سیاسی

يافته ها: مسوولان در فعال سازی بيمارستان کادری دانشگاه شيخ زايد غفلت می کنند

 

یافته‌های پژواک نشان می‌دهد که درساخت وساز شفاخانه‌ی کادری دانشگاه شیخ زاید در ولایت خوست، بیش از ١،١ میلیون دالر مصرف شده، اما با گذشت ۱۱ سال، این شفاخانه به بهره برداری سپرده نشده است.

از سوی دیگر، برخی اساتید و محصلین این دانشگاه، می‌گویند که شفاخانه ساخته شده کادری این دانشگاه، با گذشت حدود ۱۱ سال تاهنوز فعال نگرديده است.

آن‌ها با ابراز نگرانی می‌گویند که اگر این شفاخانه به زودی فعال نگردد، شايد وسایط طبی که از سوی امارات متحده‌ی عربی به این شفاخانه داده شده است، خراب شود.

ساختمان این شفاخانه، حدود ۱۱سال قبل از سوی دولت افغانستان، به هزینه‌ی ٨ صد هزار دالر امریکایی اعمار گردیده است، که به شمول زیرزمینى، چهار طبقه دارد.

بر اساس یافته‌های پژواک، از جمله کمک‌های شیخ زاید فاوندیشن در سال ۲۰۱۸ میلادی با دانشگاه شیخ زاید، ۳۲۰ هزار دالر دربازسازی این ساختمان مصرف شده که مجموعاً یک میلیون و ۱۲۰هزار دالر امریکایی می‌شود.

اما در گاه‌نامه‌ى که از سوی ریاست دانشگاه شیخ زاید، به چاپ رسيده، مصرف ترمیم ساختمان این شفاخانه، ۳۴۸ هزار دالر امریکایی گفته شده است.

با این حال امارات متحده‌ی عربی، در برج مارچ سال ۲۰۱۸، برای این شفاخانه‌ی تدریسی ۲۲ کانتینر وسایط طبی به ارزش ۷ میلیون و ۹۷۰هزار دالر نیز تسلیم داده است.

به گفته‌ی مسوولان، در جمع این وسایل طبی، ماشین‌های پیشرفته یى نیز موجود است که در کمترين شفاخانه هاى کشور وجود دارد، اما تاهنوز از آن هیچ‌گونه استفاده صورت نگرفته است.

داکتر تاج ملوک صمیم رییس شفاخانه‌ی فوق، در مورد این که چرا از وسایل طبی ذکرشده و در کل از شفاخانه‌ی تدریسی استفاده نشده است؟ گفت که یگانه‌ مشکل در برابر فعال سازی این شفاخانه، عدم موجودیت بودجه کافی می‌باشد.

او به پژواک گفت که تنها برای خدمات ابتدایی بیماران بستر، ۲۴ میلیون افغانی بودجه‌ی سالانه نیاز است، اما با ارایه‌ی خدمات تخصصی صحی، این رقم از ۱۰ برابر بیشتر می‌شود.

او افزود: “این شفاخانه‌ی کادری، باید مطابق لوایح دولت، از ۵۰ بستر آغاز شود. وزارت تحصیلات عالی تاهنوز برای ما هیچ بودجه نداده است، در ابتدا باید برای فعال سازی شفاخانه، دو صد میلیون افغانی داشته باشیم، اینطور نمی شود که یک روز شفاخانه افتتاح شود و روز دیگر دوباره بسته شود. بخاطر ما باید بودجه‌ی دوامدار به مدت ٥ سال در نظر بگیرد و مشخص کند که شما در سال اول به این اندازه بودجه دارید و در سال‌هاى دیگر این‌قدر.”

داکتر تاج ملوک صمیم، در مورد ام آر ای، ستی سکن، انجیو گرافی، پی سی آر، و وسایل پیشرفته‌ی دیگر که مجموعاً ۵۱۲ قلم می‌شود، ابراز نگرانی کرد و گفت که اگر این ماشین ها به زودی فعال نشود، شاید خراب شود.

اوهمچنان گفت که ساختمان این شفاخانه نیز معیاری نیست و لین برق که در داخل ساختمان از آن استفاده شده است، ظرفیت انتقال برق وارداتی را ندارد و نیاز به لین دوانی دوباره می‌باشد.

