جهان
یک جوان شیعه به اتهام «شورش خشونتآمیز» در عربستان سعودی اعدام شد
عربستان سعودي يک مرد جوان را به جرم مشارکت در اعتراضات اقليت شيعه عليه حکومت رياض اعدام کرده است.
سازمان عفو بينالملل اعلام کرده که محاکمه اين جوان 26 ساله به نام هاشم بن عيسي الدرويش «نقصهاي جدي» داشته و احتمال دارد که دليل اجراي حکم اعدام جرايمي باشد که او در دوران نوجواني مرتکب شده بود.
عفو بينالملل در بيانيه خود گفته است: «اين جوان در سال 2015 و از قرار معلوم به دليل مشارکت در شورشهاي سالهاي 2011 و 2012 بازداشت شده بود. در متن اعلام جرم رسمي تاريخ دقيق ارتکاب جرم مشخص نشده و در نتيجه او هنگام ارتکاب جرم 17 ساله و يا احتمالاً 18 ساله بوده است.»
حکومت عربستان سعودي تاکيد کرده که اين جوان به دليل ارتکاب جرايم در سن 19 سالهگي اعدام شده است، ولي تاريخ دقيق ارتکاب اين جرايم را اعلام نکرده است.
سال گذشته عربستان سعودي اجراي حکم اعدام در مورد مجرمان خردسال را لغو کرد.
وزارت امور داخله عربستان سعودي با نشر اعلاميهيي گفته که اين فرد به جرم مشارکت در تشکيل هستههاي تروريستي با هدف کشتن ماموران پوليس، اقدام به قتل ماموران پوليس، تيراندازي به سوي گشت پوليس و ساختن بمبهاي آتشزا براي حمله به پوليس محکوم شده است.
جرمهاي ديگري که در مورد او اعلام شده تشويق به شورش عليه حکام و ايجاد اغتشاش و تخاصم مذهبي است. به گفته دولت عربستان، اين جرايم در ناحيه دمام، واقع در شرق عربستان سعودي روي داده که محل سکونت بخش اعظم شيعيان کشور و بندر مهم صادرات نفت است.
در سالهاي اوج جنبشي که در سطح منطقه به «بهار عربي» مشهور شد بندر دمام و ساير نقاط در ايالت شرقي عربستان سعودي شاهد ناآرامي و اعتراضات شيعيان بود. خواستهاي اصلي معترضان اشتغال، فرصتهاي برابر با جمعيت سني و رفع تبعيض از شيعيان بود.
حکومت عربستان بارها و با صراحت ايران را مسوول مسلح کردن شيعيان آن کشور اعلام کرده و مدعي است که «معترضان شيعه از خارج رهبري ميشوند.»
عفو بينالملل ضمن اعتراض به کاستيهاي محاکمه هاشم بن عيسي الدرويش گفت او پس از بازداشت در سن 20 سالهگي مدت طولاني در سلول انفرادي بوده و شش ماه حق تماس با خارج از زندان نداشته است.
او حدود دو سال پس از بازداشت و تا زمان آغاز محاکمهاش توسط دادگاه ويژه جرايم تروريستي از حق برخورداري از وکيل نيز محروم بوده است.
به گزارش عفو بينالملل، پس از تأييد حکم اعدام توسط ديوان عالي عربستان سعودي پرونده آقاي الدرويش به شوراي امنيت ملي ارجاع داده شد که زير نظر محمدبن سلمان، وليعهد کشور فعاليت ميکند.
طبق سنت حکومتي عربستان سعودي احکام اعدام توسط ملک سلمان پادشاه کشور تأييد و در اکثر موارد به صورت گردن زدن اجرا ميشوند.
آمارهايي که خبرگزاري آسوشيتدپرس جمعآوري کرده است نشان ميدهد که تعداد اعدامهاي سال گذشته در عربستان سعودي 14 مورد بوده ولي در حدود پنج ماهي که از سال جاري ميگذرد حداقل 20 نفر اعدام شدهاند.