اخبار
معترضان درباميان: در افغانستان قوم خاصی هدف حمله های تروريستی قرار می گيرد
صدها تن از باشندهگان باميان در يک حرکت اعتراضي در مرکز اين ولايت حملهي مرگبار روز گذشته به مکتب سيدالشهدا در غرب پايتخت را محکوم و حکومت را در تأمين امنيت باشندهگان اين ناحيهي شهر کابل به بيتوجهي و بيکفايتي متهم کردند.
شماري از اين معترضان را دانشآموزان تشکيل ميدادند «کفن» پوشيدند و در کنار ديگر معترضان با سردادن شعارهايي چون «فردا از ماست اگر بگذارد»، «حمله بر مکتب جنايت جنگي است»، «نسلکشي را متوقف کنيد»، جامعهي جهاني و امريکا را مخاطب قرار داده گفتند که در افغانستان قوم خاصي هدف حملههاي مرگبار تروريستي قرار ميگيرد، اما حکومت افغانستان در تأمين امنيت اين قوم عملکرد تبعيضآميز دارد.
بر بنياد گفتههاي معترضان، قوم هزاره در 20 سال پسين با آنکه قرباني حملههاي هدفمند تروريستي بوده و از سوي حکومت نيز مورد تبعيض قرار گرفته، اما با آنهم تنها کتلهي قومي ميباشد که طرفدار ارزشهاي جامعهي جهاني در افغانستان بوده و از آن پشتيباني کرده است.
معترضان تاکيد کردند که جامعهي جهاني بهويژه سازمان ملل متحد در برابر حملههايي که به هدف نسلکشي قوم هزاره در جريان است، سکوت نکند و از اين نسلکشي پيشگيري کند.
عبدل دانشيار، يک تن از معترضان گفت: “حملهي مرگبار تروريستي بر يک مکتب در ساحهي دشت برچي در غرب کابل را محکوم ميکنيم. از حکومت ميخواهيم به وعدههايي که در بخش تأمين امنيت باشندهگان غرب کابل داده است، عمل کند. جامعهي جهاني نيز بايد در برابر چنين حملاتي سکوت نکرده و از مردم حمايت کند.”
اين معترض هشدار دادند که در صورت ادامهي اينگونه حملههاي تروريستي و بيکفايتي حکومت، مردم خود براي حفاظت از جانشان بسيج خواهند شد.
جميله، يک تن از دانشآموزان معترض نيز گفت: “من يک کودک دانشآموز هستم، از دولت ميخواهم امنيت را تأمين کند تا با آرامش درسهايم را بخوانم.”
طيبه خاوري، عضو شوراي ولايتي باميان نيز حملهي مرگبار به مکتب سيدالشهدا در غرب کابل را «نسلکشي» عنوان کرده گفت که اين مردم هيچگاهي سنگرهاي مبارزه با جهل و ناداني را ترک نخواهند کرد. او تأکيد کرد که آموزش و پرورش جرم نيست و نسل جوان با اينگونه حملههاي تروريستي نااميد نخواهند شد.
نصرالله واعظي، از عالمان دين در باميان که در اين حرکت اعتراضي شرکت کرده است، نيز حمله به مکتب سيدالشهدا در دشت برچي کابل را «جنايت ضد بشري» و بيپيشينه عنوان کرد. اين عالم دين گفت که عاملان اين «جنايت ضد بشري» بايد بدانند که با اين حمله جلو دانايي و رفتن مردم به مکتب و دانشگاه را گرفته نميتوانند.
معترضان بامياني با صدور قطعنامهي شش مادهيي حکومت را مسوول اصلي تأمين امنيت شهروندان عنوان کردند. در يکي از اين مادهها آمده است، «هزارهکشي» ديگر قابل تحمل نيست و از حکومت خواسته است که موضعش را روشن کند و جديترين برنامههاي امنيتي را در مناطق هزارهنشين، بهويژه غرب کابل راهاندازي کند.
در مادههاي چهارم و پنجم اين قطعنامه آمده است اعضاي هيأت گفتوگوکنندهي دولت که از قوم هزارهاند، با طالبان در دوحه و نمايندهگان اين قوم در مجلس، به رسم اعتراض استعفا بدهند. معترضان در مادهي ششم قطعنامهيشان از جامعهي جهاني و نهادهاي پشتيبان حقوق بشر جهاني خواستهاند که «جنايت سازمانيافتهي بشري عليه قوم هزاره» را ناديده نگيرند.
از سوي ديگر خانوادههاي قربانيان اين رويداد در مراسم خاکسپاري عزيزانشان حکومت را به ناتواني در تأمين امنيت شهروندان متهم ميکنند و خواستار پيگيري عاملان اين رويداد اند. آنان هشدار ميدهند که اگر حکومت در اين مورد هرچه زودتر پاسخ نگويد، آنان اعلام موضع خواهند کرد.
در همين حال، شماري از دانشآموزان در ننگرهار نيز حمله به مکتب سيدالشهدا را نکوهش کردند و از طرفهاي درگير خواستند که بر مردم، بهويژه کودکان رحم کنند. دانشآموزان مکتب سپينغر در ننگرهار، در يک نشست خبري در دفتر والي ننگرهار حضور يافتند و با قربانيان رويداد خونين در کابل غمشريکي کردند.
اين دانشآموزان از گروههاي مسلح در جنگ افغانستان خواستند که از کشتن و زخميکردن دانشآموزان کودکان دست بردارند و بر مردمشان رحم کنند.
عصر روزشنبه در نتيجهي سه انفجار پيهم به مکتب سيدالشهدا در غرب شهرکابل، بيش از 60 تن که بيشترشان دانشآموزان بودند، کشته شدند و بالاتر از 150 تن ديگر زخم برداشتند.