او افزود: “ساختمان این شفاخانه ستندرد نیست، تمام تشناب‌ها تخریب شده و نیاز به ترمیم کاری دارد، اکنون برخی کارها باقی مانده، سیستم برق کاملاً خراب است، به دانشگاه پيشنهاد دادیم که دوباره لین دوانی صورت گیرد و لین دوانی موجوده، برای این شفاخانه کفایت نمی‌کند.”

داکتر عبدالله قادری رییس دانشکده طب دانشگاه شیخ زاید نیز به پژواک گفت که فعال کردن این شفاخانه، برای آموزش‌های عملی دانشجویان و تحقیق اساتید دانشکده طب این دانشگاه، بسیار مهم است.

او افزود که تاکنون برای دانشجویان و فارغان دانشکده طب این دانشگاه، تنها آموزش نظری داده شده است و پس از فراغت، به بسیار سختی در دوره‌ی ستاژ، برای آن‌ها زمینه کارهای عملی فراهم شده است.

او گفت: “اگر این شفاخانه فعال نشود، نگرانی ما این است که ارزش طبابت، با گذشت هر روز تقلیل می‌یابد و ظرفیتى که باید یک دانشجوی طب آن را داشته باشد عقب می‌ماند. از سوی دیگر، اساتیدى که با ارزش صدها هزار دالر در کشورهای خارج در بخش طب، ماستری یا پی اچ دی گرفته اند، با غیرفعال بودن شفاخانه، همه چیز از یاد شان می‌رود.”

بر اساس معلومات دانشجویان، برای این شفاخانه، تشکیل ۵۳ نفری منظور گردیده است که ۳۹ تن شان به وظیفه گماشته شده اند، از میان این افراد،  ۱۹ تن متخصص و ۲۰ تن کارمند اداری می‌باشند.

اسنادى که آژانس خبری پژواک به دست آورده، نشان می‌دهد که این افراد، طی سال‌های ۱۳۹۰، ۱۳۹۲، ۱۳۹۳ و ۱۳۹۴ به وظیفه گماشته شده اند.

هرچند اداره‌ی دانشگاه، در این مورد ارقام رسمی را با پژواک شریک نمی‌کرد، اما بر اساس برخی ارقام تخمینی، با توجه به بست و رتبه‌های افراد فوق الذکر، تاهنوز از وزارت تحصیلات عالی ده‌ها میلیون افغانی به عنوان معاش انتقال داده شده و این روند در حال حاضر نیز ادامه دارد.

سر اوازخان، یک تن از دانشجویان دانشکده طب، به پژواک گفت که شفاخانه‌ی کادری، چندین بار به شکل نمایشی افتتاح شد، اما به‌خاطر آموزش‌های عملی دانشجویان، زمینه فراهم نشده است.

“از دولت، ادارات و مقامات مسوول، به شکل جدی خواسته و چندین بار این خواست را مطرح کرده ایم، اما در این بخش توجه لازم صورت نگرفته است. مسوولان بايد به بودجه و برق آن توجه داشته باشند و در آگاهی مردم نقش خود را بازی نمایند، به‌خاطری‌که مردم تاهنوز دقیقاً خبر ندارند که این شفاخانه است و برای حل مشکلات اعمار گردیده است.”

داکتر گل نواز یک تن از اساتید دانشکده طب دانشگاه شیخ زاید، در صحبت با آژانس خبری پژواک، عامل تمام این مشکلات را در رهبری دانشگاه خواند.

او گفت که رهبری دانشگاه شیخ زاید، در بخش فعال کردن شفاخانه‌ی کادری تلاش‌های لازم نکرده است. وی ابراز نگرانی کرد که اگر چنین حالت جریان داشته باشد، ممکن است وسایل طبی که قرار است امارات متحده‌ی عربی، آن را در دو مرحله به این شفاخانه تسلیم نماید نیز ضایع شود.

او افزود: “به‌خاطر بیرون رفت از این مشکلات، نیاز به تغییر اساسی در رهبری دانشگاه شیخ زاید می‌باشد. ما در شکل اساتید، این مشکلات را با وزیر صاحب و وکلا نیز شریک کردیم، اما وزارت تاهنوز برای بیرون رفت از این بن بست، در اقدام خود ناکام مانده است.”

داکتر عبدالجبار جبارخیل، یک تن از فعالان مدنی، به آژانس خبری پژواک گفت، که رهبری موجوده‌ی دانشگاه شیخ زاید، در فعال کردن شفانه‌ی کادری ناکام مانده و تلاش هایى که لازم بود انجام نداده است.

