اخبار

وزارت خارجه: نشست‌های مسکو و انقره  ادامه گفت‌وگوهای صلح قطر است

 

با نزديک شدن زمان برگزاري نشست مسکو درباره‌ي صلح افغانستان، وزارت امورخارجه کشور گفته که برگزاري مذاکرات صلح افغانستان در فدراتيف روسيه و جمهوري ترکيه در ادامه و متمم پروسه‌ي قطر بوده، ‌جايگزين آن‌ نمي‌باشد.

وزارت خارجه‌ي کشور روز سه‌شنبه (26حوت) با نشر خبرنامه‌يي ابراز اميدواري کرده است که اين تلاش‌هاي مشترک بتواند نتيجه‌ي مطلوب را در پي داشته باشد.

نشست روسيه قرار است به تاريخ 18 ماه مارچ (28 حوت) برگزار شود،  افزون بر حکومت افغانستان و طالبان، نماينده‌گان کشورهاي منطقه و امريکا نيز در آن حضور خواهند داشت.

وزارت خارجه‌ همچنان گفته است که هيأت‌هاي مذاکره‌کننده‌ي جمهوري اسلامي افغانستان و طالبان در قطر در حال مذاکره است و اين مذاکرات در آينده نيز ادامه خواهد يافت.

در همين حال رييس شواري مصالحه ملي گفته که نشست مسکو براي سرنوشت و تسريع پروسه‌ي صلح افغانستان مهم است.

قرار است در نشست فردا پنجشنبه مسکو از نماينده‌هاي ارشد افغانستان و طالبان ميزباني کند.

شوراي عالي مصالحه ملي گفته که  قرار است در نشست  مسکو داکتر عبدالله عبدالله، رييس اين شورا شرکت کند.

شوراي مصالحه ملي گفته: «سفر عبدالله عبدالله به مسکو با توجه به شرايطي که در افغانستان همچنان بحراني، شکنند و قابل نگراني است، و با درنظرداشت توجه خاص کشورهاي جهان، بسيار مهم، بنيادي و حياتي در سرنوشت پروسه صلح افغانستان است.»

وزارت خارجهي ايالات متحده گفته که قرار است در نشست روسيه در مورد صلح افغانستان، زلمي خليل‌زاد، نماينده‌ي ويژه امريکا براي صلح اين کشور اشتراک کند.

جلينا پورتر، معاون سخن‌گوي اين وزارت به خبرنگاران گفته: «سفير خليل‌زاد قصد دارد در نشستي که در مسکو برگزار مي‌شود، شرکت کند. اين نشست تکميل‌کننده تمام ديگر تلاش‌هاي جامعه جهاني براي پشتيباني از روند صلح افغانستان است و همچنين نشان دهنده نگراني‌هاي جامعه جهاني در مورد پيشرفت‌هايي است که تا اکنون صورت گرفته است.»

آقاي خليل‌زاد در ادامه سفرهايش به کشورهاي منطقه، روز گذشته با محمد اشرف غني، رييس جمهوري و عبدالله عبدالله، رييس شوراي عالي مصالحه‌ي ملي کشور به گونه‌ي جداگانه در کابل ديدار کرده است.

در اعلاميه رياست جمهوري آمده است که آقاي خليل‌زاد در مورد «سفرها و فعاليت‌هاي اخير» خود به آقاي غني اطلاعات داده، اما جزييات بيشتري در اين رابطه ارايه نشده است.

فريدون خوزون، سخن‌گوي شوراي عالي مصالحه‌ي ملي به رسانه‌ها گفته که قرار است عبدالله عبدالله، رييس اين شورا فردا در رأس يک هيأت بلندپايه راهي مسکو شود.

برخي رسانه‌ها به نقل از منابع نزديک به وزارت دولت در امور صلح گزارش کردند که  قرار است در اين نشست حامد کرزي، رييس جمهوري پيشين، مارشال عبدالرشيد دوستم، مير رحمان رحماني، رييس مجلس نماينده‌گان، محمد کريم خليلي و گلبدين حکمتيار اشتراک خواهند کرد.

همچنان محمد معصوم ستانکزي، رييس هيأت مذاکره‌کننده‌ي جمهوري اسلامي افغانستان با سه عضو اين هيأت، محمد علم ايزديار، معاون اول مجلس سنا، بابر فرهمند، معاون شوراي عالي مصالحه‌ي ملي، عبدالله خنجاني، معين وزارت دولت در امور صلح، عبدالستار خواصي و غيرت بهير از اعضاي رهبري حزب اسلامي، اين هيأت را همراهي خواهند کرد.

