اخبار
افزایش پنجاه درصدی نقشآفرینی دختران روی صحنهی تیاتر در جوزجان
علاقهمندي و حضور دختران به نقشآفريني و بازيگري در نمايشنامهها و صحنههاي تياتر در ولايت جوزجان به گونهي بيپيشنهيي افزايش يافته است. در حال حاضر از ميان 50 بازيگر تياتر در اين ولايت، حدود 20 تن آنان را دختران تشکيل ميدهند. همهي نقشآفرينان دختر به گونهي آماتور در گروههاي هنري کوچک در شهر شبرغان، مرکز ولايت جوزجان کار ميکنند. شماري از بازيگران دايمي تياتر در اين ولايت ميگويند که حضور دختران در نمايشنامهها و گروههاي هنري به گونهي ثابت و دوامدار نيست. به سخن آنان، شماري از دختران در يک مقطع زماني شامل گروههاي تياتر ميشوند و پس از مدتي بنابر مشکلات خانوادهگي، فرهنگ حاکم در جامعه و نبود امکانات مالي از صحنهي نمايش بيرون ميروند.
کرامتالله عزيزي، عضو رياست اطلاعات و فرهنگ در ولايت جوزجان ميگويد که ادارهي آنان در هفتهي نخست ماه حمل سال 1400 خورشيدي توانسته پنج گروه تياتر را به ثبت برساند. آقاي عزيزي ميافزايد که اين پنج گروه تياتر از نشاني انجمنها و نهادي مدني به رياست اطلاعات و فرهنگ معرفي شدهاند. آقاي عزيزي توضيح ميدهد که در سال 1398 تنها يک دختر در گروههاي هنري تياتر در جوزجان فعاليت داشت، اما در سالهاي گذشته شمار دختران در برنامههاي هنري افزايش يافته و در سال گذشتهي خورشيدي بيش از ده دختر در بخش بازيگري روي صحنهي تياتر فعاليت ميکردند.
اين در حالي است که در سال روان خورشيدي حضور دختران نقشآفرين روي صحنهي تياتر به 20 تن افزايش يافته است؛ آماري که افزايش پنجاه درصدي حضور دختران روي صحنهي تياتر در اين ولايت را نشان ميدهد.
کرامتالله عزيزي، عضو رياست اطلاعات و فرهنگ علاوه ميکند که مسووليت دو گروه هنري تياتر نيز به دوش دختران است. آن چناني که آقاي عزيزي ميگويد، در آيندهي نزديک براي حمايت از هنرمندان، خانهي ملي هنرمندان از سوي وزارت اطلاعات و فرهنگ افغانستان ساخته خواهد شد. در حال حاضر بازيگران تياتر از سوي رياست اطلاعات و فرهنگ ولايت جوزجان هيچگونه کمک مالي به عنوان معاش و يا پول تشويقي دريافت نميکنند.
عبدالمتين سديد، مسوول گروه هنري «غروب» در شهر شبرغان به اين باورست که نبود امکانات مالي، مشکلات خانوادهگي و همچنان نبود برنامههاي ظرفيتسازي باعث شده است که شماري از دختران نقشآفرين کار در نمايشنامه و تياتر را ادامه ندهند.
مريم يوسفي، دختر جوزجاني است که از سه سال به اينسو مصروف فعاليت در گروههاي هنري ميباشد. خانم يوسفي به تازهگي گروه تياتر «عصر تنوير» را در شهر شبرغان اساس گذاشته است. اين خانم هنرپيشه ميگويد که در گروه آنان 8 دختر و 7 پسر در بخشهاي بازيگري، نويسندهگي و صحنهآرايي فعاليت دارند. او خشونتهاي رفتاري از سوي جامعه و تهديدهاي خانوادهگي را دو چالش مهم در برابر دختران نقشآفرين توصيف ميکند. به گفتهي مريم يوسفي، ازدواج نيز يکي از علتهايي است که دختران صحنهي تياتر را ترک ميکنند. او خواهان کمکهاي مادي و معنوي براي حفظ و پيشرفت هنر تياتر از سوي ارگانهاي دولتي و غيردولتي در ولايت جوزجان است.
همچنان نجلا محمدي، بازيگر تياتر در شهر شبرغان توضيح ميدهد که دختران نقشآفرين با مشکلات زيادي از سوي جامعه روبهرو هستند.
او در ادامه ميگويد که متلکپراني و حرفهاي نامناسب مردم باعث ميشود که شماري از دختران دست از مبارزه بردارند و از روي صحنهي تياتر کنار بروند. خانم محمدي اما توانسته از دو سال به اينسو با حمايت خانوادهاش در کنار ادامهي تحصيل به بازيگري در تياتر ادامه دهد.
نجلا محمدي حمايت خانواده را اصليترين پيروزي يک دختر در همهي بخشهاي زندهگي ميداند. اما روي هم رفته در شهر شبرغان زمينهي خوبي براي فعاليت فرهنگي، اقتصادي و ورزشي براي بانوان فراهم است. در حال حاضر حدود 20 تن از دختران در پنج گروه هنري در بخشهاي بازيگري، نويسندهگي، صحنهآرايي و کارگرداني تياتر در شهر شبرغان، مرکز ولايت جوزجان فعاليت دارند. اين گروهها در روزهاي مناسبتي، مانند روز زن، برنامههاي آگاهيدهي، مناسبتهاي صحي و آموزشي نمايشنامه اجرا ميکنند، اما هنوز هيچ گروه مستقل تياتر نزد رياست اطلاعات و فرهنگ در ولايت جوزجان به ثبت نرسيده است.
نشانه