او افزود: “رهبری دانشگاه در حقیقت هم بی‌کفایت است، در این بخش تلاش‌های لازم را انجام نداده است، اگر تلاش می کرد، ما نیز خبر می‌شدیم و وکیلان، فعالان مدنی خوست و یا بزرگان قومی دیگر ولایت خوست را با خود به وزارت تحصیلات مى‌برديم و می‌گفتيم که ما تلاش کردیم، اما وزارت کار نمی‌کند. برای وزارت ما از طریق وکلا راه های دیگر پیدا کرده می‌توانستیم، اصلاً مشکل در رهبری دانشگاه است.”

نورشاه نورانی عضو شورای ولایتی خوست به پژواک، گفت که اگر در آینده‌ی نزدیک این شفاخانه فعال نشود، ممکن است وسایط پیشرفته‌ی طبی که به این شفاخانه داده شده است، غیرقابل استفاده شود.

او ضمن ریاست دانشگاه، از وزارت تحصیلات عالی خواست که در فعال سازی این شفاخانه تلاش‌های جدی را انجام دهد.

“خواست ما از وزارت مربوطه این است که ضمن وسایل طبی، برای فعال کردن شفاخانه‌ی کادری، بودجه پیدا کند و برای ما افراد را تربیه کنند، تا دانشجویان ما در کنار کار عملی در این شفاخانه، دوره‌ی ستاژ را نیز تکمیل نمایند.”

در کنار این، پژواک به اسنادى دست یافته که نشانه می‌دهد یک کانتینر وسایل طبی این شفاخانه مفقود گردیده که بعداً از سوی مدیریت ترافیک کشف و پیدا شده است.

ریاست امور پارلمانی و تقنینی، ریاست سارنوالی استیناف خوست و مسوولان ولایت خوست، در جریان سال ۱۳۹۷ در این مورد در استعلام‌های جداگانه، از دانشگاه شیخ زاید خواستار وضاحت شده اند.

پژواک، به‌خاطر داشتن نظر حسین گل آریوبی رییس دانشگاه شیخ زاید و معاونین اداری و علمی این دانشگاه در پیوند به این موضوع و فعال نشدن شفاخانه‌ی کادری، یک هفته انتظار کشید، اما باوجود این  هم معلومات نداده اند.

افزون بر این، حسین گل آریوبی رییس دانشگاه، به خبرنگار آژانس خبری پژواک، گفته است که در خصوص این موضوع، معلومات نمی‌دهد.

کمیسیون دسترسی به اطلاعات، در مورد اظهارات رییس دانشگاه خوست، یک مکتوب را به وزارت تحصیلات عالی ارسال کرده، اما وزارت تاهنوز جواب نداده است.

از سوی دیگر، طالب منگل والی خوست، به آژانس خبری پژواک گفت که فعال کردن کامل شفاخانه‌ی کادری و رسیده‌گی به مشکلات آن، از اولویت‌های اداره‌ی ولایتی می‌باشد.

باوجود این همه، شفاخانه‌ی کادری دانشگاه شیخ زاید، کود مخصوصى را که بدون کدام مصرف مالی بخاطر جلب همکاری و کمک‌های دونران خارجی از طریق ریاست مربوطه، از وزارت صحت عامه گرفته می شود نیز ندارد.

داکتر حبیب شاه انصاری رییس صحت عامه ولایت خوست، به آژانس خبری پژواک تأیید کرد که تاهنوز ریاست دانشگاه خوست، از نزد آن‌ها در خصوص کود و همچنان فعال کردن مرکز واکسین این شفاخانه، به شکل رسمی تقاضا نکرده است.

او افزود که هر دو بخش ذکرشده، از جمله بخش‌هايی است که اگر مسوولان دانشگاه بخواهند، در زمان بسیار کم آن را به دست آورده می‌تواند.

نتیجه:

از اسناد به دست آمده و اظهارات فوق، واضح می‌شود که در بخش فعال کردن این شفاخانه، ضمن موجودیت فساد، مسوولان مربوطه غفلت هم می‌کنند که از اثر آن، دنشجویان طب دانشگاه شیخ زاید، از کارهای عملی محروم اند و می‌گویند که تنها تدریس نظری، برای آن‌ها مفید نیست.

پژواک، به همکاری مالی دنمارک و برنامه انکشافی ملل متحد (UNDP)، این گزارش را تهیه کرده است.

آژانس خبری پژواک

نوشته های مشابه

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

بستن
رفتن به نوار ابزار