اخبار
صلح افغانستان، موضوع محوری ديدار لاوروف با قريشی
کمیسیون حقوق بشر افغانستان: دربارهی آجندای نشست ترکيه با مردم مشوره نشده است
سرگي لاوروف وزير خارجهي روسيه در اسلامآباد با مقامهاي ملکي و نظامي پاکستان روي روند صلح افغانستان گفتوگو کرد. او روزگذشته از دهلي جديد راهي اسلام آباد پايتخت پاکستان شد.
شاه محمود قريشي، وزير امورخارجه پاکستان، روز چهارشنبه (18 حمل) در برگهي توييترش نوشته که اين گفتوگوها افزون بر موضوعهاي مربوط به روابط دو جانبهي پاکستان و روسيه بحث کردند، موضوع روند صلح افغانستان نيز بين او و همتاي روسياش مورد بحث قرار گرفته است.
وزير امورخارجهي پاکستان بار ديگر تاکيد کرده که برقراري صلح و ثبات در افغانستان و منطقه از اهداف مشترک اسلامآباد و مسکو ميباشد و هر دو کشور تلاش دارند آسياي مرکزي به ثبات دايمي دست يابند.
وزيران امورخارجه پاکستان و روسيه همچنان در يک نشست خبري در اسلامآباد، بر ضرورت پيشبرد اهداف صلح آميز افغانستان از طريق مذاکرات سياسي، ضرورت کاهش تنشها ميان هند و پاکستان در جنوب آسيا و بررسي تحولات بينالمللي از جمله اوضاع فلسطين، يمن، سوريه و ليبيا تاکيد کردند.
لاوروف در اين نشست گفت که مسکو به اسلام آباد در زمينه مبارزه با تروريزم کمک ميکند و در اين زمينه مانورهاي ضد تروريستي مشترک با پاکستان به منظور تقويت پتانسيل اين کشور ادامه خواهد يافت.
پيش از اين آقاي لاوروف وزير خارجه روسيه، در دهلي جديد با اسجي شنکر، همتاي هندياش ديدار و در مورد پروسه صلح افغانستان گفتوگو کردند
و سپس هر دو در يک نشست مشترک خبري اشتراک کردند .وزير امورخارجه هند در اين نشست مشترک خبري گفته که وضعيت در افغانستان مستقيماً بر امنيت کشورش تأثير گذار است.
سرگي لاوروف در رأس هيأت 13 نفري وارد پاکستان شده است. در ظرف 9 سال نخستين ديدار يک وزير امورخارجهي روسيه از پاکستان است.
وزارت خارجه روسيه در اعلاميهي گفته که هدف او ابراز نگراني مشترک هر دو کشور از وضعيت افغانستان است.
سرگي لاوروف وزير خارجه روسيه در دهلي جديد در يک کنفرانس خبري مشترک به مسأله صلح در افغانستان تاکيد کرده که همه شمول بوده و تمامي افغانها خود را در آن ببينند.
لاوروف همچنان گفته: “تحريک طالبان بخشي از جامعه افغان استند، اما در تصميم براي حل مسأله افغانستان بايد تمام گروههاي سياسي، قومي و مذهبي شامل باشند.در غير آن ثبات در افغانستان برقرار نميشود. اين گونه فيصله بايد بر بنياد توازن سياسي، قومي و مذهبي بوده تا همه در حکومت نماينده خود را داشته باشند.”
لاوروف افزوده که با وزير امور خارجه هند موافقه کرده که نمايندهگان دو کشور براي افغانستان بايد به طور منظم با هم ارتباط داشته باشند.
اسجي شنکر وزير خارجه هند با اشاره به نگراني کشورش، گفته: “هر آنچه که در افغانستان اتفاق ميافتد به طور مستقيم بر امنيت هند تأثير ميگذارد. ما نظريات خود را شريک کرديم که صلح پايدار در افغانستان و اطراف آن به منفعت همه است. روند صلح بايد بر اين اصول استوار باشد که ما همه آن را تأييد و راه حل سياسي بايد به معناي يک افغانستان مستقل، حاکم، متحد و دموکراتيک باشد.”
سرگي لاوروف وزير خارجه روسيه روز سهشنبه براي ديدار دو روزه از دهلي جديد وارد اسلام آباد شد که تنها سه هفته به اول ماه مي باقي مانده است.
اول ماه مي ضربالاجل خروج نيروهاي امريکايي از افغانستان مطابق به توافقنامه صلح امريکا و طالبان است. روسيه خواهان خروح نيروهاي امريکايي از افغانستان است، اما مسکو تاکيد دارد که اين خروج بايد مسوولانه باشد.
خبرگزاري اسوشيتدپرس به نقل از مقامهاي امريکايي گزارش کرده که گفته اند، ايالات متحده ميخواهد موعد حضور نيروهاي خود در افغانستان را از سه تا شش ماه تمديد کند.
