اخبار
امريکا از ايجاد حکومت موقت در افغانستان طرفداري نميکند
شارژدافیر سفارت امریکا در کابل گفته که ایالات متحده از ایجاد حکومت موقت در افغانستان طرفداری نکرده و نیز از تشکیل آن پشتیبانی نخواهد کرد.
راس ویلسن، روز چهارشنبه (۲۴ جدی) در رشته پیامهایی در صفحهی توییترش نوشته است: “ما از یک دولت موقت طرفداری نکردهایم و ایالات متحده نیز از آن طرفداری نمیکند. نتایج مذاکرات صلح افغانستان به افغانها بستهگی دارد و ما معتقد استم که این نتایج باید منعکسکننده آرزوها و خواست مردم افغانستان باشد.”
آقای ویلسن بار دیگر خواهان کاهش بیدرنگ خشونتها و برقراری آتشبس در افغانستان شده و افزوده که ایالات متحده برای پایان دادن به جنگ در این کشور از طریق یک توافق سیاسی متعهد است.
به باور وی این توافق سیاسی باید تضمین کند که دستاورهای ۱۹ سال گذشته حفظ شده و افغانستان به عنوان کشور متحددموکراتيک و مقتدر باقي ميماند.
آقاي ويلسن همچنان از پيشرفتها در گفتوگوهاي صلح افغانستان ابراز خرسندي کرده و افزوده که در مرحلهي دوم اين مذاکرات، نياز است تا کارهاي زيادي انجام شود.
در روزهاي گذشته اظهاراتي در مورد ايجاد حکومت موقت از سوي برخي سياستمداران افغان ابراز شد، هر چند طالبان صحبت در مورد ايجاد حکومت موقت را در جريان مذاکرات صلح رد کرده اند.
پيش از اين محمد اشرف غني، رييس جمهوري کشور به تاريخ هشتم (19 جدي) گفت که هدف اساسي وي اين است تا قدرت را از طريق ارادة مردم به جانشين منتخب خود تحويل دهد.
آقاي غني در مصاحبه با تلويزيون سيانان همچنان گفت که انتقال قدرت از طريق اراده مردم، ارج گذاشتن به قربانيهاي غيرنظاميان، فعالان مدني و مردم افغانستان است.
در همين حال رييس جمهور غني، بار ديگر تاکيد کرد که بخشهاي زيادي از آن توافقنامه امريکا-طالبان مبهم است و نياز به وضاحت دارد.
محمد اشرف غني در سخنراني خود در مورد اعمار صلح که يک بخشي آن شب گذشته (23 جدي) از تلويزيون ملي نشر شد، گفت که در مورد مبهم بودن اين توافقنامه با زلمي خليلزاد، نماينده خاص امريکا براي صلح افغانستان هم صحبت کرده است.
آقاي غني گفت: “توافقنامه امريکا با طالبان يک ابهام سرتاسري دارد، صد دفعه براي زلمي خليلزاد گفتم که اين ابهام بايد وضاحت داشته باشد. اما آنها تاکيد داشتند که آنها با همه دنيا موافقه کردهاند، بنابر اين موافقه روي روند سياسي بخش اول و کليدي است.”
توافقنامه صلح ميان امريکا و گروه طالبان در 29 فبروري 202 در قطر امضا شد.
براساس اين توافقنامه بيش از پنج هزار زنداني گروه طالبان از زندان آزاد شدند و همچنان زمينه براي آغاز گفتگوهاي صلح ميان افغانها مساعد شد.
پيش از اين سرور دانش معاون دوم رياست جمهوري افغانستان هم اين توافقنامه را مورد انتقاد قرار داده و گفته بود که افغانستان در قبال اين توافقنامه هيچ نوع مسئوليت ندارد زيرا به گفتة او اين توافقنامه ميان واشنگتن و طالبان امضا شده است.
گروه طالبان هم چندي پيش از جو بايدن رييس جمهور منتخب امريکا خواست که به اين توافقنامه متعهد باقي بماند.
براساس اين توافقنامه، طالبان همچنان تعهد کردهاند که بالاي شهرهاي بزرگ افغانستان حمله نکنند، اما مقامها ميگويند که طالبان اين تعهد شان را عملي نکردهاند.
با افزايش خشونتها در دو ماه اخير در افغانستان، طالبان به تخطي از اين توافقنامه متهم شدند.
مقامهاي امريکايي در اوايل ماه جنوري 2021 گفتند که طالبان بايد از هدف قرار دادن مقامهاي حکومتي، فعالان مدني و خبرنگاران دست بکشند.
از سوييهم، سرور دانش معاون دوم رييس جمهوري گفته که رسيدن به صلح، ضرورت به دولت موقت ندارد بلکه دولت يا اداره موقت در شرايط اضطراري و خلأء سياسي نياز است. آقاي دانش که امروز چهارشنبه (24 جدي) در نشستي زير عنوان”قانون اساسي، حقوق شهروندي و صلح پايدار” در کابل صحبت ميکرد گفت:” دولت يا اداره موقت در شرايط اضطراري و خلأء سياسي مطرح ميشود و امروز براي رسيدن به صلح، ضرورت کامل به دولت موقت وجود ندارد”.
آقاي دانش گفت: “ما در مرحله نخست گفتوگوهاي صلح قرار داريم، اما براي صلح پايدار توجه به دو مطلب مهم است هيچ توافقنامه صلحي نبايد داراي موارد مخفي باشد و بايد به همه عوامل تنشآفرين توجه گردد و ديگر اينکه صلح پايدار بايد مبتني بر نظم استوار بر جمهوريت باشد”.
اين در حالي است که گفته ميشود که زلمي خليلزاد، نماينده ويژه امريکا در امور صلح افغانستان در سفرش به کابل با شماري از سياسيون افغانستان ديدار و درباره حکومت موقت با آنان صحبت کرده است.
حکومت موقت در حالي در جامعه سياسي افغانستان مطرح ميشود که دور دوم مذاکرات صلح ميان دولت جمهوري اسلامي افغانستان و گروه طالبان در دوحه قطر جريان دارد.