اخبار
اداره ملی حفاظت از محيط زيست: توليد گازهای گلخانهيی تا سال 2030 ميلادی 21 درصد افزايش می يابد
ادارهي ملي حفاظت از محيط زيست روز يکشنبه، (22حمل) نخستين گزارشش را زير نام «فهرست موجودي گازهاي گلخانهيي افغانستان» که کشور را در تهيهي پاليسيها و برنامههاي توسعهيي کاهشدهي و سازگاري با تغيير اقليم و سرمايهگذاري روي برنامههاي ملي با سطح پايين گازهاي گلخانهيي کمک ميکند، نشر کرد.
عزتالله صديقي، سرپرست ادارهي ملي حفاظت از محيط زيست که اين گزارش را ارايه ميکرد، گفت که توليد گازهاي گلخانهيي افغانستان در سال 2017 بر حسب کاربن داياکسايد، 43.47 ميليون تُن بوده است که اين رقم نسبت به سال 1990 ميلادي چيزي دستکم 140 درصد افزايش را نشان ميدهد. به گفتهي او، در سال 2017 ميلادي گازهاي گلخانهيي ايجادشده از بخش انرژي افغانستان 49.8 درصد، 46.2 درصد از بخش زراعت، 3.5 درصد از زبالهها و متباقي از بخش صنعت و ديگر موارد ميباشد.
سرپرست ادارهي ملي حفاظت از محيط زيست همچنان گفت که توليد سرانهي گازهاي گلخانهيي يک نفر در افغانستان 1.47 تُن در سال است؛ اما اين رقم در جهان 4.8 تُن در سال است. به گفتهي او، هرچند سهم افغانستان در توليد گازهاي گلخانهيي ناچيز است، اما پيشبيني ميشود که نشر اين گازها تا سال 2030 ميلادي 21 درصد افزايش خواهد يافت.
آقاي صديقي گفت: «هر قدر که سطح زندهگي ما بلند ميرود، به همان اندازه نشر گازات گلخانهيي بلند ميرود و در عين حال پيشبيني ميشود که نشر گازات گلخانهيي تا سال 2030 ميلادي 21 درصد افزايش خواهد کرد.»
سرپرست ادارهي ملي حفاظت محيط زيست تصريح کرد که مطالعات جهان از درجهي حرارت کرهي زمين نشان ميدهد که حرارت زمين در سال 2017 ميلادي نسبت به سال 1990 ميلادي 1.5 درصد افزايش يافته است، اما بدبختانه گزارش جديد اين اداره نشان ميدهد که اين رقم به 1.8 درصد افزايش يافته است.
مسوولان ادارهي ملي حفاظت از محيط زيست ميافزايند که تأثيرات تغيير اقليم در کشورهاي در حال منازعه که افغانستان هم جزء آن است، به علت ممانعت در ايجاد زيربناها در بخش زراعت، منابع آبي، انرژي، ترانسپورت و زبالهها به هدف سازگاري با اقليم، بيشتر است.