سیاسی
چشم پتکان امريکا و روسيه در روند صلح افغانستان؛ هند باشد يا نباشد!
هند سرانجام پس از شش ماه ديپلماسي داغ پشت صحنه، دور ميز با پنج کشور ديگر قرار دارد تا در مورد نقشهراه صلح در افغانستان تصميم بگيرد. اين ميکانيزم از سوي واشنگتن پيشنهاد شده است، حتا وقتي فهميد مسکو برنامهاي را پيشنهاد کرده که دهلينو را بيرون نگه ميداشت.
منابع ميگويد که در بحبوحه نزديکي مسکو و پکن، مقامات روسي پيشنهاد دادهاند روسيه، چين، ايالات متحده، پاکستان و ايران بايد در ميز مذاکره باشند.
مقامات هندي ميگويند اين امر ظاهراً به خواست پاکستان انجام شده است که هرگز نميخواهد هند بخشي از هر گونه نقشهراه براي منطقه باشد.
اما دهلينو با توجه به اين که مدتها در حاشيه قرار داشت، با تمام بازيگران اصلي در افغانستان و ساير کشورها در تماس شد تا به ميز مذاکره راه يابد.
يک مقام بلندپايه هندي گفته: «منافع هند بايد حفظ شود، چند ماه آينده کليد پيشرفت را در دست دارد.» دهلينو با عضويت در اين تيم، اميدوار است نقشي در تعيين شرايط داشته باشد، به ويژه در عرصه تروريزم، خشونت، حقوق زنان و ارزشهاي دموکراتيک. هند همواره در روند صلح رهبري، کنترل و مالکيت مردم افغانستان را خواسته، اما واقعيتهاي موجود چنان بوده که ساير بازيگران نيز شرايط خود را ديکته کردند.
بر بنياد گزارشها، آنتوني بلينکن وزير امور خارجه ايالات متحده هفته گذشته نامهاي به رييس جمهور اشرف غني و عبدالله عبدالله رييس شوراي عالي مصالحه ملي افغانستان فرستاد. در اين نامه، وي برگزاري کنفرانس منطقهيي را با حضور وزيران خارجه امريکا، هند، روسيه، چين، پاکستان و ايران تحت نظارت سازمان ملل متحد پيشنهاد کرده است تا در مورد يک «رويکرد واحد» در قبال افغانستان بحث کنند.
منابعي گفتهاند که اس. جيشنکر وزير امور خارجه هند به نمايندهگي از اين کشور در اين کنفرانس اشتراک خواهد کرد. اين موضوع بخشي از گفتوگوي تيلفوني زلمي خليل زاد نماينده ويژه امريکا در امور روند صلح با جيشنکر بود.
اين منابع گفتهاند که تلاشهاي ديپلماتيک دهلينو شامل گفتوگو با عبدالرشيد دوستم معاون پيشين رييس جمهور در سپتمبر سال گذشته، عبدالله عبدالله رييس اجرايي پيشين افغانستان (اکنون رييس شوراي عالي مصالحه ملي) و عطا محمد نور از رهبران سياسي افغانستان ميشود.
به دنبال اين گفتوگوها، اجيت دوول مشاور امنيت ملي هند در ماه جنوري سفري به افغانستان داشت و با رهبران سياسي در کابل ملاقات کرد.
چيزي ديگر که به اين امر کمک کرد تعامل دهلينو با ايران و سرمايهگذاري استراتيژيک اين کشور در توسعه بندر چابهار براي دسترسي به افغانستان بود.
پيشنهاد دولت بايدن همچنين مهر تأييدي به نقش فعال هند در روند مصالحه افغانستان است. ارتباط فعلي با اسلامآباد در مورد آتشبس در امتداد خط کنترل نيز از جمله موضوعات روي ميز خواهد بود.
نامه بلينکن همچنين خواستار گفتوگوي رهبران افغانستان و طالبان طي هفتههاي آينده در ترکيه شده تا روي کاهش خشونتها به مدت 90 روز بحث صورت گيرد. اين نامه همچنين از خليل زاد خواسته تا نسخهاي از آن را براي تسريع روند گفتوگو با رهبران حکومت افغانستان و طالبان شريک کند.
منبع: اندين اکسپرس، برگردان به فارسي خبرگزاری دید