اخبار
يکسالهگی توافقنامهی صلح امريکا-طالبان
ریاست جمهوری: توافقنامهی صلح دوحه برای شهروندان افغانستان زيانبار بوده است
طالبان: در يکسال گذشته به تمامي مادههاي توافقنامهي صلح دوحه پابند بوديم
توافقنامهي صلح امريکا و طالبان تحت نام «توافقنامهي براي آوردن صلح به افغانستان» روز يکشنبه (10 حوت) يک ساله شد.
مذاکرات مقامهاي امريکايي و نمايندهگان طالبان بيش از يک سال را در برگرفت و سر انجام توافقنامه امريکا-طالبان به تاريخ 29 فبروري 2020 در دوحه پايتخت قطر به امضا رسيد.
زلمي خليلزاد، نمايندهي ويژه ايالات متحدهي امريکا براي صلح افغانستان و ملا عبدالغني برادر رييس دفتر سياسي طالبان در قطر در حضور مايک پمپيو، وزير خارجهي پيشين امريکا و برخي از مقامهاي کشورهاي منطقه و جهان اين توافقنامه را امضا کردند.
هدف از امضاي اين توافقنامه پايان دادن به طولانيترين جنگ امريکا در افغانستان و برقراري صلح در اين کشور گفته شده است و تضمينهاي ضد دهشت افگني از سوي طالبان، اعلام جدول زماني خروج قواي خارجي از افغانستان، آغاز مذاکرات بين الافغاني و آتشبس دايمي و سرتاسري از شرايط اساسي اين توافقنامه است.
بر اساس اين توافقنامه، ايالات متحده امريکا نخستين دور خروج نيروهاي خود را در اواسط ماه جولاي 2020 آغاز کرد. امريکا آن زمان، دستکم 13000 نظامي در افغانستان داشت که اين نيروها در سه مرحله از اين کشور بيرون شده و در حال حاضر، شمار آنان به 2500 نفر ميرسد.
همچنان پس از امضاي اين توافقنامه، حکومت افغانستان بيش از5000 زنداني طالبان را از بند رها کرد و طالبان نيز 1000 اسير دولت را از زندانهاي شان آزاد کردند که با تکميل شدن اين روند، مذاکرات بينالافغاني به تاريخ 12 سپتامبر 2020 ميلادي در دوحه آغاز شد.
با گذشت حدود هفت ماه از مذاکرات بينالافغاني ميان مذاکرهکنندهي جمهوري اسلامي افغانستان و طالبان اين گفتوگوها پيشرفتهاي چشمگيري نداشته و پيش از اين مقامهاي افغان گفتند که طالبان اين مذاکرات را به بنبست کشيده اند.
ادامه خشونتها در افغانستان: هرچند انتظار ميرفت که با آغاز مذاکرات بينالافغاني، خشونتها در افغانستان کاهش خواهد يافت، اما نه تنها که اين کار صورت نگرفت، بلکه درگيري ميان جنگجويان طالبان و نظاميان افغان، حملات انتحاري، انفجارهاي ماين و کشتارهاي هدفمند در اين کشور افزايش يافت.
مقامهاي امريکايي گفته اند که از آغاز امضاي توافقنامه صلح دوحه تا اکنون هيچ منسوب امريکايي مورد حمله گروه طالبان قرار نگرفته، اما اين گروه به حملات گستردهي شان عليه نظاميان افغانستان ادامه داده اند.
چنانکه در يک سال گذشته، نيروهاي امريکايي به هدف پشتيباني از نيروهاي امنيتي- دفاعي، چندينبار مواضع طالبان را در ولايتهاي هلمند، کندهار، ميدان وردک و برخي ولايت هاي ديگر، مورد حمله هوايي قرار دادند.
پس از آن طالبان به اين حملات هوايي نيروهاي امريکايي واکنش نشان داده و آنان را به نقض توافقنامهي صلح دوحه متهم کردند، اظهاراتي که از سوي مقامهاي امريکايي رد شد.
با پايان دورهي رياست جمهوري دونالد ترمپ و آغاز کار جو بايدن، رييس جمهور منتخب ايالات متحدهي امريکا، حکومت او روند بررسي توافقنامهي امريکا-طالبان را آغاز کرده که براساس آن، انتظار ميرود واشنگتن ضرب الاجل خروج 2500 سرباز باقيماندهي امريکايي را از افغانستان تحقق بخشد.
در همين حال حکومت افغانستان گفته که موافقتنامهي صلح دوحه به آتشبس ميان امريکا و طالبان منجر شده، اما براي مردم افغانستان زيانبار بوده است.
رحمتالله اندر، سخنگوي شوراي امنيت ملي رياست جمهوري روز يکشنبه (دهم حوت) در برگهي فيسبوکش نوشته است که موافقتنامهي صلح دوحه هيچ دستاورد مثبتي براي شهروندان افغانستان در پي نداشته است.
آقاي اندر تاکيد کرده که اين توافق تنها آتشبسي را ميان امريکا و طالبان برقرار کرده، اما رابطهي گروه طالبان با شهروندان کشور پس از امضاي اين سند تنها به خشونت و کشتار محدود شده است.
سخنگوي شوراي امنيت ملي افزوده که از منظر گفتوگوهاي بينالافغاني اگر به موافقتنامهي صلح دوحه ديده شود، اين توافق زمان طولاني را در روند صلح هدر داده است. به گفتهي او، پس از امضاي اين موافقتنامه زيانهاي سنگيني بر زيرساختهاي کشور وارد شده و هزاران شهروند کشور قرباني خشونتهاي طالبان شدهاند.
از سوي ديگر گروه طالبان به مناسبت يک سالهگي اين توافقنامه در خبرنامهيي گفته اند که آنان پس از امضاي اين توافقنامه عملياتهاي نظامي شان را در افغانستان کاهش داده و به تمامي مادههاي آن پابند بوده اند.
اين گروه از ايالات متحدهي امريکا خواسته است که براي عمليکردن مواد اين توافقنامه، بايد متعهد بمانند.