اخبار
خروج مصون نيروها از افغانستان؛ امريکا ممکن قابليتهايش را بيشتر کند
حمدالله محب: وضعيت نامعلوم و بسياری موارد نامشخص اند
وزارت دفاع ایالات متحده امریکا میگوید که هرگونه حمله تروریستی بر روند خروج نیروهای امریکایی از افغانستان با پاسخ قوی آنان مواجه خواهد شد.
جان کربی، سخنگوی وزارت دفاع این کشور در یک نشست خبری در مورد افرایش موقت نیروهای امریکا بهخاطر تدابیر بهتر خروج از افغانستان، گفته که از تهدیدات طالبان در رابطه به خروج نظامیان این کشور از افغانستان آگاه اند.
آقای کربی افزوده: “ما تهدیدات آنان (طالبان) را شاهد استیم و بیپروایی خواهد بود که این تهدیدات را جدی نگیریم. برای طالبان نیز بیپروایی خواهد بود که اگر هشدار رییس جمهور جو بایدن و لوید آستن، وزیر دفاع را جدی نگیرند – هر دو واضح ساخته اند که هرگونه حمله بر روند خروج نظامیان ما یا همکاران و متحدان ما …با پاسخ قوی مواجه خواهد شد.”
آقای کربی همچنان گفته که خارج از امکان نیست که برای مدت کوتاه قابلیتهای بیشتر را در افغانستان فراهم کنند تا “برنامه خروج به گونهی امن، منظم و آگاهانه انجام شود”.
این مقام پنتاگون افزوده: “وزارت دفاع ممکن به گونۀ موقت به حمایت لوژستیک، انجنیری و تواناییهای محفاظت از برخی نیروها نیاز داشته باشد.”
سخنگوی وزارت دفاع امریکا تاکید کرد که در حال حاضر نیروهای امنیتی به ویژه نیروهای هوایی افغان توان دفاع از مردم شان را دارند. او ابراز امیدواری کرد که قابلیتهای قوای هوایی این کشور نسبت به هر زمان دیگر بیشتر شده است.
بر اساس تصمیم رییس جمهور بایدن، روند خروج نیروهای امریکایی به تاریخ اول ماه می آغاز شده و پیش از ۱۱ سپتمبر تکمیل خواهد شد. ناتو نیز اعلام کرده است که روند خروج نیروهای خود را به تاریخ اول ماه می از این کشور آغاز میکند.
براساس آمار رسمی، هماکنون ۲۵۰۰ سرباز امریکایی در افغانستان مستقر است. علاوه بر اين، هفت هزار سرباز کشورهاي عضو ناتو نيز در افغانستان حضور دارند.
پيش از اين طالبان با نشر اعلاميهي گفته اند که تأخير چندين ماههي خروج نيروها از افغانستان نقض واضح توافقنامهي دوحه بوده و خلاف تعهدات آن است. آنان همچنان گفته اند که اين امر عواقبي را در قبال خواهد داشت که مسوول آن ايالات متحده خواهد بود.
اين در حالي است که پيش از اين جو بايدن، رييس جمهوري ايالات متحده امريکا پس از اعلام تاريخ خروج نيروهاي امريکايي از افغانستان به گروه طالبان هشدار داد که در اين جريان در فکر انجام حملات بر اين نيروها نباشد در غير آن با پاسخ جدي مواجه خواهند شد.
اين در حاليست که حمدالله محب، مشاور امنيت ملي رياست جمهوري گفته که پس از خروج نيروهاي خارجي از افغانستان، کشور به تهديد دهشت افگنان روبهرو بوده که از فرامرزها محسوس خواهد بود.
آقاي محب همچنان گفته که آنها گفتوگوها را با امريکا و ناتو بر سر اين تهديدها و ساير مسايل نامشخص ديگر، آغاز خواهند کرد.
او که در يک بحث آنلاين تحت عنوان «ريزينا ديالوگ» با وزيران خارجه ايران و هند صحبت ميکرد، گفته که يک سلسله سوالها مشمول موجوديت دهشت افگنان جهاني هنوز بي پاسخ باقي مانده اند.
“ما در وضعيت نامعلوم قرار داريم. بسياري مسايل نامشخص اند. جزئيات مسايل در نتيجهٔ مذاکراتي معلوم ميشود که ما با ايالات متحده و ناتو خواهيم داشت. اينکه ما براي يک انتقال سهولتها ايجاد کنيم، بايد مشخص شود که از نيروهاي امنيتي و دفاعي چگونه حمايت ميشود؟ روند انتقال چگونه صورت ميگيرد؟ و بعدي آن روابط، چگونه خواهد بود؟”
آقاي محب مدعي شده که طالبان با بيرونشدن سربازان امريکايي از افغانستان، هيچ دليلي براي ادامهي جنگ ندارند.
او تاکيد کرده که اکنون زمان آن است که طالبان دست از جنگ بردارند و با دولت افغانستان صلح کنند و به بخشي از جريان اصلي اين جامعه مبدل شوند.
آقاي محب تصريح کرده که بيرونشدن سربازان امريکايي از افغانستان يک فرصت عالي براي نيروهاي امنيتي و دفاعي افغانستان است تا کنترل وضعيت امنيتيشان را در دست گيرند.
پيش از اين محمد اشرف غني رييس جمهوري کشور در جريان صحبت با وزير خارجه اسپانيا هم گفته که با امريکا داخل يک فصل جديد روابط شده.
ارگ رياست جمهوري با نشر خبرنامهيي از محمد اشرف غني رييس جمهوري نقل کرده که آنها در حال حاضر با امريکا و ناتو بر سر جدول زماني خروج نيروها و اينکه کدام تأسيسات و وسايل را به نيروهاي افغان باقي ميمانند، داخل گفتوگو ميشوند.
رييس جمهور غني همچنان گفت که نتايج خروج نيروهاي امريکايي بايد سنجيده شود.