سیاسی
هشدار امريکا: خطر قدرت گرفتن دوباره داعش در سوريه، عراق و افغانستان
جان گادفري، نماينده امريکا در ايتلاف جهاني ضدداعش، هشدار داده که خطر قدرت گرفتن اين گروه در سه کشور سوريه، عراق و افغانستان همچنان موجود است و کار هنوز تمام نشده است.
آقاي گادفري، که در حال حاضر به طور موقت در اين سمت حضور دارد، در گفتوگو با خبرنگاران گفته که داعش در عراق و سوريه از وضعيت بد اقتصادي اين دو کشور براي رشد خود استفاده ميکند. اوهمچنان گفته: «حرفي که هم در عراق و هم در سوريه مدام شنيدهام اين است که فقر، نابرابري و احساس بيعدالتي همچنان بسياري جوانان را به گروههاي تروريستي همچون داعش ميکشاند.»
اين ديپلمات که به تازهگي سفري به عراق و سوريه داشت، گفته خشکي شديد و خرمن بد امسال (که نيمي از ميزان معمول بوده است) آثار اقتصادي مخربي داشته و به افزايش بيکاري انجاميده است. او گفته که شرکاي محلي امريکا ميگويند داعش «فعالانه به دنبال استفاده از اوضاع اقتصادي براي برقراري مجدد حضور خود در آن مناطقي است که بيشتر از همه از رکود اقتصادي رنج ميبرند».
آقاي گادفري در همين تماس تليفوني با خبرنگاران به موضوع افغانستان هم پرداخته است. در حالي که خروج نيروهاي امريکا از افغانستان به مراحل نهايي خود نزديک ميشود او گفته که شاخه موسوم به «خراسانِ» داعش همچنان «خطر جدي» است. مقامهاي امريکايي چند سالي است هشدار داده اند که حضور داعش در افغانستان هنوز به طور کامل قطع نشده است.
اين نماينده امريکايي که در ضمن هماهنگکننده موقت فعاليتهاي ضدتروريستي وزارت خارجه امريکا نيز است، گفته: «ما مدتها است به شاخه خراسان گروه داعش در افغانستان توجه داريم. به نظر ما اين گروه خطر جدي محسوب ميشود. نظر رهبري نظامي اين است که اين گروه قابليت اين را دارد که در مدت دو سال ظرفيت خود را بازيابد و اين برابر با چيزي است که از ساير بخشهاي دولت امريکا شنيدهايم.»
آستين لويد، وزير دفاع امريکا، روز پنجشنبه در پنتاگون با عبدالعزيز کاملوف، وزير خارجه اوزبيکستان، ديدار کرد. اوزبيکستان هممرز با افغانستان است و گفته ميشود امريکا ميخواهد برخي نيروهاي خود را در اين کشور مستقر کند.
آقاي گادفري گفت با اين که هدف داعش برپايي دوباره دولت خود در عراق و سوريه است اين کشور همچنان به فعاليتهايش در ساير کشورهاي آسيايي و آفريقايي ادامه ميدهد. جلسه وزيران ائتلاف جهاني مبارزه با داعش روز 28 جون در روم تشکيل شد و در آنجا نيز بر اين موضوع تاکيد شد.
عراق در دسامبر 2017 پيروزي خود بر داعش را اعلام کرد، اما اين گروه همچنان هم در خاک اين کشور حضور دارد و هم در خاک سوريه. نيروهاي داعش به خصوص در مناطق روستايي و کوهستاني شمال و غرب عراق حضور دارند و سال گذشته نيز گمان ميشد که در چند حمله در بغداد نيز دست داشتهاند.
در سوريه نيز نيروهاي داعش همچنان به حملات خود ادامه ميدهند که حملات شان هم عليه نيروهاي دولت بشار اسد و هم عليه «نيروهاي دموکراتيک سوريه»، گروهي به رهبري کردهاي چپگراي سوريه که از حمايت نظامي امريکا برخوردار است. آخرين پايگاه داعش در سوريه شهر باغوز در منطقه ابوکمال واقع بر رود فرات و نزديک مرز اين کشور با عراق بود که در مارچ 2019 سقوط کرد. هزاران نفر از نيروهاي داعش و خانوادههاي شان از آن پس به اردوگاههايي منتقل شدند که تحت اداره «نيروهاي دموکراتيک سوريه»اند و ادارهشان آسان نيست.
بيش از 43 هزار مرد، زن و کودک در اين اردوگاهها حضور دارند و آقاي گادفري تاکيد داشت که اينها «خطري بالقوه براي امنيت منطقه و فراسوي آن» هستند. گروههاي حقوق بشري مدام در مورد شرايط اين اردوگاهها هشدار دادهاند.
رهبري «نيروهاي دموکراتيک» مدتها است از مشکلات خود در اداره اين اردوگاهها ميگويد و خواهان کمک مالي است. خواست ديگر اين نيروها اين است که کشورها شهروندان خود را از اين اردوگاهها تحويل بگيرند. گرچه بيشتر ساکنان اردوگاهها شهروندان عراق و سوريهاند، اما بسياري از آنها شهروندان کشورهاي خارجي هستند.
آنتوني بلينکن، وزير خارجه امريکا، روز دوشنبه بر متحدان امريکا فشار آورد که شهروندان خود را پس بگيرند. او گفت که دستکم 10 هزار نيروي داعش در اين اردوگاهها حضور دارند که حدود دو هزار نفرشان خارجي هستند و اين اوضاع را «ناپايدار» خواند.
آقاي گادفري گفته که امريکا تا به حال مجموع 28 شهروند خود را تحويل گرفته است که 12 نفرشان بزرگسال بودهاند و از اين ميان 10 نفرشان در روند قضايي و تعقيب قانوني قرار گرفتهاند.
در تحولي ديگر در سوريه، فرانسه روز پنجشنبه به روسيه هشدار داد که اگر اجازه ارسال کمک بشردوستانه تنها درون مرزهاي سوريه (و نه از کشورهاي همسايه) داده شود، اين کشور و ساير کشورهاي غربي ارسال کمک را به طور کل قطع ميکنند.
نيکولا ده ريوير، سفير فرانسه در سازمان ملل و رييس کنوني شوراي امنيت، در نشستي خبري گفته که کمک بشردوستانه بايد به اراضياي مثل شمال غرب سوريه که در اختيار شورشيان اسلامگرا است و شمال شرق که در اختيار «نيروهاي دموکراتيک سوريه» است برسد و اين کمکها را تنها ميتوان از مرز ترکيه به دست آنها رساند.
فردا