اخبار
نوروز نماد شادی و پيوند انسان با طبيعت است
روزهای خاصی در كشورهای مختلف وجود دارد كه یادآور حكایتها و وقایعی مهم وتأثیرگذار در تاریخ است و نوروز باستان یکی از آن روزهاست که در بیشتر کشورهای جهان به ویژه در حوزه تمدنی زبان فارسی دری نیز از این روز از گذشته های دور تاکنون همه ساله به شکوه و همهمه تجلیل میشود.
درباره فلسفه و علل پیدایش جشن نوروز نظرهای متفاوتی وجود دارد كه برخی تاریخ نویسان بر این باورند كه آغاز پیدایش جشن نوروز مربوط به جمشید، چهارمین پادشاه پیشدادی است.
از آیینهای نوروزی در دوران هخامنشی برخی از پژوهشگران اعتقاد دارند كه حجاریها و سنگ نگارههای باقیمانده از دوران هخامنشی نشان دهنده مراسم نوروزی در تختجمشید بوده است و از جانب اقوام و ملل به پادشاه هدایایی اهدا میشده است.
از نوروز در دوران اشكانیان آثاری به جا نمانده است هر چند اشكانیان ایرانی نژاد و زرتشتی بودند اما تسلط 80 ساله یونانیان موجب شد كه آنان در باب آداب و رسوم ایرانی بی قید شوند.
در دوران ساسانی، مراسم عید نوروز را بین 6 تا 30 روز برگزار میكردند و روز ششم ماه حمل (فروردین) یا نوروز بزرگ را خرداد روز می نامیدند و این روز را متعلق به فرشته مقدس خرداد میدانستند.
پادشاهان ساسانی نیز در دربارهای خود آیینهای نوروز را با شكوه خاصی برگزار میكردند و شاه پنج روز اول را به رفع حاجتهای مردم میپرداخت.
از رسم رایج این روزگار آن بود كه مردم در بامداد عید نوروز به یكدیگر آب میپاشیدند و شكر هدیه میدادند و دلبستگی آریاییها به سنتهای گذشته خود موجب شد كه نوروز كه نمادی از عظمت و شكوه آنان بود، در سراسر دوران اسلامی، حتا در دوران خلفایی كه اعتنایی به این رسوم نداشتند، برپا شود و آشنایی و آگاهی فرمانروایان اموی و عباسی از آیین هدیه دادن به حاكمان دلیلی برای گرایش فرمانروایان عرب به برگزاری نوروز شد.
عید نوروز در كشورهای افغانستان، ایران، پاكستان، تاجیكستان، جمهوری آذربایجان، قرقیزستان، تركیه و شمال عراق برگزار می شود و در این ایام با پریایی سفره نوروزی با پوشیدن لباس نو جشن میگیرند و به دید و بازدید یكدیگر میروند و عیدی میدهند.
سیر، سمنک، سنجد، سكه، سبزی، سماق و سیب، هفت سین سفره نوروزی است كه به آن قرآن مجید و آیینه و شمعدان نیز اضافه شده است و هر كدام نماد یك موضوع خاص است.
حاجی فیروز از دیگر نمادهای خاص عید نوروز است و افرادی با پوشیدن لباس قرمز و رنگ كردن صورت خود و زدن دف در خیابانها و محلهها حضور مییایند و تداعی كننده فرا رسیدن سال نو است.
همچنین در این ایام برخی از اقوام برخی مناطق ایران و افغانستان هنوز نمایشها و بازیهای مختلفی كه نشان دهنده شادی است بر گزار میكنند كه میتوان به اسب سواری، شمشیربازی، كمنداندازی، ورزشهای زورخانهای، طناب بازی، هفت سنگ و بازیهای بومی اشاره كرد كه همه آنها اصل بر شادی و نشاط بوده است.
نوروز با همه دگرگونی هایش هنوز نماد شادی و گردهمایی و پیوند انسان با طبیعت است.