اخبار
نادری: طرح تازهی امريکا برای صلح افغانستان زير بررسی دولت است
محب: مذاکره با طالبان منجر به ثبات دايمی در افغانستان نمی شود
نادر نادري، عضو و سخنگوي هيأت گفتوگوکنندهي صلح دولت تأييد کرد که طرح دولت انتقالي صلح زير بررسي دولت قرار دارد.
سخنگوي هيأت گفتوگوکنندهي صلح دولت که روز يکشنبه (هفدهم حوت) در انستيتيوت مطالعات استراتيژيک افغانستان در کابل صحبت ميکرد، گفت که اين طرح يکي از چند گزينه براي ختم جنگ و برقراري صلح در افغانستان است.
به گفتهي آقاي نادري، اين طرح هماکنون در جريان بررسيهاي دولت قرار دارد و بايد دولت مؤثريت آن را مورد ارزيابي واقعبينانه قرار دهد تا ديده شود که افغانستان را کمک ميکند يا هم به يک بحران درازمدت ديگر ميکشاند.
آقاي نادري همچنان گفت که بخشهايي از اين طرح که با ارزشهاي جمهوري اسلامي افغانستان همخواني دارد، ممکن براي گروه طالبان غيرقابل پذيرش باشد.
پيش از اين برخي رسانهها به نقل از منابع نزديک به ارگ رياست جمهوري گزارش کردند که در نسخهي پيش نويس توافقنامه صلح افغانستان که به تازهگي با رهبران سياسي شريک شده، مسأله ايجاد حکومت انتقالي صلح مطرح شده است.
اصول رهنمودي براي آيندهي افغانستان، حکومت انتقالي و نقشهي راه سياسي و آتشبس هميشهگي، سه بخش مهم اين پيشنويس اند.
مشاور امنيت ملي رياست جمهوري تاکيد ميکند که گفتوگوهاي صلح با طالبان به تنهايي نميتواند ثبات را در اين کشور تأمين کند.
حمدالله محب، ديروز يکشنبه در »کنفرانس ملي امنيت و ثبات« که با حضور بزرگان قومي افغان و خيبر پشتونخواه در کابل به برگزار شد، گفت که حکومت افغانستان و طالبان ميتوانند در نتيجهي مذاکرات يک تشکيل جديد را در اين کشور ايجاد کنند، به جنگ کنوني خاتمه دهند، اما مسألهي مهم ثبات است.
آقاي محب با اشاره به اينکه جنگ افغانستان تنها ميان افغانها نيست، گفت: «تنها مذاکره با طالبان در افغانستان نميتواند ثبات بياورد، بلکه يک صلح موقت خواهد آورد…براي محافظت از آن نياز به يک راهکار اساسي است.»
مشاور امنيت ملي رياست جمهوري همچنان گفت که نتيجهي مذاکرات بايد ثبات و امنيت را تضمين کند و به همين دليل پيشبرد اين روند به تدبير نياز دارد.
او تاکيد کرد: «ما هميشه آمادهگي براي صلح داريم و کوشش داريم تا يک صلح پايدار در افغانستان تأمين شود، اما مشکل ما با طالبان مشکل ساختاري نيست، بلکه در مسايل ديگر با آنها تفاوت نظر داريم، در حکومتداري آنها باورمند به امارت است و ما باور به جمهوريت داريم، در سياست خارجي با رابطه طالبان با پاکستان و مسايل ديگر و اين که خشونت را ادامه ميدهند مشکلات داريم».
از سوييهم داکترعبدالله عبدالله، رييس شوراي مصالحهي ملي تاکيد کرد که طرح تازهيي که از سوي امريکا براي صلح پيشنهاد شده است در همة سطوح مورد بحث قرار خواهد گرفت.
آقاي عبدالله روزيکشنبه در نشستي در کابل گفت که از مطرح شدن هيچ طرحي نبايد در روند صلح هراس ايجاد شود.
رييس شوراي عالي مصالحهي ملي تاکيد کرد که طرفهاي صلح بايد بتوانند هر طرحي را در روند صلح به بحث بگيرند و از طريق گفتوگو راه حلي براي پايان جنگ در کشور دريابند.
او افزود که پراکندهگي سياسي در درون نظام موضع دولت را در برابر طالبان تضعيف کرده است.
آقاي عبدالله بر تقويت اجماع سياسي در پيوند به صلح تاکيد کرد و گفت که براي تقويت موضع دولت در برابر طالبان در روند صلح بايد پراکندهگي سياسي برطرف شود.
اين در حاليست که روز گذشته رييسجمهور غني در مراسمي به مناسبت گشايش سال سوم کاري دور هفدهم شوراي ملي، تاکيد کرد که بر بنياد قانون اساسي، يگانه راه انتقال قدرت، انتخابات است و در اين باره هيچ معاملهيي را، نمي پذيرد.
آقاي غني در حالي که بهگونة روشن به طرح حکومت انتقالي که از سوي امريکا پيشنهاد شدهاست و شماري از سياستگران از آن سخن زدهاند، اشاره نميکند، گفت که هر نهادي ميتواند طرحهاي خيالي داشته باشد، اما تصميم نهايي را مردم افغانستان ميگيرند.
او افزود: «انتقال قدرت از طريق انتخابات براي ما يک اصل غير قابل معامله است.»
اين گفتهها در حالي مطرح ميشود که گفتوگوهاي بينالافغاني در 22 سنبله در دوحه، پايتخت قطر آغاز شد. در مرحلهي نخست گفتوگوها دو طرف روي کارشيوهي گفتوگوها به توافق رسيدند. مرحلهي دوم هم در تاريخ 16 جدي آغاز شد که هيأتهاي گفتوگوکنندهي دو طرف تاکنون به جز چند بار، ديگر باهم نشستي نداشتهاند.