اخبار

82 درصد باشنده‌گان بدخشان از دسترسي به مصونيت غذايي محروم استند

 

آمارهاي به دست آمده از وضعيت دسترسي باشنده‌گان بدخشان به مواد غذايي نشان مي‌دهد که شمار قابل توجهي از ساکنان اين ولايت به دليل افزايش ناامني‌ها و کاهش کمک‌هاي جامعه‌ي جهاني، فقر فراگير و دشوارگذر بودن راه‌هاي مواصلاتي، به غذاي مصون دسترسي ندارند.

مسوولان محلي و باشنده‌گان بدخشان نسبت به افزايش محدوديت‌ها نسبت به دسترسي کامل مردم به مواد غذايي مصون نگران هستند و تاکيد مي‌کنند، اگر تدبيري سنجيده نشود، اين وضعيت منجر به افزايش بيماري‌هاي زيادي به ويژه سوء تغذي در کودکان و افزايش مرگ‌ومير مادران خواهد شد.

با آن ‌که عدم مصونيت غذايي طي سال‌هاي گذشته نيز يکي از دشواري‌هاي عمده‌ي مردم بدخشان به شمار مي‌رفت، اما افزايش ناامني‌ها، جغرافياي دشوارگذر و کوهستاني اين ولايت و کاهش کمک‌هاي نهادهاي کمک‌کننده سبب شده است که اين پديده بيش از هر زمان ديگري گسترش يابد و زنده‌گي مردم را تهديد کند.

باشنده‌گان بدخشان مي‌گويند که دسترسي به غذاي معياري با استندرهاي بهداشتي براي آنان ناممکن است؛ زيرا آنان از يک‌سو توانايي اقتصادي براي فراهم‌سازي غذاهاي مصون را ندارند و از سوي ديگر منابعي که بتواند غذاي مصون را تهيه کنند، در اين ولايت وجود ندارد. علي احمد، يکي از باشنده‌گان بدخشان است که از عدم مصونيت غذايي متأثر شده است. او مي‌گويد که به دليل فقر اقتصادي و بيکاري نه تنها در زمينه‌ي تأمين مواد غذايي سالم و مصون ناتوان است؛ بلکه حتا نمي‌تواند مواد اوليه‌ي مورد نياز   فرزندانش را فراهم کند.

اين باشنده‌ي بدخشان راه‌هاي دشوارگذر مواصلاتي در شماري از ولسوالي‌هاي بدخشان، افزايش ناامني، خشک‌سالي، عدم همکاري نهادهاي کمک‌کننده و بيکاري را از عوامل محروم بودنش از دسترسي به مواد غذايي مصون عنوان مي‌کند.

با اين حال، مسوولان محلي در بدخشان مي‌گويند که بيش از 80 درصد باشنده‌گان اين ولايت به مصونيت غذايي دسترسي ندارند و افزايش ميزان مرگ‌ومير مادران و سوء تغذي کودکان در اين ولايت ريشه در عدم دسترسي ساکنان اين ولايت به غذاي مصون دارد. مسوولان اداره‌ي کشاورزي بدخشان مي‌گويند که ارزيابي آنان از وضعيت دسترسي مردم به غذاي مصون نشان مي‌دهد که نزديک به 82 درصد از باشنده‌گان اين ولايت به ويژه ساکنان ولسوالي‌هاي دوردست بدخشان به غذاي مصون دسترسي ندارند.

کيکاوس تکساري، مسوول رسانه‌يي اداره‌ي کشاورزي بدخشان مي‌گويد که ارزيابي‌هاي صورت گرفته از چگونه‌گي وضعيت دسترسي مردم به مواد غذايي مصون نشان مي‌دهد که ميزان عدم دسترسي مردم به مصونيت غذايي در مقايسه به سال‌هاي گذشته افزايش يافته است. به گفتة آقاي تکساري، مصونيت غذايي به حالتي از دسترسي مردم به غذا گفته مي‌شود که همه‌ي نيازمندي‌هاي بدن يک فرد را برآورده کند و مطابق استندردهاي صحي کمبود غذايي زمينه‌ساز به ميان آمدن شماري از بيماري‌ها در بدن انسان نشود.

