اخبار
پيام حضور وزير خارجه امريکا در کابل؛ حامی مردم و دولت افغانستان خواهيم بود
قصر سفيد: بدون حضور نظامی، احيای احتمالی القاعده در افغانستان را زيرنظر داريم
آنتونی بلینکن، وزیر خارجه امریکا، در سفرش به کابل با مقامات عالیرتبه دولت افغانستان ملاقات کرده است. وزیر خارجه امریکا که روز پنجشنبه وارد کابل شد، نخست برای دیدار با رییس جمهور غنی به ارگ ریاست جمهوری رفت. او در این دیدار، اظهار داشت که خروج امریکا از افغانستان به معنای تضعیف روابط استراتیژیک میان افغانستان و امریکا نیست و امریکا به تمام تعهدات خود در قبال مردم افغانستان پایبند خواهد بود. وی اضافه کرد که امریکا کمکهای دیپلماتیک و بشردوستانه خود به افغانستان را ادامه میدهد و از نیروهای امنیتی افغانستان نیز حمایت خواهد کرد.
رییسجمهور غنی نیز در این دیدار گفت که به تصمیم امریکا در قبال خروج از افغانستان احترام میگذارد و در روند خروج با نیروهای خارجی همکاری لازم را خواهد داشت. آقای غنی همچنین گفته است که پس از خروج نیروهای ناتو از افغانستان، باب جدیدی در روابط استراتیژیک افغانستان و امریکا گشوده خواهد شد.
آقای بلینکن پس از دیدار با مقامهای حکومت افغانستان در یک نشست خبری هم حاضر شد و در مورد خروج نیروهای امریکایی و مسایل پس از خروج، با خبرنگاران گفتوگو کرد. بلینکن در این نشست، بار دیگر بر این مسأله تاکید کرد که خروج از افغانستان به معنای تضعیف رابطه این کشور با افغانستان نیست.
مخاطب بیشتر سخنان وزیر خارجه امریکا در این نشست، طالبان بودند. او خطاب به طالبان گفت: “همه طرفهای درگیر منتظر جواب قطعی این گروه در قبال نشست استانبولاند و تسریع روند صلح در افغانستان، بسیار مهم است.”
وزیر خارجه امریکا همچنان هشدار داد که گروه طالبان باید بداند اگر روند صلح افغانستان را ترک کند، دیگر یک گروه مشروع به شمار نخواهد آمد. او گفت: امریکا بیش از هر چیز بر دیپلماسی در مذاکرات تکیه کرده است، اما هر حمله گروه طالبان با واکنشی سخت و قوی پاسخ داده خواهد شد. وزیر خارجه امریکا اطمینان داد که امریکا، ابزارهای لازم برای پاسخ دادن به هرگونه تحرکات تروریسم در افغانستان را در اختیار دارد.
به نظر میرسد سفر وزیر خارجه امریکا به افغانستان، ۲۴ ساعت پس از اعلام خروج نیروهای این کشور از افغانستان تا ماه سپتامبر، پاسخ به نگرانیهایی است که در این مدت برای افکارعمومی و حتی سیاستمداران افغان به وجود آمده است. برخی از سیاستمداران بر این باورند که در صورت خروج نیروهای امریکایی از افغانستان، جنگ داخلی اجتنابناپذیر است و حتی ممکن است همان طور که چندی پیش مشاوران بایدن به او هشدار داده بودند، دولت افغانستان ظرف سه سال سقوط کند.
چنین به نظر میرسید که با اعلام خروج امریکا از افغانستان تا سپتامبر، طالبان نیز دیگر به مذاکرات صلح تمایلی نشان ندهد و با این ذهنیت که دیگرجامعه جهانی پشت افغانستان نیست، جنگ را راهحل خود برای تسلط بر افغانستان بداند.
مخاطب عمده این سفر وزیر خارجه امریکا بیشتر گروه طالبان بود. بلینکن در نشست خبری خود تقریبا بیشتر با طالبان صحبت کرد و هشدار داد که هرگونه تخطی از روند صلح میتواند برای طالبان گران تمام شود. از سوی دیگر، وی به دولت افغانستان اطمینان داد که خروج، به معنای قطع رابطه نیست و حمایت امریکا از دولت افغانستان ادامه خواهد داشت.
بدیهی است که دولت افغانستان در کنار امریکا، میتواند روی حمایت اتحادیه اروپا و بخش اروپایی سازمان ناتو نیز بیشتر حساب کند. کشورهای اروپایی، بیشتر از امریکا دغدغه آینده نظام در افغانستان را دارند و برای آنان، حفظ ارزشهای فعلی نظام افغانستان به عنوان یک اصل خللناپذیر مطرح است.
سفر وزیر خارجه امریکا به افغانستان، دقیقا در زمانی انجام شد که نگرانی از آینده افغانستان بدون حضور ناتو، به بحث عمده محافل سیاسی تبدیل شده بود. به نظر میرسد که این سفر، تا حدی به مردم و دولت افغانستان اطمینان خاطر داده است که حمایت ناتو و امریکا از افغانستان و ارزشهای موجود، همچنان ادامه خواهد داشت.
در همین حال قصر سفید تاکید کرده است که واشنگتن بدون حضور نظامی میتواند از تهدید تروریستی علیه امریکا در افغانستان جلوگیری کند.
سخنگوی قصر سفید در یک نشست خبری گفته ایالات متحده امریکا بدون حضور نظامی، احیای احتمالی القاعده را در افغانستان زیرنظر خواهد داشت.
جین ساکی، سخنگوی قصر سفید در واشنگتن گفته گفته که ابزار برای زیرنظر داشتن هرگونه تهدیدات وجود دارد.
“تهدید علیه ایالات متحده که از افغانستان سرچشمه بگیرد در حدی خواهد بود که میتوان آن را بدون داشتن جای پا در آنجا برطرف کرد زیرا توانایی و قابلیت ما در ۲۰ سال گذشته و یا حتا در ۱۰ سال اخیر بهطور چشمگیر افزایش و بهبود یافته است.”
از سوی دیگر جک سولیوان، مشاور امنیت ملی ایالات متحده هم گفته که واشنگتن میتواند در برابر تهدید تروریستی در افغانستان دست بهکار شود.
طالبان گفته اند که تاخیر در زمان خروج این نیروها به معنای نقض علنی توافقنامهی دوحه است.
این گروه روز گذشته در اعلامیه ای گفت که مسوولیت عواقب سرپیچی از توافقنامه به دوش امریکا خواهد بود.
امریکا و طالبان این توافقنامه را در ۲۹ ماه فبروری سال ۲۰۲۰ امضا کردند و بر اساس آن همه نیروهای امریکایی تا اول ماه می امسال باید افغانستان را ترک کنند، اما گفته شده بود که شرط آن است که گروه طالبان به وعدهی مبارزه با تروریزم عمل کند.