اخبار
مارشال دوستم: افغانستان در مرحله حساس قرار دارد، با کوچکترين غفلت محکوم تاريخ خواهيم شد
داکتر عبدالله عبدالله: آنچه مردم از اين گفتوگوهای صلح انتظار داشتند برآورده نشد
مارشال عبدالرشید دوستم معاون پیشین ریاست جمهوری و رهبر حزب جنبش ملی اسلامی افغانستان میگوید که افغانستان در شرایط حساس قرار دارد و رهبران سیاسی با کوچکترین غفلت محکوم تاریخ خواهند شد.
مارشال دوستم، روز شنبه (9 حوت) ساعاتی پس از ورودش به کابل در نشستی در جمع هوادارانش گفت که افغانستان در شرایط حساسی قرار دارد و رهبران سیاسی باید از اختلاف جزئی و کوچکشان بگذرند.
او با تاکید بر وحدت رهبران سیاسی گفت:” در یک مرحله بسیار حساس تاریخی قرار داریم، اگر جزئیترین غفلت کنیم، در تاریخ افغانستان ما ابد وابد محکوم خواهیم بود”.
مارشال دوستم بیان داشت که او به کابل آمده تا درباره صلح افغانستان با رهبران سیاسی دیدار و گفت وگو کند.
او افزود:” ما خواهان صلح هستیم، اما اگر صلح نشد، کسی را اجازه ندهیم که وضعیت فعلی ما را برهم زند”.
معاون پیشین ریاست جمهوری با اشاره به رویدادهای تروریستی اخیر در شهر کابل خطاب به رهبران و جنگجویان طالبان گفت:”مردم بیگناه را نزن، مسجد را نزن، مدرسه را نزن، این نامردترین شیوه جنگ است، اگر میزنی مارشال را بزن، اگر نزدی ما میزنیم”.
مارشال دوستم، روز سرباز را به همه نیروهای امنیتی و دفاعی کشور تبریک گفته و بیان داشت:” راه ما حق است، جنگ ما جنگ حق است، جنگ ما اصل جنگ است، ما میدان جنگ را میبریم ما قهرمانان دفاع از افغانستان هستیم”.
رهبر حزب جنبش ملی اسلامی افغانستان بار دیگر تاکید کرد:” از پروسه صلح حمایت میکنیم، اگر نتیجه نداد، با قاطعیت آماده هستیم که از نظام و جمهوریت دفاع کنیم”.
مارشال دوستم بیان داشت:” به مردم افغانستان اطمینان میدهیم که اگر جنگ افغانستان را خاتمه داده نمیتوانیم، طالب را شکست داده میتوانیم”.
در همین حال محمداشرف غنی رییس جمهور که روزشنبه در مراسمی به مناسبی روز سرباز در مقر وزارت دفاع ملی صحبت میکرد، با اشاره به اینکه نیروهای امنیتی از حمایت گسترده مردم افغانستان برخوردار اند، تاکید کرد که جنگ طالبان برای قدرت است و دولت آماده راه حل سیاسی است.
از سویی هم داکتر عبدالله عبدالله، رییس شورای مصالحه ملی با استقبال از آغاز دوبارهی مذاکرات دوحه بر تأمین آتشبس تاکید کرد.
آقای عبدالله، روز شنبه در مراسم به مناسبت آمدن مارشال دوستم به کابل گفت که ادامه جنگ در این کشور هر روز از افغانها قربانی میگیرد و باید در افغانستان آتشبس تأمین شود.
آقای عبدالله همچنان گفت که در روزهای اخیر، تماسها میان هیأتهای مذاکرهکنندهی جمهوری اسلامی افغانستان و گروه طالبان در قطر بیشتر شده است.
آقای عبدالله ضمن استقبال از آغاز گفت وگوها در قطر، تاکید کرد آنچه که مردم افغانستان از این گفتگوها انتظار دارند، تا اکنون برآورده نشده است.
او افزود: “خشونت و جنگ ادامه دارد، ترورهای هدفمند صورت میگیرد و هر روز مردم افغانستان قربانی میدهند. من یک بار دیگر روی خواست برحق مردم که برقراری آتشبس است، تاکید میکنم.” رییس شورای عالی مصالحهی ملی همچنان گفت که حکومت و گروه طالبان با آغاز مذاکرات صلح تعهد کردند که از طریق “گفت وگو و مذاکره” به جنگ و خونریزی در این کشور پایان میدهند.
او تاکید کرد این تعهدات نه تنها که جنبهی عملی نداشته بلکه خشونتها با گذشت هر روز، رو به افزایش بوده است.
مذاکرات صلح دوحه پس از حدود یکونیم ماه، هفته گذشته میان هیأتهای مذاکرهکنندهی جمهوری اسلامی افغانستان و طالبان در قطر آغاز شد و دو طرف در مورد ترتیب آجندای مذاکرات بینالافغانی صحبت کردند.
محمد محقق، مشاور ارشد رییس جمهور غنی در امور امنیتی و سیاسی گفت که مذاکرات دور دوم میان هیأتهای مذاکرهکنندهی جمهوری اسلامی افغانستان و گروه طالبان در قطر، به دلیل “پیچیده بودن اوضاع” تا اکنون نتیجهی درست نداشته است.
آقای محقق همچنان گفت که تحولات اخیر در منطقه و جهان شرایط را در افغانستان نیز تغییر داده است. او تاکید کرده که بازنگری توافقنامهی صلح امریکا-طالبان از سوی ادارهی جدید ایالات متحده “در تحولات افغانستان بدون تأثیر نخواهد بود”.
حکومت به رهبری جو بایدن مصروف بررسی توافقنامهی ماه فبروری ۲۰۲۰ با گروه طالبان است که براساس آن انتظار میرود واشنگتن ضرب الاجل خروج ۲۵۰۰ سرباز باقیماندهی امریکایی را از افغانستان تحقق بخشد.
این در حالی است که جو بایدن، رییس جمهوری ایالات متحده به تاریخ ۲۰ فبروری (دوم حوت) در نشست امنیتی مونیخ گفته که حکومت تحت رهبری او از روند دیپلوماتیک که در افغانستان جریان دارد و ختم جنگ حدود ۲۰ ساله در آن کشور، قویاً حمایت میکند.
پیش از آن، لوید آستن، وزیر دفاع ایالات متحده گفته که امریکا به گونهی فوری و غیرمنظم از افغانستان بیرون نخواهد شد.