مسوول رسانه‌يي اداره‌ي کشاورزي بدخشان مي‌افزايد که باشنده‌گان بدخشان به غذاي مصون دسترسي ندارند و ميزان عدم مصونيت غذايي در اين ولايت سير صعودي خود را مي‌پيمايد. آقاي تکساري توضيح مي‌دهد: «موجوديت غذا، دسترسي به غذا، استفاده از غذا و صحي بودن غذايي که بتواند همه‌ي نيازمندي‌هاي بدن را تأمين کند، غذاي مصون گفته مي‌شود که متأسفانه بسياري از باشنده‌گان بدخشان با توجه به فقر فراگير در اين ولايت در زمينه‌ي تأمين غذاي مصون ناتوان هستند.»

آن چناني که آقاي تکساري بيان مي‌کند، کمبود زمين‌هاي زراعتي آبي، خشک‌سالي، ناامني، نبود راه‌هاي مواصلاتي به شماري از ولسوالي‌هاي بدخشان، اقتصاد متکي به زراعت، نبود هسته‌ها و منابع درآمدزاي ديگر غير از زراعت و بلند بودن بهاي مواد غذايي از عمده‌ترين فکتورهاي اثرگذار در امر به ميان آمدن عدم مصونيت غذايي به شمار مي‌روند.

مسوول اداره‌ي کشاورزي بدخشان اما اطمينان مي‌دهد که اين اداره برنامه‌هايي را به منظور مديريت مصونيت غذايي در همکاري با نهادهاي کمک‌کننده عملي کرده و همچنان در صدد عملي کردن شماري از برنامه‌هاي ديگري است. به گفته‌ي او، اين برنامه‌ها شامل توزيع تخم‌هاي اصلاح شده‌ي بذري، آموزش نظام جديد کشاورزي به کشاورزان و همچنان آماده‌گي‌ها براي کمک‌رساني به افراد معروض به خطر عدم مصونيت غذايي مي‌باشد.

با اين حال، مسوولان صحي در بدخشان مي‌گويند که در پي افزايش عدم مصونيت غذايي در اين ولايت ميزان مرگ‌ومير مادران نيز افزايش يافته است. نوشين گهر کريمي، معاون رياست صحت عامه‌ي در بدخشان مي‌گويد که دسترسي مردم به غذاي مصون با استندردهاي علمي در اين ولايت ناچيز است و شمار زيادي از باشنده‌گان بدخشان با عدم مصونيت غذايي روبه‌رو هستند. آقاي کريمي مي‌افزايد، با آن که در پي عرضه‌ي خدمات صحي ميزان مرگ‌ومير مادران به گونه‌ي قابل ملاحظه‌يي کاهش يافته است، اما بخش بزرگي از مرگ‌ومير مادران و کودکان در اين ولايت ريشه در عدم مصونيت غذايي دارد.

معاون رياست صحت عامه‌ي بدخشان خاطرنشان مي‌سازد که افزايش بيکاري، فقر، ناامني، بند شدن راه‌هاي مواصلاتي شمار زيادي از ولسوالي‌هاي بدخشان در فصل سرما، دسترسي مردم به غذاي مصون را محدود ساخته است و اين امر سبب شده که مردم نتوانند به غذاي کامل و مصون دسترسي داشته باشند.

به گفته‌ي مسوولان صحي در بدخشان، مصونيت غذايي به حالتي گفته مي‌شود که مردم در زمينه‌ي موجوديت مواد غذايي، دسترسي به آن و چگونه‌گي استفاده از آن با مشکل روبه‌رو نباشند و اين مواد غذايي بتواند همه‌ي نيازمندي‌هاي بدن انسان را مطابق به استندردهاي علمي از ناحيه‌ي کمبود کاربوهايدريت‌ها، شحميات، پروتين‌ها و ويتامين‌ها برطرف بسازد.

نشانه

 

 

نوشته های مشابه

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

بستن
رفتن به نوار ابزار