اخبار

گسترش کرونا؛ مهاجران افغانستان با چالش‌های بسیاری روبه‌رو اند

 

هرچند پيش از همه‌گيري کرونا مهاجران افغانستان در کشورهاي بيروني روزگار خوبي نداشتند، گسترش اين ويروس اين وضعيت را بدتر از گذشته ساخته ‌است.

شماري از مهاجران افغانستان در کشورهاي ترکيه، ايران و اروپايي از محدوديت‌هاي شغلي و عدم برخورداري از امکانات بهداشتي سخت شکايت و انتقاد مي‌کنند. به گفته‌ي اين مهاجران، پيش از گسترش کرونا کم‌تر با محدوديت‌هاي کاري در کشورهاي ترکيه و فرانسه روبه‌رو بودند؛ اما با اوج‌گيري اين ويروس چرخه‌ي کار آن کامل متوقف شده ‌است.

نقيب‌الله نديم، باشنده‌ي ولايت تخار و يکي از مهاجران افغانستان در ترکيه است. به سلام‌وطندار گفته که مشکلات مهاجران افغانستان در اين کشور با گذشت هر روز بيش‌تر مي‌شود.

اوهمچنان: «بعد از پيداشدن ويروس کرونا 10 برابر مشکلات مهاجران در ترکيه افزايش پيدا کرده است. از جمله نداشتن شناس‌نامه، نداشتن حس کُد و رفتن براي کار از يک شهر به شهر ديگر درد بزرگي است براي يک مهاجر بدون مدرک. از طرف سفارت افغانستان براي مهاجران کمکي صورت نمي‌گيرد و مهاجران در حالت بي‌سرنوشتي به‌سر مي‌برند. موسساتي که شناس‌نامه توزيع مي‌کنند، به دور از حقيقت است و رفتن به شفاخانه‌ها نيز براي ما مهاجران دشوار است.»

از سويي هم، مهاجران افغانستان در کشورهاي اروپايي که در اردوگاه‌‌ها به‌سر مي‌برند، با اشاره به دشواري مهاجرت در اين اردوگاه‌ها تأکيد مي‌کنند که وضعيت آنان نگران‌کننده ا‌ست.

شبيراحمد حبيبي، مهاجران افغانستان در فرانسه که با شماري از دوستانش در اردوگاه به‌سر مي‌برد، وضعيت زنده‌گي‌اش را چنين حکايت مي‌کند: «کساني که در فرانسه در کمپ‌ها/اردوگاه‌ها زنده‌گي مي‌کنند، شرايط براي آن‌ها يک کمي سخت‌تر است. به‌ويژه کساني که پذيرفته نمي‌شوند و منفي اول و دوم را از سوي فرانسه مي‌گيرند. اگر از دادگاه قبولي گرفته نتوانند از کمپ بيرون‌شان مي‌کنند و پولي که براي‌شان داده مي‌شود، قطع مي‌کنند و مي‌گويند به هر جايي که مي‌خواهي برو. فرانسه هيچ‌گاهي ديپورت نمي‌کند، اما محدوديت‌هايي را وضع مي‌کند که همان مهاجري که قبولي نگرفته خودش را بايد ديپورت کند يا به يک کشور ديگر برود و خانه و پولش را مي‌گيرد.»

در همين ‌حال، آگاهان امور مهاجرت مي‌گويند، در اوايل سال 2020 زماني که راه عبور مديترانه به‌روي مهاجران ايران، سوريه، عراق و افغانستان به‌سوي اروپا بسته شد؛ ميان کشورهاي ترکيه و آلمان موافقت‌نامه‌ امضا شد تا مهاجران در کشور ترکيه نگه‌داري شوند و اتحاديه‌ي اروپا تعهد پولي در مقابل اين توافق‌نامه داشت.

احمدالله بهاوي، آگاه امور مهاجران در ترکيه به اين باور است که با گسترش ويروس کرونا در ترکيه، نزديک به 30 درصد شهروندان اين کشور بي‌کار شده‌اند. به گفته‌ي آقاي بهاوي، حدود 4 ميليون مهاجر از کشورهاي افغانستان، سوريه، ايران و عراق در ترکيه زنده‌گي مي‌کنند. او مي‌افزايد که زنده‌گي مهاجران با گسترش ويروس کرونا سخت شده و زمينه‌ي کار به شهروندان ترکيه و مهاجران کم شده است.

او مي‌گويد: «توليد و استحصال نيز کاهش يافته است. در سال 2021 صنعت توريسم نيز در ترکيه ضعيف شده است. يکي از درآمدهاي اين دولت به‌شمار مي‌رفت و در سال 2021 که بودجه‌ي کمکي سازمان ملل متحد بايد براي صحت مهاجران به مصرف مي‌رسيد، کاهش يافته است. زماني که بخواهيد کار پيدا کنيد، نظر به قانون ترکيه اولويت براي شهروندان خودش داده مي‌شود، به‌خاطر استخدام يک شهروند خارجي صاحب کار ترکي بايد ماليه زيادي به دولت بپردازد.»

با اين حال، مسئولان رياست مهاجران و بازگشت‌کننده‌گان تخار با پذيرش انتقادهاي وارده به اين اداره مي‌گويند که ادامه‌ي جنگ و ناامني در سال‌هاي اخير سبب شده است شماري از باشنده‌گان اين ولايت به گونه‌ي منظم و نامنظم عازم کشورهاي بيروني شوند. محمدياسين لبيب، رئيس مهاجران و بازگشت‌کننده‌گان تخار مي‌گويد که محدوديت‌هايي که در اين اواخر براي مهاجران در کشورهاي بيروني وضع شده، بيان‌گر مهاجرت‌هاي نامنظم است.

هم‌زمان با بازگشت و اخراج گروهي از مهاجران افغانستان از برخي کشورهاي اروپايي و ترکيه، در تازه‌ترين مورد سازمان بين‌المللي مهاجرت يا IOM از بازگشت هزاران مهاجر از ايران و پاکستان خبر داده ‌است. بر بنياد آمار سازمان بين‌المللي مهاجرت، تنها در هفته‌ي گذشته 26 هزار و 801 مهاجر بدون اسناد از ايران به افغانستان بازگشته‌اند که 23 درصد افزايش را نسبت به هفته‌ي گذشته‌اش نشان مي‌دهد.

سلام وطندار

نوشته های مشابه

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

بستن
رفتن به نوار ابزار