اخبار
خروج نظامیان امریکایی و افزایش تهدیدهای امنیتی؛ روسيه و تاجيکستان در مناطق مرزی افغانستان رزمايش نظامی اجرا کردند
به دنبال اعلام تاريخ بيرون شدن نيروهاي نظامي ايالات متحدهي امريکا و ناتو از افغانستان و نگراني از افزايش تهديدهاي امنيتي در مرزهاي کشورهاي آسياي ميانه، تاجيکستان و روسيه رزمايش نظامي را در مناطق مرزي افغانستان به اجرا گذاشتهاند.
وزارت دفاع ملي تاجيکستان ميگويد که اين رزمايش به هدف جلوگيري از خطر تروريزم، بنيادگرايي و قاچاق مواد مخدر در ولايت ختلان تاجيکستان از مناطق مرزي با افغانستان راهاندازي شده است.
بر بنياد اطلاعات نشر شده در سايت رسمي وزارت دفاع جمهوري تاجيکستان، اين رزمايش در اول ثور امسال آغاز شده و تا روزهاي آينده ادامه خواهد داشت. اين رزمايش با حضور هزاران نيروي نظامي روسي و تاجيکي و با نمايش جنگافزارهاي سبک و سنگين به اجرا گذاشته شده است.
فريدون محمد عليزاده، سخنگوي وزارت دفاع تاجيکستان ميگويد که در اين رزمايش نمايندهگان ساختارهاي نظامي، نيروهاي ذخيره در 25 شهر و مناطق ولايت ختلان، کارمندان سازمانهاي دولتي، سربازان و افسران نظامي قطعة 201 روسيه شرکت کرده بودند.
به گفتهي او، بيش از 50 هزار نظامي و هزار افسر قواي مسلح تاجيکستان، 1700 سرباز و افسر روس و 40 هزار نيروهاي ذخيرهي ارتش ملي تاجيکستان در اين رزمايش براي حفاظت از مرزهاي جنوبي کشورهاي همسو شرکت کرده بودند.
همچنان به گفتهي وزارت دفاع تاجيکستان، در اين رزمايش 700 ماشين زره پوش، 780 واسطهي جنگي، 250 توپ و 20 هواپيماي جنگي نمايش جنگي اجرا کردهاند. جنرال الکساندر لوپين، فرمانده حوزهي مرکزي روسيه هدف از برگزاري اين رزمايش را هماهنگي ميان نظاميان روسيه و تاجيکستان براي مقابله با تهديدهاي گروههاي تروريستي در افغانستان عنوان کرده است.
اجراي اين رزمايش در مناطق مرزي افغانستان در حالي صورت ميگيرد که قرار است نيروهاي خارجي تا 11 سپتامبر سال روان ميلادي از اين کشور بيرون شوند و ميزان تهديدهاي ناشي از سرازير شدن تروريستان خارجي از کشورهاي آسياي ميانه به افغانستان نيز افزايش خواهد شد.
اين رزمايش نظامي در هماهنگي با سازمان پيمان امنيت دستهجمعي صورت گرفته تا از خطرهاي احتمالي تروريزم و بنيادگرايي در کشورهاي آسياي ميانه و هممرز با افغانستان جلوگيري شود. تاجيکستان يکي از کشورهايي است که عضويت سازمان پيمان امنيت دستهجمعي را دارد و افزون بر آن مسووليت دورهيي اين سازمان در سال جاري بر عهدهي اين کشور ميباشد.
سازمان پيمان امنيت دستهجمعي متشکل از کشورهاي حربي، سياسي و تشکيلات بينالمللي منطقهيي ميباشد و کشورهاي ارمنستان، بيلاروس، قزاقستان، روسيه و تاجيکستان اعضاي اصلي اين سازمان به شمار ميروند. اين سازمان 29 سال پيش به گونهي يک پيمان تأسيس شد و سپس در سال 1381 خورشيدي عهدنامهي امنيت دستهجمعي به سازمان عهدنامهي امنيت دستهجمعي تبديل شد.
مبارزه با تروريزم، افراطگرايي ديني، قاچاق مواد مخدر، جرايم سازمان يافتهي فرا ملي، مهاجرتهاي غيرقانوني و ديگر تهديدهاي امنيتي در کشورهاي عضو از عمدهترين اهداف ايجاد اين سازمان به شمار ميروند. کشورهاي عضو همهساله هر يک سال بعد مسووليت دورهيي اين سازمان را بر عهده ميگيرند. سنتيس لوزس، دبير کل اين سازمان پارسال در نشست شوراي امنيت دستهجمعي رياست اين سازمان را از روسيه گرفت و به تاجيکستان واگذار کرد.
اکنون يکي از فکتورهاي مهم بر تأمين امنيت حوزهيي اين سازمان توجه به ناامنيها و حل قضاياي افغانستان است و موضوع خروج نيروهاي خارجي و به تبع آن افزايش ناامنيها در اين کشور از نگرانيهاي اين سازمان به شمار ميرود. دولت تاجيکستان که مسووليت اين سازمان را بر عهده دارد، مسايل همانند تأمين امنيت مناطق مرزي با افغانستان، جلوگيري از نفوذ تروريزم و بنيادگرايي به کشورهاي عضو سازمان، واکنش سريع به تهديدهاي احتمالي، کاهش خطرهاي امنيتي در مناطق مرزي افغانستان و جلوگيري از رشد افراط گرايي، قاچاق مواد مخدر، سلاح، جرايم سازمان يافته و تحکيمات مرزي افغانستان را در صدر برنامههاي سازمان پيمان امنيت دستهجمعي قرار داده است.
سال گذشته اين کشور رزمايش نظامي را نيز در مناطق مرزي بدخشان در افغانستان راهاندازي کرد تا از تهديدهاي ناشي از حضور طالبان در ولسواليهاي مرزي بدخشان به تاجيکستان جلوگيري کند.
رزمايش نظامي کنوني در ولايت ختلان که از مناطق مرزي بدخشان افغانستان و قسمتهايي از ولايت بلخ را در ميگيرد، پس از آن به اجرا گذاشته شده که ميزان نگرانيهاي سازمان پيمان امنيت دستهجمعي نسبت به افزايش ناامنيها در مناطق مرزي و خروج نيروهاي خارجي از افغانستان افزايش يافته است.
گمان ميرود که پس از خروج ناتو از افغانستان، سازمان پيمان امنيت دستهجمعي جمهوريهاي شوروي سابق نسبت به افزايش ناامنيها به ويژه در مناطق مرزي افغانستان با کشورهاي آسياي ميانه چون تاجيکستان، اوزبيکستان و ترکمنستان بيتفاوت نخواهد ماند و در صورت افزايش ميزان تهديدها دست به اقدام نظامي خواهد زد.
نشانه