اخبار
تلاش تازه پاکستان برای تسلط بر کابل از کانال ترکيه
پاکستان با تمديد نيروي اعزامي خلافت رجب طيب اردوغان در افغانستان، به ترکيه براي توسعه سلاحهاي هستهيي کمک ميکند و سعي در گسترش سلطهاش بر کابل دارد.
جنرال نديم رضا رييس کميته ستاد مشترک ارتش پاکستان از تاريخ 27 ماه مارچ تا 2 اپريل از ترکيه ديدن کرد. جنرال ياشار گولر رييس ستاد کل ارتش ترکيه به تاريخ 30 مارچ ميزبان جنرال رضا در ستاد فرماندهي کل ارتش ترکيه بود، جايي که دو طرف در مورد همکاري روي چندين پروژه نظامي و موضوعات جئوپليتيک گفتوگو کردند.
گولر در اين ديدار به خاطر خدمات رضا در زمينه تقويت روابط پاکستان – ترکيه، جايزه عالي نظامي ترکيه را به وي اعطا کرد. عمده آجنداي اين سفر پيشبرد منافع مشترک ترکيه و پاکستان در افغانستان بود.
پاکستان ميخواهد نيروهاي ترکيه جايگزين ناتو و نيروهاي امريکايي در افغانستان شود، چنانچه انتظار ميرود در نتيجه مذاکرات ميانافغاني و روند صلح جاري، اين نيروها افغانستان را ترک کنند.
افزون بر اين، پاکستان گفته است که توانسته از طريق شبکه حقاني طالبان را متقاعد کند که به نيروهاي ترکيه اجازه ادامه حضور و اعزام نظاميان بيشتر را به افغانستان بدهند.
جنرال رضا همچنين در ديدار با خولوصي آکار وزير دفاع ترکيه در مورد محتواي و شکل اعزام قواي مسلح ترکيه به افغانستان و ارائه هر گونه کمک از جانب پاکستان در اين راستا اطمينان داده است.
دو طرف همچنين در استفاده مؤثر از سازمانهاي تروريستي مانند القاعده، داعش و شبکه حقاني براي ايجاد محيط مساعد در افغانستان ايدههاي خود را روي هم گذاشتهاند.
از سويي هم، کارشناسان مسايل دفاعي نسبت به اعزام تروريستهاي داعش در حال فرار از سوريه به افغانستان توسط ترکيه نگراني خود را ابراز کردهاند.
اين امر ممکن منجر به ظهور الگوهايي جديد شود که گروههاي پاکستاني بتوانند با تروريستهاي داعش همکاري کنند.
انگيزه ديگر سفر رييس کميته ستاد ارتش پاکستان به انقره ضمن کمک به ترکيه در برنامه هستهيي، شامل کردن اين کشور به عنوان بخشي از راهرو اقتصادي چين و پاکستان و تسريع ايجاد اتحاد بين چين، پاکستان و ترکيه بود.
پاکستان همچنين در حال هماهنگي با چين و ترکيه براي همکاري در زمينه ساخت هواپيماي جنگنده نسل پنجم است.
ارتش پاکستان پوتانسيل عظيمي را در همگرايي تخصص ترکيه در هواپيماهاي بدون سرنشين و تخصص چين در هواپيماهاي جنگنده جهت تقويت قدرت هوايي سه کشور ميبيند.
ظهور محور چين-پاکستان-ترکيه در رابطه با گسترش سلاحهاي هستهيي و هماهنگي پاکستان در زمينه افزايش ظرفيت سه کشور قبلاً از سوي رسانهها و ناظران پرداخته شده است.
اردوغان پيش از اين نااميدي خود را در مورد توسعه «بم اتم خلافت» براي تحقق آرمانهاي نئو-عثمانياش ابراز داشته است و چين و پاکستان با اتهام فروش غيرقانوني موشک و ايجاد يک بازار مخفي گسترش سلاحهاي هستهيي مواجه است.
منبع: گريک سيتي تايمز/
برگردان به فارسي دري/ خبرگزاري ديد