اخبار
حفیظ منصور: حکومت موقت يگانه گزينه براي حفظ نظام است
در آستانه برگزاري دور دوم گفتوگوهاي صلح ميان تيمهاي دولت و طالبان در قطر، يک عضو هيأت مذاکره کننده دولت تاکيد ميکند که با آغاز گفتوگوها ممکن جنگ در کشور تشديد شود.
عبدالحفيظ منصور اين عضو هيأت مذاکره کننده که روزشنبه (13جدي) در نشستي (ارزيابي دور نخست مذاکرات صلح و چشم انداز آينده) در کابل صحبت ميکرد، گفت که هيأت دولت تاکيد بر آتشبس دارد، اما طالبان روي نظام سياسي آينده پافشاري ميکنند.
آقاي منصور تصريح کرد که با حفظ نظام سياسي و ارزشهاي کنوني، جز رفتن به طرف حکومت موقت راه ديگري وجود ندارد.
او گفت: «با حفظ چارچوب نظام و ارزشهاي انساني ما ناگزير استيم به طرف يک حکومت موقت برويم، اگر ما از طرف مقابل آشتي ميخواهيم. تجربه که مانند آقاي حکمتيار آنها بيايند در دارالامان براي شان خانه بدهيم شايد عملي نباشد. اگر شما راه غير از اين سراغ داريد بگوييد.»
آقاي منصور همچنان گفت که طالبان، از نسل جديد، پيشرفت زنان و آزادي بيان ترس دارند و آن را يک رشد نامشروع و محکوم به سر کوب ميدانند.
او گفت: «طالبان براي جلب توجه عامه و تحريک توده از مردم افغانستان، شعارهاي ديني سر ميدهند، اما در ميز گفتوگو مستندات ديني براي توجه عملشان ندارند و صحبت نميکنند».
او گفت: «سران طالبان به عملکردشان مشروعيت ديني نميدهند، چون هيچ دليل ديني براي ادامه جنگ و خشونت ندارند و آنها نه در ميز و نه در بحثهاي خصوصي حاضر به مناظره ديني نيستند، ما بارها درخواست مناظره کرديم، اما حاضر نشدند چون ميدانند دليلي ندارند، به اين دليل آنها يک جريان ديني نيستند اما شعار ديني سر ميدهند».
او در پاسخ به سوالي که طالبان تصوير واقعي از افغانستان امروز دارند يا خير گفت: «هم بلي و هم نخير؛ بلي دستاوردهاي 19 سال گذشته را يک واقعيت ميدانستند، اما از نسل که تربيه شدهاند بيم دارند، بدون ترديد هم از زنان و هم از جوانان؛ ميگويند اينها تربيه شده امريکاييها هستند نميگفتند که جوانان و زنان از يک فرصت که پيش آمد و حقشان بود رشد کردهاند، بلکه زنان و جوانان را لشکري ميدانند که امريکا ساخته و با اين نسل چه کنيم».
آقاي منصور گفت: «طالبان از رسانهها و خبرنگاران ميترسند ازهر خبرنگار به همان اندازه هراس دارند که از يک جنرال ارتش هراس دارند، اما اين دستاورد را به حيث يک حق نميپذيرند، بلکه يک واقعيت ميدانند و تاکيد دارند که اين روند بايد برگرداننده شود و اين رشد يک رشد نامشروع و محکوم به سرکوب است».
اين عضو هيأت مذاکره کننده جمهوري اسلامي افغانستان ميگويد براي هيأت مذاکره کننده افغانستان دفاع از ارزشهاي انساني و حقوق بشري چيزي دشوار نيست، اما طرف مقابل (طالبان) آمادهگي چنين بحثي را ندارد.
او بيان داشت: «برخلاف آنچه شنيده ميشود که اجماع ملي و بينالمللي براي صلح افغانستان وجود دارد، اما در واقعيت اين اجماع وجود ندارد».
آقاي منصور تصريح کرد: «شماري از کشورها که در 19 سال اخير در کنار مردم و دولت افغانستان بودند، طرفدار به نتيجه رساندن اين گفتوگوها هستند و فکر ميکنم آنها خواهان آوردن يک حکومت موقت هستند، اما بيشتر کشورهاي منطقه اين برنامه را يک برنامه امريکايي ميدانند و از آمدن حکومت موقت راضي نيستند».
او افزود: «در داخل کشور مردم و سياسيون اين پروسه را يک فرصت ميشمارند و خواهان ختم جنگ هستند و عدهيي هم ميگويند يک فرصت نيک براي تأمين حکومتداري خوب است، کساني هم به شدت مخالف حکومت موقت استند اين دو دستهگي واضح اينجا وجود دارد».
آقاي منصور گفت: «جانب طالبان فقط عناوين آجنداي خويش را گفته، اما تاهنوز آنرا تفسير نکردهاند، مثل عناوين «شوراي اسلامي» و «زعامت» که هنوز تبيين نکردهاند و از يک طرف هم چيزي را بهنام جمهوريت و نظام نميپذيرند ميگويند، ما با امريکا صحبت کرديم و اداره کابل هم زير مجموع آن است شما ميتوانيد نماينده مردم باشيد».
گفتوگوهاي صلح ميان دولت جمهوري اسلامي افغانستان و گروه طالبان نزديک به چهار ماه پيش در قطر آغاز شد، دو طرف روي کار شيوه مذاکرات به توافق رسيدند و پس از آن به وقفه 21 روزه رفتند و انتظار ميرود که دور جديد مذاکرات در جريان هفته جاري آغاز شود.
/////////////