اخبارفرهنگ و هنر
دو برندهی امسال جايزه ویژهی «قند پارسی» معرفی شدند
در مراسم ویژه که به مناسبت بزرگداشت از «روز جهانی زبان مادری» در دانشگاه غرب لندن (۲۰ فبروری ۲۰۲۲) از سوی کانون «همیاری پارسیزبانان» برگزار شده بود، استاد جاوید فرهاد شاعر، نویسنده و منتقد مطرح ادبی و بانو «مطواع کبیر» روزنامهنگار و نویسندهی جوان رمانهای کودکان، از برندهگان جایزه ویژهی قند پارسی شناخته شدند.
جاویدفرهاد در سال ۱۳۴۸ هجری – خورشیدی در شهر کهنهی کابل دیده به جهان گشود. تحصیلاتش را در رشته زبان و ادبیات فارسی در دانشگاه فردوسی مشهد تا دورهی کارشناسی ارشد (ماستری) به پایان رسانید و دکترایش را در همین زمینه از اکادمی علوم تاجیکستان به دست آورد. نخستین تجربههایش را در حوزهی شعر از سال ۱۳۶۸ آغاز کرد. افزون بر سرایش شعر، جاوید فرهاد در زمینههای نقد شعر، نقد سینما، ترجمه و پژوهش نیز کار کردهاست. آثار: – دست برگسترهی هیچ، مجموعهی شعر؛ – لحظهها را بتکان! مجموعهی شعر؛ – عاشقانه تر از عاشقانه، مجموعهی شعر؛ – مثل من، تنها یی من، مجموعهی شعر؛ – غزلهایی برای غزل، مجموعهی شعر؛ – روی تنهایی من جیغ بزن!، مجموعه شعر کوتاه؛ – گرماسنجی کوچک درایوان بزرگ فرهنگ، مجموعهی نوشتههای پژوهشی؛ – تازههایی از سرزمین تاگور/ برگردان نوشتههایی در حوزه شعر، موسیقی وسینما از زبان اردو به فارسی؛ – تبارشناسی غزل امروز؛ مجموعه مقالهها؛ – چیزهایی از دل در بارهی بیدل، پژوهشی در بخش بیدلشناسی (دوجلد)؛ – روشهای درستنویسی و درستگویی؛ – پارسی کارآمد (سلسهی سخنرانیها در بارهی واژهگان پارسی دری)؛ – بیایید درست بنویسیم! (درسگفتارهایی در بخش درستنویسی زبان پارسی در رسانههای اجتماعی) چاپ انتشارات مهر در ایران، سال ۱۳۹۹؛ – پیشینهی زبان پارسی در شبه قاره (جستارهایی در بارهی زبان پارسی)؛ – نگارش و پیرایش زبان پارسی دری؛ – پرهیز از غلطهای رایج در زبان پارسی (مجموعه درسگفتارها در چند رسانهی دیداری مانند: تلویزیونهای نور، آریانا و خورشید).
مطواع کبیر، نویسنده و خبرنگار کابلی زاد، دارای ماستری زبان و ادبیات فارسی دری از دانشگاه کابل است. وی پس از ختم دورهی کارشناسی ارشد، در مجلهی آنلاین «کابل انسایدر»، موسسهی هینداره HESDO و گروه گهواره بهحیث نویسنده، در انتشارات باران بهحیث ویراستار و در آژانس خبری خامهپرس بهحیث خبرنگار عهدهدار وظیفه بودهاست.
جایزهی «قند پارسی» چهار سال پیش از اثر ابتکار و تلاش کانون همیاری پارسیزبانان در لندن ایجاد شد که در کنار لوح سپاس، مشمول هدیهی نقدی نیز است. هدف از دادن این جایزه پاسداری و ستایش از تلاشهای قلم به دستان پارسیزبان است که در شرایط دشوار، در پی ترویج فرهنگ و ادبیات پارسی در حوزهی تمدنی خراسان قدیم و جهان امروز استند. جای یاددهانیست که در ادوار پیش، فرهیختگان گرامی مژگان فرامنش، تهماسبی خراسانی، روح الامین امینی، نجیب بارور، نوید محسنی، پرتو نادری و داریوش رجبیان از برندهگان جایزه معنوی بوده اند.