اخبار

گذرگاه جديد سالنگ، درانتظار پايان پروژه های نيمه کاره

 

پروژ‌ه‌‎هاي طرح و ديزاين گذرگاه جديد و کنوني سالنگ و شاهراه بديل آن، هيچ‎کدام در مطابقت با قرارداد پيش نرفته ‎است.

يافته ‎هاي حقيقت‎سنج پيک، نشان مي‎دهد که شش پروژه‎ در بخش‎هاي جاده ‎سازي، سروي، مطالعه‌ي فني، طراحي و ديزاين شاهراه جديد و کنوني سالنگ از سال‎هاي1396و 1397خ. به ‎اين‎سو توسط شرکت‎هاي استراليايي، تُرکي، چيني و لبناني زيرنظر وزارت فوايد عامه‎ي کشور زيرکار است، اما هنوز روشن نيست اين گذرگاه تا چه‎ زماني مراحل طراحي و ديزاين آن تکميل و آماده ‎ي ساخت‎ وساز و به ره‎برداري خواهد شد.

بربنياد داده‎هاي وزارت فوايد عامه‎ي کشور، هزينه‎ي کُل اين پروژه‎هاي طرح و ديزاين تا بيش از 120 ميليون دالر مي‎رسد که ازسوي بانک جهاني و بانک توسعه‎ي آسيايي تمويل شده‎است.

مسوولان وزارت فوايد عامه‎ي کشور، مي‎پذيرند که ضعف و ناتواني شرکت‎هاي قراردادي، سبب کُندي کار و تأخير در ميعاد پروژه‎ها شده‎است.

شاهراه کنوني سالنگ که پايتخت را با 9 ولايت شمال کشور وصل مي‎کند، با پيشينه‎ي بيش از شش دهه، خرابي‎ها، کمبودي‎ها و نيازمندي‎هاي زيادي را باخود دارد. به‎باور آگاهان و مسوولان امور، اين شاهراه درحال‎حاضر ظرفيت برداشت و تردد بيش‎وکم پنج‎هزار موتر خرد و کلان را در يک شبانه‎روز ندارد.

عبدالبشير افغان‎زوي مسوول حفظ و مراقبت سالنگ‎ها، مي‎گويد که هرچند آماري از حوادث روزمره در شاهراه سالنگ را در دست ندارد، اما خرابي راه، بي‎توجهي راننده‎ها، تردد موترهاي بلند تناژ و راه‎بندان و…، از چالش‎ها و دشواري‎هاي همه‎روزه دراين شاهراه‎است.

به‎همين دليل، وزارت فوايد عامه‎ي کشور در سرطان 1396خ. طرح گذرگاه جديد سالنگ را باهمکاري مالي بانک جهاني و بانک توسعه‎ي آسيايي روي‎دست گرفت و اعلام کرد که اجراي اين طرح در دو مرحله 26 ماه را دربر خواهد گرفت. اما با گذشت بيش‎از 40 ماه از نهايي شدن اين طرح خبري نيست.

وضعيت پروژههاي زيرکار

يکي از شش پروژه‎ي زيرکار براي بازسازي بزرگ‌ترين شاهراه شمال کشور، طرح و ديزاين گذرگاه جديد سالنگ است که ضمن سپري شدن بيش‎از دو ماه از پايان قرارداد (107٪ زمان مصرف‎شده) هنوز 84 درصد پيش‎رفت دارد.

اين پروژه، زيرنام طرح و ديزاين گذرگاه جديد سالنگ باهزينه‎ي بيش‎از19 ميليون دالر بانک توسعه‎ي آسيايي در جولاي2017م. با شرکت استراليايي (SMEC) قرارداد شده و ضمن يک‎سال تمديد، قرار بود تا اکتوبر2020م. به‎پايان برسد. اما با گذشت بيش‎از دو ماه از تاريخ پايان قرارداد، اين پروژه هنوز ناتکميل است.

پروژه‎اي‎که قراربود در سه سال پسين، طرحي را براي ساخت‎وساز يک شاهراه و تونل جديد به‎درازاي بيش‎از 90 کيلومتر از ولسوالي‎ سالنگ ولايت پروان تا ولسوالي خنجان ولايت بغلان تهيه و ترتيب و به‎متصدي پروژه (وزارت فوايد عامه) سپرده شود. به‎گفته‎ي حميد آريا نماينده‎ي شرکت اسميک، فاز نخست اين پروژه که شامل بررسي و مطالعه‎ي فني و اسکان‎سنجي مي‎باشد در جون 2019م. تکميل شده و فاز دوم که طرح و ديزاين تفصيلي پروژه را دربر مي‎گيرد، تا هنوز تکميل نشده‎است.

آقاي آريا ادعا مي‎کند که دو بار حمله‎ي مسلحانه بالاي تجهيزات و کارکنان شرکت در سالنگ جنوبي، ادامه‎ي ناامني و شيوع کرونا، از مهم‌ترين عواملي‎اند که سبب پس‎ماني کار پروژه مطابق قرارداد شده‎است. ادعايي‎که ازسوي مسوولان امنيتي ولايت پروان، تأييد نشده‎است.

طرح بازسازي گذرگاه کنوني سالنگ يکي ديگر از پروژه‎هاي زيرکار است که زيرنام مطالعه‎ي فني و ديزاين شاهراه و تونل کنوني سالنگ در سرطان 1397خ. با هزينه‎ي بيش‎از پنج ميليون و775 هزاردالر با شرکت لبناني قرارداد شده و قراراست تا نخستين ماه سال1400خ. به‎پايان برسد. اما اکنون که با 70 درصد پيش‎رفت کار، بيش‎تر از چند روزي به پايان قرارداد باقي نمانده، مسوولان وزارت فوايد عامه از دريافت طرح نهايي پروژه و جريان بررسي آن توسط تيم انجنيري اين وزارت گزارش داده‎است.

