اخبار

چه چيزي مذاکرات ميان‌افغاني را  به «بن‌بست» کشانيده است

 

بیشتر ازیک هفته از رسیدن هیأت مذاکره صلح برای از سرگیری دور دوم مذاکرات در دوحه می‌گذرد. تیم ایالات متحده نیز به گونه جداگانه با هر دو جناح گفت‌وگو می‌کند.

اما غیرحاضر بودن مسوولان ارشد حکومت افغانستان و رهبران طالبان در این دور گفت‌وگوها مشهود است.

از جانب طالبان، ملا عبدالحکیم رییس تیم مذاکره کننده و ملا برادر رییس دفتر سیاسی طالبان در قطر تاکنون از سفرشان به پاکستان برنگشته‌اند.

در هفته‌های اخیر، دیپلمات‌های ایالات متحده و رهبران نظامی نیز از پاکستان دیدار کرده‌اند. در نشستی بین رهبران ارتش پاکستان و دیوید هیلوی سرپرست معاون وزارت دفاع امریکا در امور امنیت اندو-پاسفیک، دو طرف در مورد کاهش فوری خشونت‌ها در افغانستان گفت‌وگو کردند.

اسلام‌آباد پافشاری دارد که «نقش مثبتی را بازی می‌کند و رهبری این کشور برای کمک به پیدا کردن یک راه حل» از طریق گفت‌وگو متعهد است.

در همین حال، زلمی خلیل‌زاد، نماینده ویژه امریکا برای صلح افغانستان پس از سفر به اسلام‌آباد و کابل     به دوحه برگشته است.

یک مقام حکومت افغانستان به این منبع گفت: «اعضای کمیته در قطر هستند و با پیشرفت مذاکرات، دیگران نیز می‌رسند.»

محمد نعیم سخن‌گوی گروه طالبان گفته است: «ما آماده گفت‌وگو هستیم. هیچ تأخیری از جانب (ما) نیست و هیچ پیشنهاد جدیدی به ما منتقل نشده است.»

منابع نزدیک به گفت‌وگوهای صلح می‌گویند که به نظر می‌رسد هیچ یک از طرفین برای پیدا کردن نقاط مشترک، کاهش خشونت‌ها و پیشرفت در این دور گفت‌وگوها عجله‌یی ندارد.

دلیل عدم فوریت برای ادامه گفت‌وگوها به تغییر در دولت ایالات متحده به رهبری جو بایدن رییس جمهور منتخب آن کشور و سیاست آن‌ها در قبال افغانستان نسبت داده می‌شود.

پس از دستور دولت ترمپ برای تسریع خروج نیروها، بایدن وضعیتی را به میراث خواهد برد که تنها ۲ هزار و ۵۰۰ سرباز امریکایی در افغانستان باقی می‌ماند.

جیک سولیوان، مشاور امنیت ملی دولت بایدن به تازه‌گی گفته است که ایالات متحده از دیپلوماسی مرتبط با تواق‌نامه‌ی صلح امریکا-طالبان که در فبروری سال گذشته امضا شد، پشتیبانی خواهد کرد تا اطمینان حاصل شود که «افغانستان هرگز به پناه‌گاه امن تروریستان برای حمله به امریکا» تبدیل نخواهد شد.

منابع در حکومت افغانستان گفته اند که دولت ۵ هزار زندانی طالبان را به خاطر تاکید ایالات متحده آزاد کرد، اما خشونت‌ها به هیچ وجه کاهش نیافت.

منابع همچنان گفته اند که آزادی هزاران زندانی دیگر در عوض «آتش‌بس کوتاه‌مدت» گزینه‌ی روی میز است.

یک منبع نزدیک به رییس جمهور غنی گفته که اگر آزادی زندانیان به خشونت‌ها پایان دهد و زمینه را برای آتش‌بس دایمی فراهم کند، رییس جمهور ممکن از چنین فرصتی استفاده کند.

به گفته‌ی منابع نزدیک به مذاکرات صلح، یک توافق جایگزین که شاهد آزادی بیشتر زندانیان طالبان باشد و بر اساس آن دوره‌ی دولت غنی تمدید گردد، احتمال دارد عملی شود.

طالبان گفته که طبق توافق این گروه با ایالات متحده – کاهش خشونت به آزادی زندانیان و همچنین حذف نام آن‌ها از فهرست سیاه مالی جهانی بسته‌گی دارد.

الجزیره/ برگردان به فارسی دری، دید

نوشته های مشابه

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

بستن
رفتن به نوار ابزار