اخبار
کميسيون حقوق بشر: جنايات عليه غيرنظاميان افغان بررسی شوند
کميسيون مستقل حقوق بشر افغانستان از سازمان ملل متحد خواسته است که با تعيين يک هيأت حقيقتياب، «جنايات عليه غيرنظاميان» در اين کشور را بررسي کند.
اين کميسيون روز يکشنبه (ششم سرطان) با نشر اعلاميهيي گفته است که نياز است تا هرچه زودتر ترورهاي هدفمند، حملات بر اقليتهاي قومي و مذهبي و نهادهاي آموزشي در اين کشور بررسي شوند.
کميسيون حقوقبشر گفته است که حکومت بايد از اين خواست آنان حمايت کرده و در زمينه ايجاد هيأت حقيقتياب بينالمللي و بررسيها در اين مورد همکاري کند.
اين کميسيون به مناسبت نخستين سالروز کشتهشدن فاطمه خليل و احمدجاويد فولاد، دو کارمند اين کميسيون از عدم توجه نهادهاي حکومتي براي شناسايي و پيگرد متهمان قتل آنان انتقاد کرده است.
اين دوکارمند کميسيون حقوق بشر افغانستان در ماه جون سال 2020 ميلادي در اثر انفجار ماين کارگذاري شده بر موتر حامل شان در شهر کابل کشته شدند.
در بخشي اعلاميهي کميسيون آمده است: «کميسيون همزمان به دليل رسيدهگي نشدن به خواستهاي ديگر درباره قتلهاي هدفمند فعالان رسانهيي، مدني و مدافعان حقوقبشر از سوي نهادهاي مسوول متأسف است. حکومت بايد پاسخگو باشد و با رويه معافيت از مجازات مبارزه نتيجه بخش کند تا از حقوق بشري و شهروندي همه حفاظت همهجانبه شود.»
اين در حالي است که کميسيون مستقل حقوق بشر افغانستان سه روز پيش گفت که با شدتگرفتن نبردها در نقاط مختلف اين کشور، تلفات غيرنظاميان نيز رو به افزايش نهاده است.
شکرالله مشکور، کميشنر و سخنگوي اين کميسيون به رسانهها گفت که از هفتم تا 26 جوزا به تعداد 144 غير نظامي در رويدادهاي امنيتي کشته و 313 غيرنظامي ديگر زخمي شده اند.
آقاي مشکور، گفتوگو و مذاکرات را راه سازنده براي حل و فصل اختلافات موجود در افغانستان خواند و گفت که جنگ راه حل نيست.
پيش از اين، ميشل بچليت، کميشنر عالي ملل متحد در امور حقوق بشر نيز از افزايش خشونت و آسيبهاي شديد به غيرنظاميان افغان ابراز نگراني کرده بود.
خانم بچليت گفته است که طي شش ماه از آغاز گفتوگوها ميان حکومت افغانستان و طالبان، تلفات غيرنظاميان در مقايسه با مدت مشابه يک سال پيش، 41 درصد افزايش يافته است.
در سالهاي پسين اقليتهاي مذهبي هندو و شيعه در افغانستان نيز بارها هدف کشتار قرار گرفتهاند. از سوي ديگر، موج بزرگي از کشتار هدفمند فعالان مدني، خبرنگاران و فعالان حقوق بشر در کشور به راه افتاده است.
مشخص نيست چه گروهي پشت اين حملههاي هدفمند قرار دارد. شماري از اين حملهها که اقليتهاي مذهبي را هدف قرار ميدهند به شاخهي خراسان گروه داعش نسبت داده ميشوند، اما دولت افغانستان مدعي است که اين حملهها کار جنگجويان گروه طالبان است.