با گرم شدن برگزاري نشست ترکيه، شوراي عالي مصالحه ملي اعلام کرد که حدود 30 طرح صلح از جانب احزاب سياسي، نهادهاي جامعه مدني بهشمول طرح صلح ايالات متحده امريکا به اين شورا فرستاده شده و کار بالاي توحيد سازي طرحها جريان دارد تا در نشست ترکيه با يک طرح واحد از جانب دولت و سياسيون افغانستان وارد مذاکره با طالبان شوند.
از سوييهم روز گذشته رييس جمهور غني طرح صلح حکومت را که شامل سه بخش ميشود تشريح کرد. آقاي غني اين طرح را در نشستي در ارگ رياستجمهوري تشريح داد.
رياستجمهور با نشر خبرنامه گفته که جزييات اين طرح بعداً همهگاني ميشود.
پيش از اين برخي رسانهها گفته اند، محمداشرف غني طرح صلح خود را که شامل سه بخش، ثبات سياسي، ايجاد حکومت صلح و مشوره دربارهي صلح براي دستيابي به موفقيت نهايي ميباشد، تهيه کرده و به شوراي عالي مصالحه ملي سپرده است. اين طرح در شوراي عالي مصالحه ملي مانند ساير طرحها زير بررسياست و قرار است در نشست استانبول ارايه شود.
گفته ميشود بخش نخست اين طرح زير عنوان ايجاد ثبات سياسي، شامل موافقت بر سر موفقيت نهايي، توافق بر سر آتشبس و نظارت بينالمللي، توافق بر سر اصول دولت صلح، کسب ضمانت بينالمللي و منطقهيي و نيز جستوجوي ساختاري براي مبارزه با تروريسم و تأييد آن توسط لويه جرگه است. بخش دوم شامل تدابير لازم براي حرکت به سوي موفقيت نهايي، اقتدار قانون اساسي و ساختار قانوني براي اجراي آن، برنامههاي حکومتداري و توسعه، امنيت، آتشبس و برگزاري انتخابات ميباشد.
در بخش سوم طرح محمداشرف غني، به تقويت صلح از طريق يک نقشهي راه براي موفقيت نهايي پرداخته شده است که شامل ساختار قانون اساسي، ساختار سياسي، بازگشت مهاجران و بيجاشدهگان به زندهگي عادي، ايجاد امنيت و دولت و نيز اولويتهاي توسعه ميباشد.
از جانب ديگر کميسيون مستقل حقوق بشر افغانستان از آگاه نشدن مردم در مورد نشست صلح ترکيه انتقاد کرده است.
شهرزاد اکبر، رييس اين کميسيون در صفحهي توييترش نوشته است که برگزاري اين نشست با حضور نخبهگان سياسي مردم فورمولي براي موفقيت نيست و مشارکت سطح پايين زنان در اين نشست پذيرفتني نيست.
خانم اکبر همچنان از اينکه جامعهي مدني و جنبشهاي زنان در چنين نشستها به حاشيه رانده ميشوند و در رويداد اصلي حضور ندارند نيز انتقاد کرده است.
رييس کميسيون حقوق بشر افغانستان گفته است: “تا ده روز يک کنفرانس در مورد آيندهي افغانستان در ترکيه برگزار ميشود. هيچ کس، نه رياست جمهوري افغانستان، نه داکتر عبدالله، نه سازمان ملل، نه ايالات متحده، نه ميزبانان مشترک و نه طالبان در مورد دستور کار، نتيجه و ميکانيزم/ اهداف در نظر گرفته شده براي عموم مردم چيزي نگفته اند.”
خانم اکبر از رايزنيها که در حال حاضر آنچه به گفتهي او تنها با رهبران سياسي مرد جريان دارد نيز انتقاد کرده و گفته است که در مورد نقش دو تيم مذاکرهکنندهي جمهوري اسلامي افغانستان و طالبان، تا کنون هيچ شفافيتي وجود ندارد.
او گفته است که براي کميسيون حقوق بشر افغانستان، جامعه مدني و قربانيان منازعات در نشست ترکيه نقش مشخصي در نظر گرفته نشده است. اما شوراي عالي مصالحه روزگذشته در خبرنامهيي گفت که در نشست مشورتي با شماري از اعضاي شوراي ملي، فعالان مدني و مسوولان نهادهاي حقوق زنان در مورد برگزاري نشست ترکيه مشوره صورت گرفت.
از سوي ديگر مير رحمان رحماني، رييس مجلس نمايندهگان در نشست روزچهارشنبه اين مجلس تاکيد کرد که در نشست ترکيه بايد از تمام اقشار نمايندهگي درست شود تا نتيجه مطلوبي در پي داشته باشد.
آقاي رحماني گفت: “نشست ترکيه يک فرصت تاريخي براي پايان بخشيدن به جنگ افغانستان است. اما در اين نشست صلح بايد طبقات مختلف مانند اقليتهاي قومي، مذهبي، زباني، جامعه مدني و ساير اقشار شرکت داشته باشند. بدون حضور تمام اقشار نتايج اين نشست مبناي عدالت اجتماعي نخواهد داشت. خانه ملت توقع دارد که در نشست ترکيه خواستهاي تمام اقشار جامعه در نظر گرفته شود.”