اقتصادی

هيچ عايدی از معادن بدخشان  به خزانه‌ی دولت نمی آيد

 

مسوولان اداره‌ي مستوفيت ولايت بدخشان مي‌گويند که عوايد اين اداره در سال مالي 1399 در تناسب به پلان داده‌شده از سوي وزارت ماليه 6 درصد افزايش يافته است.

محمدمقصود اصفيا، مستوفي ولايت بدخشان مي‌گويد که اداره‌ي مستوفيت اين ولايت در سال مالي 1399 مبلغ 233.7 ميليون افغاني پلان عوايد از طرف وزارت ماليه دريافت کرده بود، اما اين اداره 248.4 ميليون افغاني عوايد گردآوري کرده است که بيش‌تر از 6 درصد افزايش را نشان مي‌دهد.

محمدمقصود اصفيا مي‌گويد: «منابع عايداتي در سطح بدخشان خيلي محدود است و از بخش معادن که ولايت بدخشان يک ولايت سرشار از منابع زيرزميني مثل طلا، لاجورد، بيروج و ساير احجار قيمتي و نيمه‌قيمتي ديگر است، اما هنوز به شکل قانوني استخراج نمي‌شوند و هيچ عايدي از اين مدرک به دولت نمي‌رسد.»

به گفته‌ي آقاي اصفيا، اگر استخراج معادن قانوني شود و شرکت‌هاي استخراج‌کننده از طريق قرارداد رسمي به کار استخراج معادن بپردازند، عايد سرشاري از اين مدرک به دولت خواهد رسيد. او مي‌گويد، ايجاد اصلاحات در سيستم اداري و سهل‌سازي روش‌هاي گردآوري عوايد سبب شده است که عوايد مستوفيت بدخشان افزايش يابد.

مستوفي بدخشان مي‌افزايد که گردآوري ماليه با شفافيت کامل انجام مي‌شود و هر کس ماليه‌اش را به‌دست خود در بانک تحويل مي‌کند و به خزانه‌ي دولت افزوده مي‌شود. او از مردم مي‌خواهد که براي دريافت خدمات بهتر از سوي حکومت، ماليه‌ي شان را به زمان معين آن تحويل کنند تا از يک‌سو از جرم‌هاي مالياتي نجات بيابند و از سوي ديگر دولت بتواند خدمات لازم را براي مردم ارايه کند.

باشنده‌گان بدخشان اما مي‌گويند، در تناسب به مالياتي که به دولت مي‌پردازند، خدمات لازم دريافت نمي‌کنند. آنان مي‌گويند که ماليه‌ي دولت در برخي موارد بسيار گزاف و کمرشکن است.

يکي از دکان‌داران در شهر فيض‌آباد، مرکز بدخشان مي‌گويد که فقر در ميان مردم افزايش يافته و قدرت خريد مردم به شدت کاهش يافته است. او مي‌گويد که برخي روزها از صبح تا شام 10 افغاني هم فروشات ندارد؛ اما سالانه دو هزار افغاني به دولت ماليه مي‌پردازد.

به گفته‌ي اين دکان‌دار بدخشاني، شبانه از بيم سرقت اموالش خواب راحت ندارد و دولت در برابر ماليه‌يي که از مردم مي‌گيرد، در عرضه‌ي خدمات به مردم عملکرد ضعيف دارد. او مي‌افزايد که اگر امنيت تأمين شود، زمينه‌ي کار بيش‌تر شود، ميزان فقر  کاهش مي‌يابد و مردم مي‌توانند ماليه‌ي دولت را بپردازند.

از سوي هم، مردم از وجود فساد در نهادهاي دولتي شکايت دارند و مي‌گويند که اين مسأله سبب شده است که مردم با علاقه‌مندي به دولت ماليه نپردازند.

محمدصابر، باشنده‌ي بدخشان مي‌گويد، وقتي مي‌بيند برخي از مأموران حکومتي که معاش‌شان اندک است، اما در مدت کم صاحب موتر و خانه و زنده‌گي مرفه مي‌شوند، اين نشان‌دهنده‌ي فساد است ور نه هستند کساني که سال‌هاي متواتر مأمور دولت‌اند؛ اما نانِ خوردن ندارند.

سلام وطندار

نوشته های مشابه

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

بستن
رفتن به نوار ابزار