اخبار
واکنش عبدالله به سفرهای اخير هيأت طالبان؛ مشکل افغانستان پنهانی در کشور ديگری حل شدنی نيست
داکتر عبدالله عبدالله رييس شوراي عالي مصالحه ملي در واکنش به تعلل طالبان در شروع دور دوم مذاکرات صلح ميگويد که مشکل افغانستان بدون ميز مذاکره به صورت پنهاني در کشور ديگري حل شدني نيست.
آقاي عبدالله که روز سهشنبه (21 دلو) درمقر شوراي عالي مصالحه ملي صحبت ميکرد گفت: «متأسفانه موقف فعلي طالبان که ميز مذاکره را ترک کرده اند، اما هيأت دولت با صلاحيت کامل در مورد آجنداي مذاکرات در آنجا (قطر) اميدوار شروع مذاکرات هستند.»
آقاي عبدالله تاکيد کرد، توقع ما از تحريک طالبان و کشورهاي حامي اين است که اين گروه پشت ميز مذاکره حاضر شود، زيرا هيچگاهي مشکل افغانستان در پشت پرده و در کشور ديگري قابل فيصله نيست در مورد سرنوشت مردم افغانستان بايد علناً روي ميز مذاکره فيصله شود.
او در خصوص ادامه جنگ و بالا رفتن سطح خشونتها نيز بيان داشت: «در اينجا نيت و اراده ما به امتحان گرفته ميشود. اگر حاضر نيستيم که يک يا سه ماه مردم راحتي آتشبس را ببينند و در بدل آن حمايت مردم از صلح ده چند بلندتر شود پس اين يک پيام منفي در مورد صلح به مردم افغانستان است.»
به گفته او، هرکسي که اگر يک لحظه امکان صلح قابل قبول باشد و در آن غفلت کند به معني اين است که غفلت تاريخي در برابر مردم افغانستان کرده و اين گناه بزرگياست.
داکتر عبدالله در مورد خواست طالبان مبني بر کناره گيري رييس جمهور غني نيز گفت که مشکل يک شخص نيست، بلکه مردم افغانستان در مجموع با مشکل مواجهاند و موقف يک شخص مهم نيست.
او گفت که هيچ تجربهيي از توافقات صلح، نشان نميدهد که اگر تنها روي حکومت موقت موافقت شد صلح ميآيد، بلکه صلح بايد محتواي جامع از سرنوشت مردم را باخود داشته باشد و بعد مراحل که گفته ميشود و هرعنوان برايش گذاشته ميشود تطبيق خواهند شد.
آقاي عبدالله تصريح کرد، ترتيبات يک حکومت عبوري هم هدف نيست، بلکه هدف آينده مطلوب براي مردم افغانستان است که در آن مردم سرنوشت خود را به دست خود و با راي خود تعيين کنند.
به گفته او، بحث روي اين مسايل ميز مذاکره است که امروز وجود دارد و محلي براي مذاکره مشخصاست، در غير آن طرح هرگونه خواست ديگر بهانه جويي است.
او همچنين در بخش ديگري از سخنان خود گفت: «بحث حکومت موقت در بين سياسيون خود ما نيز مطرح ميشود، فکر ميشود ما در بين خود استيم و يک چيزي خوبي را به دست خود ايجاد ميکنيم، اما اينطور نيست و من اين را بسيار مفيد نميدانم».
اين در حالي است که اخيراً برخي سياسيون افغانستان گفته اند که به دليل تکتازي حکومت موجود از طرح حکومت موقت در روند صلح حمايت ميکنند.
در همين حال وزارت دولت در امور صلح گفته که شماري از اعضاي هيأت مذاکرهکنندهي دولت به کابل برگشتهاند.
ناجيه انوري، سخنگوي وزارت دولت در امور صلح در پيامي که به رسانهها فرستاده گفته شماري از اعضاي هيأت مذاکرهکنندهي صلح دولت روز سهشنبه (21 دلو) به کابل برگشت کردهاند.
خانم انوري از اين اعضاي هيأت مذاکرهکننده نام نبرده، اما تاکيد کرده که اين اعضاي هيأت به دليل مشکلات شخصي به کابل برگشتهاند.
سخنگوي وزارت دولت در امور صلح خاطرنشان کرده که اعضاي هيأت مذاکرهکنندهي صلح در روزهاي نزديک دوباره به قطر برخواهند گشت.
اين در حالي است که به تازهگي گزارش شده است که برخي از اعضاي هيأت مذاکرهکنندهي صلح دولت افغانستان از جمله محمد امين احمدي براي بازگشت به کابل از سوي رييسجمهوري مجبور شده است.
حدود دو هفته پيش يک نوار صوتي منسوب به آقاي احمدي به بيرون درز کرد. در اين نوار تصويري ايجاد حکومت موقت ضروري توصيف شده است. آقاي احمدي در اين نوار صوتي يادآور شده است که رييسجمهور غني مورد قبول جامعهي جهاني نيست.
اين کشوقوسها پس از آن به ميان آمده است که از حدود سه هفته به اينسو گفتوگوها ميان هيأتهاي مذاکراتي دولت افغانستان و گروه طالبان در قطر متوقف شده است.