اخبار
روسيه يک نشست را در مورد صلح افغانستان ميزبانی می کند
شوراي عالي مصالحه ملي گفته که قرار است به تاريخ 18 مارچ، نشستي در مورد صلح در مسکو برگزار شود و مقامهاي ارشد حکومت افغانستان و نمايندهگان طالبان در آن دعوت شده اند.
فريدون خوزون، سخنگوي اين شورا روز سهشنبه (19 حوت) به رسانهها گفته که رهبري حکومت، رييس شوراي عالي مصالحهي ملي، برخي از چهرههاي سياسي افغانستان و نمايندهگان طالبان شامل دعوتشدهگان نشست مسکو اند.
آقاي خوزون همچنان گفته که قرار است اين نشست در مورد صلح افغانستان برگزار شود و در آن، نمايندهگان کشورهاي منطقه و ايالات متحدهي امريکا نيز دعوت شده اند.
او افزوده که آقاي عبدالله تا اکنون در مورد اشتراک در اين نشست تصميم نگرفته و مشورهها در اين باره جريان دارد.
اين در حاليست که روزگذشته ضمير کابلوف نماينده ويژه روسيه براي افغانستان گفته که رهبران سياسي افغانستان را براي شرکت در نشست صلح به ميزباني مسکو، دعوت کردهاست.
به گفته او، دو نفر از حکومت افغانستان، دو نفر از شوراي عالي مصالحه ملي، 6-7 نفر از رهبران سياسي و پنج نفر از گروه طالبان براي شرکت در نشست مسکو دعوت شدهاند.
کابلوف در اين دعوتنامه افزوده که تحرک بخشيدن به روند مذاکرات صلح دوحه جهت رسيدن به توافق در مورد پايان منازعه مسلحانه چند ساله افغانستان، هدف اساسي اين نشست است.
پيش از اين محمد حنيف اتمر، وزير خارجهي کشور گفت که مشورهها براي برگزاري اين نشست با جانب روسيه جريان دارد.
آقاي اتمر که روزگذشته در برنامه حسابدهي دولت به ملت در کابل صحبت ميکرد، گفت: «روسيه در مورد برگزاري مجلس 3+2 نظرياتي داشتند، به حمايت از روند موجود صلح افغانستان، در واقع با نيت خوب مسأله را مطرح کردند. حرف شان اين بود که شوراي امنيت ملل متحد مصوبهاي دارد – به نام 25-13 و در آن در مورد صلح افغانستان، آرزومندي مردم افغانستان با قوت خود منعکس شده «حالا بايد مجلسي داير شود که شوراي امنيت ملل متحد بايد براي صلح افغانستان گام هاي جديتري را بردارد.»
وزير امورخارجه از نقش مثبت روسيه در روند صلح افغانستان استقبال کرد و گفت که براي برقراري صلح در اين کشور، کابل و مسکو نظريات مشترک دارند.
او همچنان گفت: «حرف ما روي شکل کنفرانس است با آنها صحبت کردهايم، هنوز در مشوره استيم، پيش از وقت است بگويم که به چه نتيجه خواهيم رسيد.»
گفتوگوهاي صلح افغانستان مذاکرات بينالافغاني به تاريخ 12 سپتمبر (22 سنبله) به گونهي رسمي در دوحه، پايتخت قطر آغاز شد، اما با گذشت بيش از شش ماه هنوز پيشرفتهاي ملموسي نداشته است.
اين روزها حاشيههاي مذاکرات صلح افغانستان فربهتر از متن شده و بگومگوها ميان رهبران حکومت و سياسيون در پيوند به صلح و طرح حکومت موقت ابعُاد گوناگون به خود گرفته است.
اين درحاليست که زلمي خليلزاد نماينده ويژه وزارت امورخارجه امريکا براي صلح افغانستان پس از ديدار و گفتوگو با مقامات افغانستان به دوحه رفت و پس از ديدار با اعضاي هيأت مذاکره کننده جمهوري اسلامي افغانستان وطالبان به پاکستان رفت و با مقامهاي اين کشور ديدار و در پيوند به صلح افغانستان گفتوگو کرد.
آقاي خليلزاد و جنرال اسکات ميلر فرمانده عمومي نيروهاي حمايت قاطع در افغانستان، با قمرباجوا رييس ستاد ارتش پاکستان در راولپندي ديدار و در مورد روند مذاکرات صلح افغانستان گفتوگو کردند.
به اساس اعلاميه مطبوعاتي که ستاد ارتش پاکستان، اين ديدار و گفتوگو که در مقر فرماندهي ارتش پاکستان در شهر راولپندي انجام شد و جنرال اسکات ميلر، فرمانده نيروهاي امريکايي و ناتو در افغانستان نيز حضور داشت، درباره مسايل دوجانبه، امنيت منطقهيي از جمله روند صلح افغانستان صحبت شدهاست.
جنرال باجوا در اين ديدار مجدداً تاكيد كرده كه حمايت پاکستان از روند صلح افغانستان نشانه حسن نيت اين کشور ميباشد.
بر بنياد اعلاميه، هيأت امريکايي از ادامه تلاشهاي پاکستان براي صلح و ثبات در منطقه قدرداني کردهاست.
خليلزاد در کابل نيز با سران حکومت و رهبران جهادي ديدار کرد و يک نامه از سوي وزير خارجه امريکا به رييس جمهور غني و داکتر عبدالله آورده بود که محتواي آن واکنشهاي جدي ضد امريکايي را در افغانستان ايجاد کردهاست.
از سويي هم خبرگزاري رويترز به تازهگي گزارش کرده که دولت جديد امريکا پلان دارد حکومت کنوني افغانستان را تغيير دهد و طالبان را از پناهگاههاي امن شان بيرون کند.
در گزارش رويترز آمده است که بر بنياد طرح جديد دولت امريکا، تازمانيکه روي يک قانون اساسي جديد موافقه و براي انتخابات زمينه سازي نشود، حکومت اداره امور افغانستان را به پيش خواهد برد.
در اين طرح تاکيد شده که آتشبس سراسري در افغانستان تأمين شود و يک کميسيون از آن نظارت خواهد کرد.
بر بنياد اين طرح امريکا، تا زمان برگزاري انتخابات، يا شوراي ملي با شموليت نمايندهگان طالبان گسترده و يا هم منحل ميشود.
همچنين، بربنياد اين طرح دولت موقت افغانستان به هيچگونه فعاليت گروههاي تروريستي اجازه نخواهد داد که کشورهاي ديگر را تهديد کند.
در اين طرح از طالبان خواسته شده که روابط نظامي خود را با کشورهاي همسايه قطع و پناهگاههاي خود را ترک کنند.
گزارش افزوده که برخي موارد اين طرح در نامه وزير خارجه امريکا به رييس جمهور غني و داکتر عبدالله نيز تصريح شده است