جاده‎ي اتصال ترانس – هندوکُش (بغلان – باميان) بخش ديگري از پروژه‎هاي زيرکار است که به شش قسمت تقسيم شده‎است. به‎گفته مسوولان وزارت فوايد عامه، قسمت‎هاي اول، دوم، پنجم و ششم اين جاده هنوز زيرکار است و قسمت‎هاي سوم و چهارم تااکنون قرارداد نشده‎است. شرح بيش‎تر از وضعيت اين پروژه‎ها در چارت مصور اين گزارش آمده‎است.

چالشها و دلايل پسماني پروژهها

ناامني، کرونا، نبود ظرفيت، توانايي و تعهدشکني شرکت‎هاي قراردادي، از دلايل برجسته‎ي تأخير و پس‎ماني پروژه‎هاي سالنگ عنوان شده‎اند.

در گزارشي که ازسوي وزارت فوايد عامه به‎تقاضاي اطلاعات پيک ارايه شده، آمده‎است که هيچ نماينده‎اي از شرکت قراردادي چينايي در ساحه‎ي پروژه حضور ندارد و کار توسط انجنيران و کارگران داخلي اجرا مي‎شود.

تماس‎هاي پيک با نماينده‎ي اين شرکت که ازسوي وزارت فوايد عامه معرفي شده، بي‎نتيجه ماند. مسوولان اين شرکت در نخستين تماس تيلفوني، پس‎از معرفي و اين پرسش که دليل تأخير در کار پروژه و نقض مواد قرارداد چه بوده؟ با قطع تماس به تماس‎هاي بعدي هم پاسخ نداد.

وزارت فوايد عامه به‎تازه‎گي از معرفي اين شرکت جهت فسخ قرارداد به اداره‎ي ملي تدارکات خبر داده‎است. رامين اياز سخن‎گوي اداره‎ي ملي تدارکات‎هم، از ادامه‎ي بررسي‎ها دراين باره اطمينان داده و گفته‎است که پس از تکميل بررسي‎ها، جزييات بيش‎تر ارايه خواهد کرد.

ازسوي ديگر، ناامني از کلان‎ترين عوامل کُندکاري و پس‎ماني پروژه‎ها خوانده شده‎است. درحالي‎که برخي از آگاهان و مسوولان امور در ولايت‎هاي پروان و بغلان، به‎اين باوراند که مسير زيرکار پروژه‎ي سالنگ از امنيت نسبتاً خوبي برخورداراست و حرکت‎هاي مسلحانه و تخريبي ازسوي گروه‎هاي مخالف مسلح دولت نيز، کم‎تر به‎ثبت رسيده‎است.

جاويد بشارت سخن‎گوي فرماندهي پوليس بغلان، مي‎گويد که در سه سال پسين تنها يک بار در منطقه‎ي گولايي چارمغزک ولسوالي خنجان از بلندي‎هاي کوه بالاي موترهاي دولتي فيرشده بود و تاکنون هيچ‎کدام رويداد ضدامنيتي ديگري دراين مسير به ثبت نرسيده‎است.

هم‎چنان به‎گفته‎ي سليم نوري سخن‎گوي فرماندهي پوليس پروان، به‎استثناي يکي دوبار فيرهاي پراگنده از بلندي‎هاي کوه‎ها بالاي موترهاي دولتي، شاهراه سالنگ به‎روي ترافيک و تطبيق پروژه‎هاي بازسازي، امن و باز است.

کمبود بودجه و دست‎به‎دست شدن پروژه‎ها، از چالش‎هاي ديگري است که به‎باور برخي از اعضاي مجلس نماينده‌گان، پروژه‎ي آباداني شاهراه شمال کشور را به‎ناکامي نزديک کرده‎است.

محمد نسيم مدبر نماينده بغلان در مجلس نماينده‌گان، مي‎گويد که شرکت چينايي پروژه را با چندين شرکت داخلي دست‎به‎دست کرده که اکنون از شناخت و رسميات قرارداديان و پيمان‎کاران پروژه نيز خبري نيست. اما وزارت فوايد عامه، دست‎به‎دست شدن پروژه‎ها به شرکت‎هاي داخلي را رد کرده‎است.

به‎گفته‎ي صديق احمد عثماني نماينده پروان در مجلس نماينده‌گان، تخصيص دو ميليارد افغاني براي پروژه‎ي سالنگ در بودجه‎ي سال 1400خ. ناچيز بوده و نبود بودجه‎هم در پس‎ماني پروژه‎ها تأثيرگذار بوده‎است.

بااين‎همه ديده‎بان شفافيت افغانستان، فساد گسترده و رويکرد سياسي به‎مسايل توسعه و ساختن ظرفيت‎هاي اداري را، از موانع و چالش‎هاي مهم در برابر پروژه‎هاي کلان کشور خوانده و تاکيد کرده‎است که بيش‎تر پروژه‎هاي کلان توسعه‎اي در کشور، با مشکل‎ها و دشواري‎هاي تطبيقي روبه‎رو هستند.

مرکز خبرنگاري تحقيقي پيک

 

 

 

 

نوشته های مشابه

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

بستن
رفتن به نوار ابزار