اخبار
انتقال زبالهها در نواحی شهر کابل، يکسان نيست
روزانه هزاران تُن زباله در نواحی مختلف شهر کابل، تولید و انبار میشود؛ اما این زبالهها بهگونهی یکسان ازسوی شهرداری کابل گردآوری و انتقال داده نمیشود.
یافتههای حقیقتسنج پیک نشان میدهد که در برخی از نواحی (فقیرنشین) شهر کابل، از چندین هفته و ماه بهاینسو زبالهها انبار شده و انتقال نیافته و در برخی دیگر از نواحی (دارانشین)، همهروزه و یا دو سه روز درمیان، زبالهها گردآوری و انتقال داده میشود. برخی از شهروندان در مناطق دارانشین نواحی سوم، نهم و دهم شهر کابل بااظهار رضایت از خدمات تنظیف شهرداری، میگویند که هر یک تا دو روز درمیان، زبالهدانیهای رهروها، کوچهها، جادهها و اطراف ساختمانها، توسط کارگران تنظیف شهرداری خالی شده و بهجای نامعلومی انتقال داده میشود.
چنانکه بهگفتهی داوود باشنده مکروریان سوم ناحیه نهم شهر کابل، بیشتر از هر منطقهی دیگر پایتخت در محلهی خودشان گواهاست که نارنجی پوشان شهرداری، همهروزه و یا حداقل دو سه روز درمیان، زبالههای اطراف بلاکها و زبالهدانیها را گردآوری کرده و انتقال میدهند. کاریکه در برخی دیگر از کوچهها و جادههای شهر کابل، کمتر و یا اصلاً دیده نمیشود.
شماری از شهروندان در نواحی فقیرنشین، ادعا میکنند که هیچگونه خدمات تنظیف در محلهی آنها وجود ندارد.
محمد یاسین باشندهی ناحیه یازدهم شهر کابل، بااشاره به زبالههای انبارشده در نزدیک خانهی مسکونیشان، میگوید: این زبالهها بیشتر از شش ماه میشود که انتقال داده نشده و هرروز برآن افزودههم میشود؛ اما کسی انتقالش نمیدهد .»
نوراحمد باشنده ناحیه چهارم شهر کابل، میگوید که بارها بهدلیل افزایش و تراکم زباله در محل مسکونی شان به مسوولان ناحیه و تنظیف شهرداری مراجعه کردهاند؛ اما بهجز وعدههای امروز و فردا، کاری نکردهاند.
آنچه که بهباور برخی از نمایندهگان مردم و آگاهان امور محیط زیستی، «برخورد سلیقهیی و دوگانه» خوانده شدهاست.
فوزیه ناصریار نماینده مردم کابل در مجلس نمایندهگان میگوید که تنها با صفایی و پاککاری مناطق مکروریان، وزیراکبرخان و یا شهرنو، شهر کابل از وجود زباله و آلودهگی پاک نمیشود و خدمات تنظیف باید بهگونهی یکسان به شهروندان ارایه شود.
ازسوی دیگر، کاظم همایون رییس ادارهی محیط زیست کابل، انبارشدن زبالهها در مناطق رهایشی و شهری را پناهگاه خوبی برای حشرههای مضر خوانده، تاکید میکند که این وضعیت نهتنها آلودهگی محیط زیستی، بلکه آلودهگی روانی و شیوع بیماریهای گوناگونی را در زندهگی شهروندان کشور بههمراه خواهد داشت.
آقای همایون، باانتقاد از برخورد دوگانهی شهرداری کابل در ارایه خدمات تنظیف، منحیث یک کارشناس محیط زیست تاکید میکند که بربنیاد کنوانسیون جهانی حقوقبشر، عدالت زیست محیطی برای همهی شهروندان یکسان است؛ اما شهرداری کابل دراین امر، متاسفانه برخورد «سیاسی و سلیقهیی» دارد.
درهمینحال شهرداری کابل، هرگونه برخورد دوگانه را در برابر شهروندان پایتخت نادرست خوانده و تاکید دارد که هرروز نزدیک به دو هزار تُن زباله از نواحی مختلف شهر کابل گردآوری و بهدور از شهر انتقال داده میشود.
امانالله صافی رییس تنظیف شهرداری کابل در گفتوگو با خبرنگار پیک، میگوید که روزانه بیشوکم سه هزار تُن زباله در این شهر تولید میشود که ازاین میان، نزدیک به ۱۸۰۰ تُن آن توسط ادارهی تنظیف و کمتر از ۵۰۰ تُن آن توسط سکتور خصوصی گردآوری و بهدور از شهر انتقال داده میشود. کموبیش ۵۰۰ تُن زبالهی دیگر که روزانه در نواحی مختلف شهر باقی میماند، با گردوخاک در زمین و هوا پراگنده شده و نزدیک به ۵۰ تُن این زبالهها نیز، خوراک حیوانها (گاو، گوسفند، اسب، مرکب و سگ) میشود.
بهگفتهی آقای صافی، بیشترین تولید زباله در همان نواحی است که بیشترین نفوس خانهوار را باخود دارد. ناحیه ۵ با بیشترین و ناحیه ۲۲ با کمترین تولید و انتقال زبالهی روزمره، در صدر نواحی ۲۲گانهی شهرکابل قرار دارند.
درحالحاضر شهرداری کابل باداشتن بیش از ۳۵۰۰ کارگر تنظیف، مسوولیت صفایی و گردآوری زبالههای روزمره را برعهده دارند که بهباور مسوولان این نهاد، بسنده نیست و برای ارایه خدمات یکسان برای شهر بیشوکم شش میلیونی، به بیش از ده هزار کارگر تنظیف نیاز است.
مرکزخبرنگاری تحقیقی پیک