اخبار
خروج از افغانستان باید مشروط به نتایج مذاکرات صلح باشد
وزیر خارجه آلمان هشدار داده است که خروج پیش از وقت نظامیان بینالمللی از افغانستان زمینه را برای تشدید خشونتهای طالبان فراهم کرده و سبب خواهد شد این گروه تلاش کند تا قدرت را از راههای نظامی بهدست بیاورد.
هایکو ماس پیش از آغاز نشست وزیران خارجه کشورهای عضو ناتو در بروکسل گفته که لازم است خروج از افغانستان مشروط به نتایج مذاکرات صلح باشد.
او همچنان گفته: “ما خواهان خروج مشروط تمام نظامیان از افغانستان استیم، اما خروجی که مرتبط با مذاکرات صلح و مهمتر از همه، مرتبط با پیروزی مذاکرات صلح باشد.”
وزیر خارجه آلمان افزوده است: “ما طرفدار خروج پیش از وقت از افغانستان نیستیم که خطر توسل طالبان به خشونت و تلاش برای بهدست آوردن قدرت از راههای نظامی را به همراه داشته باشد. ما مسوولیت بزرگی در اینجا داریم.”
براساس توافقی که میان طالبان و امریکا در مذاکرات دوحه امضا شد، سربازان امریکایی باید از تاریخ اول ماه می افغانستان را ترک کنند؛ هرچند ادارهی جو بایدن، رییس جمهوری امریکا گفته است که این تصمیم را مورد بررسی قرار خواهد داد.
برخی رسانههای امریکایی گزارش کرده اند که حضور سربازان امریکایی در افغانستان احتمالاً تا شش ماه تمدید شود، اما هنوز تصمیم نهایی در این باره گرفته نشده است.
انتونی بلینکن، وزیر خارجه امریکا تاکید کرده است که هر گونه تصمیم در بارهی آیندهی افغانستان، در هماهنگی کامل با پیمان ناتو گرفته خواهد شد.
این در حالی است که ریاست جمهوری پیش از این گفته است که بیشتر عملیاتهای نظامی اکنون توسط نیروهای امنیتی افغانستان به پیش برده میشود و سهیم شدن جامعهی جهانی در مبارزه با دهشت افگنی را استقبال میکند.
حمد الله محب، مشاور شورای امنیت ملی ریاست جمهوری تاکید کرده حکومت به نیروی خارجی در جنگ با طالبان نیاز ندارد، اما نیروهای امنیتی و دفاعی افغانستان به کمکهای جامعه جهانی نیاز جدی دارند.
آقای محب، در گفتوگویی با انستیتیوت هادسن در واشنگتن گفته که نیروهای امنیتی و دفاعی افغانستان مهارت و توانایی لازم برای دفاع از این کشور را کسب کرده اند.
اوهمچنان گفته: “ما دیگر مشکلی در زمینهی قابلیت نداریم، مشکل ما حالا مالی است. آنچه که لازم است تضمین شود، این است که میتوانیم نیروهای امنیتی و دفاعی افغانستان را حفظ کنیم. آیا دولت افغانستان میتواند با منابع خودش این کار را انجام بدهد؟ نه.”
آقای محب تاکید کرده که پیشنهاد دولت افغانستان به ادارهی جدید به رهبری جو بایدن، رییس جمهوری ایالات متحده همین است که به کمک مالی نیروهای امنیتی و دفاعی افغانستان برای مدت بیشتری ادامه بدهد.
این اظهارات در حالی مطرح میشود که امریکا در حال بررسی حضور نظامی خود در افغانستان است.
توافقی که در جریان ریاست جمهوری دونالد ترمپ، رییس جمهور پیشین امریکا با طالبان امضا شد، اول ماه می را به عنوان تاریخ خروج نیروهای امریکایی مشخص کرده است.
با این حال، هنوز این تصمیم از سوی ادارهی جدید امریکا تأیید نشده و گزارشهایی وجود دارد که حضور سربازان امریکایی در افغانستان احتمالاً تا شش ماه دیگر تمدید شود.
آقای محب تصریح کرده که اگر دولت امریکا به جای حفظ سربازان خود در افغانستان، به تضمین حمایت مالی از نیروهای امنیتی افغانستان توجه کند، هر دو جانب افغانستان و امریکا از آن سود خواهند برد.
این درحالیست که اخیراً سرمفتش ویژه امریکا برای بازسازی افغانستان گفت که موجودیت فساد مالی در ادارات افغانستان، کماکان از نگرانیهای جدی محسوب میشود.