اين در حالي است که روز گذشته گروه طالبان اعلام کرد که يک هيأت 10 نفري را براي اشتراک در اين نشست خواهد فرستاد.

خبرگزاري رويترز به نقل از محمد نعيم، يکي از سخن‌گويان گروه طالبان گزارش کرده که گفته است ملا عبدالغني برادر، رييس دفتر سياسي طالبان در قطر در رأس اين هيأت قرار خواهد داشت.

از سويي هم دوکتور عبدالليف پدرام، رهبر حزب کنگره ملي افغانستان روز سه‌شنبه در يک نشست خبري در کابل گفت که روسيه و امريکا روي حکومت انتقالي توافق کرده‌اند.

آقاي پدرام گفت: «ما از ايجاد حکومت انتقالي حمايت مي‌کنيم و امريکا و روسيه هم روي اين مسأله به توافق رسيده‌اند».

او افزود، نشست مسکو مقدمه تشکيل حکومت انتقالي‌است و اين حکومت در نشست استانبول نهايي خواهد شد و يک فردي که نه طالب باشد و نه هم از حکومت غني، زعامت حکومت انتقالي را بدست خواهد گرفت.

رهبر حزب کنگره ملي گفت: ساختار کنوني حکومت يک ساختار ستم‌زا است و قابل دفاع نمي‌باشد و اشرف غني بايد از قدرت کنار برود.

او گفت: «ما خواهان نظامي هستيم که حقوق همه افراد به شکل مساويانه در آن تضمين شود که اين هدف جز در نظام فدرالي اسلامي افغانستان تأمين شده نمي‌تواند.»

آقاي پدرام تاکيد کرد، که گزينه‌هاي بديل زيادي براي جمهوريت و امارت وجود دارد که هر کدام قابل بحث است و فدرالي اسلامي يکي از آن‌ها مي‌باشد.

از سويي‌هم، رييس جمهور غني که روز سه‌شنبه در سمينار «اولويت‌هاي سياست خارجي و اصلاحات دستگاه ديپلماسي افغانستان» صحبت مي‌کرد، گفت که او صد برابر نسبت به امريکا در روند صلح استعجاليت دارد، اما اين روند را بر اساس واقعيت پيش خواهد برد.

آقاي غني رييس جمهور با اشاره به نقشه‌ي راه حکومت به‌خاطر رسيدن به صلح پايدار و عادلانه، گفت که بر اساس اين نقشه راه، به هدف مطلوب که همانا حاکميت ملي، جمهوريت، وحدت ملي، بي طرفي، اتصال و صلح پايدار و عادلانه است، خواهيم رسيد.

رييس جمهور با تاکيد گفته که اگر طالبان فردا هم به انتخابات حاضر باشند، ما آماده هستيم، اما بدون انتخابات حاضر به انتقال قدرت به جانشين خود نيستم. 42 سال جنگ کفايت مي‌کند و ما هم مانند ساير ملل جهان حق زنده‌گي را داريم.

رييس جمهور بار ديگر تاکيد کرد که بر مبناي قانون اساسي، هيچ فردي حق ندارد که حق تابعيت يک افغان را سلب کند و هيچ افغان از افغان ديگر کم و زياد نيست.

همچنان امرالله صالح، معاون اول رياست جمهوري نيز در گزارش جلسه شش و نيم صبح، روز سه‌شنبه خود گفته که ديروز با هيأت ايالات متحده امريکا که رياست آنرا آقاي خليل‌زاد به عهده دارد ديدار تفصيلي داشته‌اند.

آقاي صالح گفته: «ما مسووليت داريم که درين راه جان فشاني نماييم و چند برابر جهان و منطقه استعجاليت نشان بدهيم. به اين استعجاليت باور نيز داريم. در عين حال حراست از حق اساسي مردم که همانا عرضه خدمات توسط دولت است لحظه‌اي غافل نبوده و نيستيم.»

به گفته او، ادارات کارا و پاسخ‌گو به ملت صلح را سهل مي‌سازد. يک بار ديگر موقف ما با وضاحت بيان شد که در چوکات قانون اساسي افغانستان و با رعايت اساسات جمهوريت آمده انعطاف استيم.

نوشته های مشابه

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

بستن
رفتن به نوار ابزار