شرکت» گفته که بخش بزرگي از دکان‌داران اين منطقه را اقوام غيربدخشي تشکيل مي‌دهند، اما طالبان يک دکان‌دار بدخشي را به اتهام اين که به نيروهاي ارتش مواد غذايي فروخته است، تيرباران کردند.

در ميان اين آواره‌ها، زنان و کودکان نيز شامل‌اند.

با اين حال، ذبيح‌الله مجاهد، سخنگوي طالبان با رد ادعاي برخورد قومي و کوچ اجباري باشنده‌گان منطقه‌ي باغ شرکت مي‌گويد که طالبان به خاطر جلوگيري از وارد شدن زيان به افراد ملکي از مردم خواسته‌اند که به گونه‌ي موقت خانه‌هاي خود را ترک کنند و به مناطق مصون‌تري بروند.

آقاي مجاهد اين اقدام جنگ‌جويان طالبان را يک اقدام بشردوستانه تلقي مي‌کند و اضافه مي‌کند که منطقه‌ي «باغ شرکت» يک منطقه‌ي دولتي است و خانواده‌ها به گونه‌ي موقت در اين منطقه زنده‌گي مي‌کردند.

خانواده‌هايي که وادار به کوچ اجباري شده‌اند، اکنون در «باغ زراعت» در شهر جديد فيض‌آباد در گرماي تابستان بدون هيچ سرپناهي بودوباش دارند و به کمک‌هاي دولت و نهادهاي کمک‌کننده چشم دوخته‌اند.

حکومت محلي بدخشان براي رسيده‌گي به وضعيت اين بي‌جاشده‌گان يک نشست اضطراري برگزار کرده و در همکاري با نهادهاي کمک‌کننده هماهنگي لازم را جهت رسيده‌گي به مشکلات آنان ايجاد کرده است.

نيک‌محمد نظري، سخنگوي والي بدخشان گفته که حکومت محلي در دو بخش مختلف به همکاري اين بي‌جاشده‌گان وارد عمل شده است. او توضيح مي‌دهد که نخست موضوع رسيده‌گي عاجل و فراهم‌آوري سرپناه براي اين خانواده‌ها مي‌باشد که از طريق بسيج نهادها روي دست گرفته شده و موضوع دوم بحث سرشماري و بررسي اين خانواده‌ها است که به زودي روي دست گرفته خواهد شد.

سخن‌گوي والي بدخشان گفته: «دفتر سازمان غذايي جهان در بدخشان نيز به حکومت محلي اطمينان داده که براي رسيده‌گي به وضعيت بي‌جاشده‌گان جنگ مواد کافي و آماده‌گي لازم را در اختيار دارد.»

مسوولان محلي در کندز گفته اند که در پي نبردهاي سنگين در يک ماه گذشته حدود دوازده هزار خانواده در اين ولايت خانه‌هاي خود را ترک کرده و به ولايت‌هاي همجوار و مناطق مرکزي اين ولايت آواره شده‌اند. اين خانواده‌ها از ولسوالي‌هاي امام‌صاحب، علي‌آباد، خان‌آباد، چهاردره و مناطق مرکزي شهر کندز هستند.

سيحون

 

نوشته های مشابه

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

بستن
رفتن به نوار ابزار