اخبار
عبدالله: طالبان تمایل به توافق سیاسی با حکومت افغانستان ندارند
هشدار نیکولسن: مهلت صلح افغانستان رو به تمامشدن است
داکترعبدالله عبدالله، رییس شورای عالی مصالحهی ملی افغانستان هراس دارد که با تکمیل شدن روند خروج سربازان خارجی از افغانستان، گروه طالبان علاقه و میلی به توافق سیاسی با حکومت افغانستان نخواهند داشت.
آقای عبدالله در مصاحبه با اسوشیتد پرس گفته است: “خروج [سربازان خارجی از افغانستان] یک تأثیری بر مذاکرات با طالبان خواهد داشت. آنها ممکن جسور تر شوند و فکر کنند، کم از کم برخی از آنها که با خروج نظامیان خارجی می توانند از راه نظامی از این وضعیت سود ببرند. ”
اوهمچنان گفته، نشانهها و علامات وجود دارد که طالبان تلاش دارند پیش از فرارسیدن موعد خروج کامل نیروهای امریکایی در ۱۱ سپتامبر، به پیشرفتهای نظامی دست یابند.
آقای عبدالله هشدار داده که اگر چنین باشد، این گروه با یک “سوء محاسبهی بزرگ” مواجه است و “اگر فکر کنند که از راه نظامی پیروز میشوند، من تکرار میکنم، که هیچ برنده ای از راه تداوم جنگ، وجود ندارد.”
براساس برنامهی قصر سفید و ناتو، روند خروج حدود ۲۵۰۰ تا ۳۵۰۰ سرباز امریکایی و ۷۰۰۰ سرباز ناتو در افغانستان به تاریخ اول ماه می آغاز شد، و قرار است تا ۱۱ سپتامبر تکمیل شود.
فرماندهی مرکزی ایالات متحده امریکا گفته است که روند خروج نیروها از افغانستان در حدود ۵۰ در صد تکمیل شده است.
آقای عبدالله گفته که همسایههای افغانستان بایست از مداخله در مسایل این کشور بپرهیزند و در عوض به دنبال همکاری با کابل باشند تا یک ثبات دراز مدت در افغانستان به دست آید.
او افزوده: “کشور های وجود دارند که نگرانی شان را به خاطر حضور نیروهای خارجی در افغانستان ابراز کرده بودند، به شمول ایران. اکنون که سربازان ناتو این کشور را ترک می کنند. فکر نمیکنم که این کشور ها علاقهمند مشاهدهی بیثباتی در افغانستان و یا برگشت به روزهای گذشته و پسین باشند، به دلیل اینکه در همسایهگی با هم در کل منافع مشترک زیادی داریم.”
رییس شورای عالی مصالحهی ملی همچنان گفته که مذاکرات میان حکومت افغانستان و گروه طالبان، که قرار بود پیش از تکمیل خروج سربازان امریکایی و ناتو در ماه سپتامبر، در ترکیه برگزار شود،هنوز کاملاً ازمیز خارج نشده است.
آقای عبدالله گفته که موقف ترکیه ایناست که وقتی هر دو جانب برای مذاکرات جدی آماده باشند، انقره نیز آمادهی میزبانی این مذاکرات است.
آقای عبدالله که جهت اشتراک در نشست بینالمللی آنتالیا به ترکیه رفته است در حاشیهی این نشست، دیدارهای جداگانهای با وزیران امورخارجهی ترکیه، ایران، قطر و پاکستان نیز داشته است.
محمد نعیم سخنگوی دفتر سیاسی طالبان در قطر در پیامی به رسانهها گفته که این گروه همیشه خواهان حل و فصل مسایل از راه مذاکره استند.
او افزوده که با همین راهکار با امریکا و هیأت دولت افغانستان گفتوگوها را آغاز کردند و به ادامه آن متعهد استند.
سخنگوی طالبان افزوده که گفتوگوی یک جانبه نتیجه نمیدهد و باید هر دو طرف تلاشها را عملی کنند و اراده قوی داشته باشند.
خبرگزاری اسوشیتد پرس گزارش داده که با تعیین جدول زمانی یازده سپتامبر برای خروج نیروهای امریکایی و ناتو از افغانستان، نگرانیها افزایش یافته که شاید اینکشور در وضعیت بدتر قرار گیرد.
انتظار میرفت ترکیه پیش از خروج کامل نیروهای بینالمللی، میزبان نشست صلح افغانستان باشد، اما این نشست تا هنوز برگزار نشده است.
زلمی خلیلزاد نمایندهی ویژه امریکا در روند صلح افغانستان یک ماه پیش به مجله شپیگل آلمان گفته که طالبان میدانند که از راه نظامی برنده جنگ نخواهند شد.
خلیلزاد افزوده که طالبان از صلح و جنگ حق انتخاب یکی را دارند و به باور او در نشست ترکیه مشخص خواهد شد که این گروه آیا میخواهد به جنگ ادامه دهد یا هم از راه گفتوگوها به بحران طولانی افغانستان پایان دهد؟
در همین حال نیکولسن، نمایندهی ویژهی اتحادیه اروپا برای افغانستان هشدار داده که مهلت صلح افغانستان رو به تمامشدن است. او در گفتوگویی با خبرگزاری رویترز با ابراز نگرانی گفته که تاکنون پیشرفت چندانی در زمینهی صلح افغانستان صورت نگرفته است و باید گامهای اساسی در این زمینه برداشته شود.
نمایندهی ویژهی اتحادیه اروپا برای افغانستان با اشاره به نقش پاکستان در زمینهی صلح افغانستان افزوده است که این کشور باید بر طالبان فشار بیاورد تا این گروه طرح پیشنهادی خود را به گونهی مدون در میز گفتوگو ارایه کند.
توماس نیکولسن گفته است: “در این زمینه پیشرفت کافی نشده است، اما نمیتوانم بگویم که دلیل نبود تأثیرات کافی است یا عدم استفاده از تمام تأثیرات.”