اخبار
40 درصد آبدههای تاریخی و آثار باستانی هرات در معرض تخریب قرار دارند
همزمان با روز جهاني موزيم و آبدههاي تاريخي، مسوولان اداره اطلاعات و فرهنگ ولايت هرات از احتمال تخريب 40 درصد از آبدههاي تاريخي اظهار نگراني ميکنند.
زلمي صفا، آمر حفظ و ترميم آبدههاي تاريخي اين اداره به رسانهها آبدههاي تاريخي؛ چون مقبرهها و زيارتگاههاي مولانا چشتي در ولسوالي چشت، شيخالاسلام در ولسوالي کرخ، حوض مرواريد و کشميري، حمام موساييها و کنيسهي يهوديان در شهر هرات را به عنوان آسيبپذيرترين مکان يادآوري نموده و از احتمال فروريختن اين اماکن طي يک الي دو سال ديگر هشدار ميدهد.
آمر حفظ و ترميم آبدههاي تاريخي رياست اطلاعات و فرهنگ هرات همچنان گفته: وزارت اطلاعات و فرهنگ در سال 1399 حدود 8 ميليون افغاني براي ترميم و حفظ آبدههاي تاريخي به اين اداره اختصاص داده بود در حاليکه اين اداره به دوميليون دالر نياز دارد.
او تاکيد کرد، زيارتگاههاي واعظ کاشفي و امام فخر رازي در سال 1399 با حمايت مالي 400 هزار دالري موسسه هاي تيکا و سفارت امريکا در افغانستان ترميم شده است.
جاويد ضرغام، آمر فرهنگ رياست اطلاعات و فرهنگ هرات، از نبود ساختمان معياري براي موزيم و کمبود پرسونل مسلکي به عنوان عمدهترين چالش يادآوري کرده گفته که به دليل نامناسببودن مکان از مجموع 3هزار اثر باستاني در اين ولايت تعداد کمي به نمايش گذاشته شده است.
از طرفي هم، کبير ايثار، مسوول فرهنگي شوراي ولايتي هرات با انتقاد از مسوولان محلي اين ولايت گفته که اکثريت مکانها و آثار باستاني و هنري اين ولايت به دليل نبود مديريت درست به فراموشي سپرده شده است.
به گفتهي او، حکومت بايد کمپاينهاي بزرگي را براي مرمت و معرفي جايگاه آثار هنري و مکانهاي باستاني هرات و جذب گردشگران داخلي و خارجي راهاندازي نمايد.
جيلاني فرهاد، سخنگوي والي هرات گفته که اداره محلي تلاش دارد با جذب منابع بيشتر از طريق وزارتهاي ذيربط در قسمت حفظ و مراقبت بناهاي تاريخي گامهاي مؤثري بردارد.
گفتنيست، 780 اثر باستاني و مکان تاريخي موجود در شهر و ولسواليهاي هرات وجود دارد که از اين ميان؛ 206 آن ثبت اداره اطلاعات و فرهنگ اين ولايت و متباقي به دليل نبود امکانات کافي ثبت نشده است.