سیاسی

رهاورد سفر اتمر به مسکو؛ روسيه مخالف بازگشت امارت طالبان است

 

دولت افغانستان گفته است مقام‌هاي دولت روسيه اطمينان داده‌اند که مسکو از بازگشت «امارت نام‌نهاد» گروه طالبان در افغانستان حمايت نمي‌کند.

محمد حنيف اتمر، وزير خارجه افغانستان، در رأس هيأتي بلندپايه به مسکو سفر کرده و با سرگئي لاوروف، همتاي روس خود ديدار و در مورد وضعيت افغانستان به ويژه روند مذاکرات صلح گفت‌وگو کرد. اين سفر در شرايطي انجام مي‌شود که روابط مسکو با گروه طالبان توسعه چشم‌گيري يافته و به نگراني‌ها در کابل دامن زده است.

پيش‌ از سفر آقاي اتمر، شيرمحمد عباس استانکزي، معاون دفتر سياسي گروه طالبان براي چندمين بار به مسکو رفت و در آنجا اعلام کرد که گروه طالبان حاضر است در صورت کنار رفتن اشرف غني، رييس‌جمهوري افغانستان، با دولت جديد کار کند.

مسکو پيش‌تر هم ميزبان مذاکرات بين نماينده‌گان طالبان و جامعه سياسي افغانستان بوده است.

به نظر مي‌رسد سفر حنيف اتمر در راستاي تثبيت موضع دولت افغانستان در مسکو، مؤثر بوده است. وزارت امور خارجه کشور با صدور اعلاميه‌يي با اشاره به ديدار لاوروف و اتمر گفته است: «در اين ديدار آقاي اتمر پيام جلالت‌‌مآب اشرف غني، رييس ‌جمهوري افغانستان را از طريق آقاي لاوروف به ولاديمير پوتين، رييس‌جمهوري روسيه، رسانده و اظهار داشته است که رييس‌ جمهوري افغانستان خواهان تحکيم و توسعه مناسبات ميان دو دولت در عرصه‌هاي سياسي، اقتصادي و فرهنگي است. آقاي اتمر نقش روسيه در روند صلح افغانستان و تقويت اجماع منطقه‌يي را بي‌نهايت ارزشمند توصيف کرده و از همکاري‌هاي مسکو در 20 سال گذشته سپاسگزاري به عمل آورده است.»

از طرف ديگر، بر اساس اعلاميه‌ي‌ خبري، آقاي لاوروف نيز اطمينان داده است که «روسيه از برگشت امارت حمايت نمي‌کند و بيرون کشيدن نام طالبان از ليست سياه به پيشرفت‌هاي لازم در مذاکرات وابسته است.»

براي دولت افغانستان که از ديپلماسي اخير طالبان نگران به نظر مي‌رسد، اين پيشرفت رضايت‌بخش است. آقاي اتمر، پيش‌تر در سفر به عربستان سعودي و ايران نيز به دنبال جلب حمايت اين قدرت‌هاي منطقه‌يي از ديدگاه دولت افغانستان در قبال روند صلح برآمد.

مذاکرات صلح افغانستان که بار ديگر در دوحه از سر گرفته شده است، در انتظار سياست جديد دولت جو بايدن، رييس‌جمهوري امريکا، است تا سمت‌وسويش روشن شود.

يک گزارش کنگره امريکا، طالبان را به نقض تعهدات در قبال کاهش خشونت، رابطه با القاعده و گفت‌‌وگوهاي معنادار با دولت افغانستان متهم کرده و از دولت بايدن خواسته است تا روند خروج نيروهاي امريکايي از اين کشور را به تعويق بيندازد. طبق توافق دوحه، اگر طالبان به تمام تعهداتش پايبند باشد، نيروهاي امريکايي در ماه مي سال جاري ميلادي از افغانستان خارج خواهند شد.

دولت افغانستان براي تثبيت جايگاه خود در ميز مذاکرات و ميدان نبرد، درصدد تشکيل اجماع ملي است و رهبران عمده سياسي مانند محمد محقق، رهبر حزب وحدت اسلامي، به‌عنوان مشاور اشرف غني به دولت پيوسته‌اند. روز شنبه نيز مارشال عبدالرشيد دوستم، رهبر جنبش ملي اسلامي افغانستان و فرمانده قدرت‌مند نظامي، بعد از مدت‌ها اقامت در شمال کشور، به دعوت اشرف غني سرانجام به کابل بازگشت.

صف‌آرايي رهبران سياسي مخالف طالبان در کابل نشان مي‌دهد که سياست جديد دولت بايدن به زودي اعلام خواهد شد. اتحاد سياسي رهبران قومي در محور دولت مرکزي افغانستان مي‌تواند موضع کابل را در مقابل آنان تقويت کند.

اين درحاليست که در حال حاضر روسيه متهم است که به گروه طالبان در افغانستان کمک‌هاي تسليحاتي مي‌کند و سلاح پيشرفته در اختيار اين گروه قرار داده که سبب تلفات نيروهاي امنيتي دفاعي افغانستان در ميدان‌هاي جنگ شده است.

وحيده پيکان

نوشته های مشابه

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

بستن
رفتن به نوار ابزار