اخبار
نگرانی ها از تهديدهای امنيتی و تصرف بنادر تجاری از سوی طالبان
وزارت امور داخله کشور گفته که نیروهای امنیتی این کشور در همه بندرگاههای مرزی و مهم حضور دارند و تنها بندر شیرخان در معرض تهدید طالبان است، اما طالبان ادعا کرده که کنترل بیشتر بندرگاههای بزرگ شمالی و غربی کشور را به دست گرفتهاند.
با پیشروی سریع گروه طالبان در مناطق شمالی و غربی کشور، وضعیت بندرگاههای مهم مرزی هم در هالهی ابهام قرار گرفته است.
وزارت داخله گفته که امنیت همه بندرگاههای بزرگ مرزی تأمین است و تنها بندر شیرخان ولایت کندز در معرض تهدید طالبان قرار دارد.
بخش عمدهای از اقتصاد تجاری و درآمد دولت افغانستان وابسته به بندرگاههای مهمی مانند اسلام قلعه و تورغندی در هرات، حیرتان در بلخ و شیرخان در کندز است. چند بندر کوچک مانند آی خانم در تخار، آقینه در فاریاب، ابونصر فراهی در فراه هم نقش مهمی در این زمینه دارند. این بندرگاهها افغانستان را با آسیای میانه و ایران وصل میکنند.
طالبان ادعا کردهاند که بندر آیخانم، شیرخان، ابونصر فراهی، تورغندی و اسلام قلعه و بندر پتان پکتیا را تصرف کرده است.
آگاهان امور اقتصادی و مردم باور دارند که تصرف بندرهای مهم تجاری کشور از جمله این بندرها از سوی طالبان تأثیر منفی بر وضعیت اقتصادی کشور دارد و میتواند به زیان دولت و سود طالبان تمام شود.
اما وزارت مالیه گفته که بندرهایی که تا اکنون مورد حمله طالبان قرار گرفته از نظر ارزش و درآمد در دسته دوم قرار دارند و نمیتوانند بر درآمد ملی این کشور تأثیر منفی بگذارند.
در وضعیتی خبرهای ضد و نقیضی از تصرف این بندرها به دست طالبان پخش میشود، که در بیشتر مناطق کشور درگیری میان نیروهای امنیتی و دفاعی افغانستان و طالبان شدت گرفتهاست.
کمیسیون مستقل حقوق بشر افغانستان در اعلامیه تازهاش در این باره، تشدید درگیری را محکوم کرده و گفته است که گسترش بیسابقهٔ جنگ و تشدید خشونتها در این اواخر سبب تلفات صدها غیرنظامی، بیجاشدن هزاران تن، سلب حق گشتوگذار، دسترسی نداشتن شمار زیادی از بیجاشدهگان به سرپناه، مواد غذایی، خدمات صحی و آموزشی و دیگر حقوقبشری و بشردوستانه شدهاست.
این کمیسیون از همه طرفهای درگیر، به ویژه طالبان خواسته که هرچه زودتر به جنگ پایان دهند و از طریق گفتوگو بحران موجود را حل کنند.