سیاسی

واکنش شماری از شهروندان کشور به خروج کامل نظاميان امريکايی

 

شهروندان افغانستان نسبت به خروج نظاميان امريکايي از کشورشان ديدگاه‌هاي مختلف دارند. شماري از افغان‌ها خروج نظاميان خارجي از افغانستان را پيش از وقت و غير مسوولانه مي‌دانند و شماري ديگر از آنان مي‌گويند که اين خروج به نفع افغانستان است. به عقيده آنان نظاميان کشورهاي خارجي در مدتي که در اين کشور حضور داشتند، نتوانستند جنگ را خاتمه داده و براي تأمين يک صلح پايدار تلاش کنند، جز آن‌که گروه طالبان دوباره سرپا ايستادند و جنگ را شدت دادند تا جايي که امروز خود آنان نيز پا به فرار گذاشتند و شکست و ناکارايي خود را پذيرفتند.

جو بايدن، رييس جمهوري ايالات متحده امريکا، هفته گذشته تصميم دولتش را براي خروج کامل نظاميان‌ کشورش از افغانستان روشن ساخت و اعلام کرد که به جنگ چندين ساله و درازمدت افغانستان نقطه پايان مي‌گذارد و تمام نظاميان امريکايي را به خانه‌هاي شان برمي‌گرداند.

آقاي بايدن، اين تصميمش را در کاخ سفيد اعلام کرد و گفت: «وقتش رسيده که به طولاني‌ترين جنگ امريکا در افغانستان پايان دهيم و امريکايي‌ها را از اين کشور به خانه‌هاي‌شان برگردانيم.»

او در رابطه با روند آغاز خروج نظاميان کشورش از افغانستان گفت: «خروج نظاميان امريکايي از افغانستان در اول ماه مي آغاز مي‌شود و تا يازدهم سپتامبر ادامه مي‌يابد و نيز هشدار داد که اگر طالبان در جريان خروج بر نيروهاي امريکايي حمله کنند، با تمام قوا پاسخ داده خواهد شد.»

افغان‌هايي که موافق اين خروج هستند ديدگاه‌هاي‌شان را چنين بيان مي‌کنند:

ابرار نيازي، ساکن کابل گفت: «با تأسف بگويم اگر هزار سال ديگر هم خارجي‌ها در افغانستان حضور داشته باشند از صلح و آرامش خبري نخواهد بود، زيرا آنان حامي و دوستان کساني شدند که با افغان‌ها در جنگ هستند و افغان مي‌کشند.»

رامين جويا، نيز مي‌گويد: «ميلياردها دالر کمک شد، اما مردم فقيرتر از گذشته و جنگ شديدتر از گشته شده است. امريکا جز اين‌که براي نفع خود تلاش کرد براي افغانستان باثبات و صلح‌آميز هيچ کاري نکرد و دليل آن وضعيت سياسي کنوني که داريم.»

اما شماري ديگر از افغان‌هايي که مخالف خروج نظاميان خارجي هستند اين تصميم امريکا را عجولانه و پيش از وقت مي‌دانند.

نرگس احمدي، فعال مدني، مي‌گويد: «اين تصميم امريکا عجولانه و پيش از وقت است. امريکا با اين تصميمش بزرگ‌ترين اشتباه تاريخي را مرتکب مي‌شود، چون مي‌داند در نبود آنان گروه‌هاي تروريست جهاني بيشتر فعال شده جهان را تهديد مي‌کنند.»

رامش نورزي که ساکن کابل است، گفت: «بدون شک خروج خارجي‌ها زمينه جنگ خانه‌به‌خانه را فراهم مي‌سازد، چون وضعيت سياسي افغانستان براي همه معلوم است که همه طرف‌ها براي رسيدن به قدرت جنگ دارند، ويران مي‌کنند و مي‌کشند.»

انارکلي هنريار،عضو مجلس سنا به اين باور است که تصميم امريکا براي خروج نظاميان کشورش پيش از به دست آمدن توافق‌نامه صلح (دولت افغانستان با طالبان)، خالي از خطر نيست.

منيره يوسف‌زاده، معاون پيشين وزارت دفاع ملي گفته: «ممکن است اين خروج باعث فراخي ميدان بازي غير انساني طالبان و از دست‌دادن دستاوردهاي بيست سال اخير شود.»

اغلب ديدگاه‌ها بر اين است که امريکا و جامعه جهاني در جنگ افغانستان با تروريزم جهاني به ويژه طالبان شکست خورد و شکستش را پذيرفت و ديگر توان مبارزه را ندارد. اکنون مي‌خواهند به بهانه‌‌هاي مختلف از جمله اين‌که گروه‌هاي بزرگ تروريستي را شکست دادند و ديگر مسووليت ندارد از ميدان فرار کنند و افغانستان را به حال خود و بدتر از وضعيت گذشته رها سازند.

سمسور فياض، تحليل‌گر سياسي، گفته: «جهان خود قبول کردند و ما بايد نيز قبول کنيم که خارجي‌ها در جنگ افغانستان شکست خوردند و اکنون تلاش دارند بيرون شوند. حالا ما افغان‌ها چه بايد کنيم؟ من به گروه طالبان مي‌گويم به قول خودتان اکنون افغانستان از اشغال رهايي يافت، بياييد با دولت به تفاهم برسيد و يک نظام مبتني بر خواست مردم را روي کار بياورد تا خدا و مردم از شما راضي باشد و جهان نيز ديگر ما را طعنه نزند.»

شکيب محبي، کارشناس سياسي به اين باور است: «افغانستان تنها ماند مانند گذشته. امريکا تصميمش را گرفت و ناتو نيز مي‌گيرد. حالا بايد همه طرف‌هاي جنگ بدانند که نسخه‌ها بيروني‌ها و تلاش‌هاي آنان براي صلح و ختم جنگ بي‌نتيجه بود، حالا تا زماني که ما خود متحد نشويم و افغانستان را آباد و آرام نسازيم ديگران نمي‌توانند. هشدار مي‌دهم اگر دولت يا طالبان از قدرت‌طلبي دست نکشند، هيچ طرفي به شمول ملت در امان نخواهد بود و متأسفانه مانند گذشته و بدتر از آن خون‌ها جاري خواهد شد و دنيا تماشا خواهد کرد.»

ايالات متحده امريکا، در گذشته بارها به شکل غير مستقيم اعلام کرده بود که نيروهاي نظامي‌اش را به زودي از افغانستان خارج مي‌کند، اما هيچ‌وقت مانند اين‌بار تصميمش را نهايي نساخته بود؛ تصميمي که جوبايدن اعلام کرد.

در حال حاضر 10500 نظامي خارجي در افغانستان مستقر‌اند که از ميان آنان 2500 تن نظاميان امريکايي هستند. اين‌که پس از خروج نظاميان امريکايي از افغانستان سرنوشت ناتو چه خواهد شد، اين موضوع نيز روشن است، زيرا ناتو بارها تاکيد کرده که هم‌زمان با امريکا به افغانستان آمد و در يک زمان واحد نيز خارج مي‌شود.

 فارسي انديپندنت

نوشته های مشابه

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

بستن
رفتن به نوار ابزار