اخبار
يوناما به مناسبت روز جهانی مطبوعات: خبرنگاران زن و متخصصان رسانههای افغانستان در معرض خطر هستند
دفتر معاونيت سازمان ملل متحد در افغانستان (يوناما) با نشر اعلاميهيي گفته که خبرنگاران زن و متخصصان رسانهيي در افغانستان در معرض خطر هستند.
ماموريت استراليا، کانادا، دنمارک، هيأت اتحاديه اروپا، فنلند، فرانسه، جرمني، ايتاليا، هالند، ناروي، سويدن، يوناما، امريکا و انگلستان به مناسبت روز جهاني مطبوعات، يک يک اعلاميهي مشترک صادر کردند که در آن تاکيد شده است: “امروز ما يکجا با افغانستان از روز جهاني آزادي مطبوعات تجليل ميکنيم. عرصه رسانههاي پر جنب و جوش از بزرگترين دستاوردهاي افغانستان طي دو دهه اخير ميباشد”.
در اعلاميه آمده: “رسانههاي آزاد و مستقل و يک عرصه قوي رسآنهاي معيار اساسي يک افغانستان همه شمول به عنوان يک کشوري که از تمام اقشار نماينده کند، ميباشد. خبرنگاران و موسسات رسانه هاي آزاد ، مصون و مستقل جهت کمک در مبارزه با فساد و اجازه دادن به مردم براي مشارکت معنادار در دموکراسي با دسترسي به اطلاعات دقيق و قابل اعتماد لازم پنداشته ميشود. رسانهها در جهت ايجاد حمايت مردم، درک مشترک در مورد حمايت از روند صلح و هرگونه راه حل سياسي منازعه و پاسخگويي کساني که براي اهداف سياسي محدود خود با صلح مخالفت ميکنند، اهميت بسزايي دارند”.
در بخشي اعلاميه تاکيد شده: “به عنوان دوستان و شرکاي بينالمللي افغانستان، ما بر تعهد خود براي پشتيباني از خبرنگاران و عرصه رسانه هاي افغانستان تاکيد ميکنيم. ما همچنان از خبرنگاران افغان حمايت ، براي حقوق آنها ايستادهگي و با اعمال محدوديتهاي بيجا و غير موجه در کار آنها مخالفت ميکنيم”.
در اين اعلاميه مشترک آمده، کارهاي زيادي هنوز باقي مانده که بايد انجام شود. از خبرنگاران بايد محافظت شود و کساني که مرتکب اعمال خشونت و قتل عليه کارمندان عرصه رسانه ها ميگردند، بايد به ميز عدالت کشانده شوند. ما اين را درک ميکنيم که خبرنگاران زن و متخصصان رسانههاي در معرض خطر هستند. معافيت و مصوونيت عاملان جرايم عليه خبرنگاران همچنان يک چالش جدي است، يک فضاي ترس را ايجاد و توانايي عرصه رسانههاي را محدود ميسازد و نميگذارد رسانهها فعاليت هاي شان را به صورت آزادانه انجام دهند.
اين کشورها در اعلاميهي مشترک شان گفته اند که عرصه رسانه اي آزاد و مستقل افغانستان به دشواري بدست آمده است. بسياري از افغانها وقت، نيرو و توان، پول و حتا زندهگي شان را در اين راه که منفعت آن به همه گان ميرسد، وقف و ايثار کرده اند. ما به حمايت دوامدار خود به منظور دفاع و پشتيباني از رسانه هاي آزاد و مستقل افغانستان متعهد هستيم. از رسانهها بايد پشتيباني صورت گيرد.
اين در حالي است که با آغاز سال جديد ميلادي، شمار زيادي از کارمندان رسانهها در افغانستان هدف حملات تروريستي قرار گرفته و کشته و زخمي شدهاند.
از سوي ديگر کميته مصونيت خبرنگاران افغانستان گفته که در 6 ماه گذشته نزديک به يک هزار کارمند رسانه که 300 نفر آنان زنان هستند به دليل نگراني امنيتي ترک وظيفه کردهاند. اين نهاد مدعي است که خودسانسوري در ميان خبرنگاران افغان به اوج خود رسيده است.
در ماههاي اخير فعالين حقوق بشر و کارمندان رسانهها با حملههاي هدفمند مواجه شدهاند. خونينترين حملهها در ماههاي اخير در ننگرهار انجام شده که با کشته شدن چهار کارمند زن تلويزيون خصوصي انعکاس در اين ولايت، پخش برنامههاي اين تلويزيون متوقف شده است.
مجيب خلوتگر، رييس ديدهبان حمايت از رسانههاي آزاد افغانستان يا ني ميگويد در روند مذاکرات صلح هم اهميت آزادي بيان و ادامه فعاليت رسانههاي آزاد مورد توجه قرار نميگيرد.
در همين حال خبرنگاران افغان نيز از دولت ميخواهند به حفظ جان شان تلاش صورت گيرد و منابع حکومتي نيز اطلاعات و معلومات را در اختيار شان قرار دهند.
اما شاه حسين مرتضوي، مشاور رييس جمهوري کشور در صفحه رسمي فيسبوک خود از حمايت دولت از خبرنگاران حمايت کرده و نوشته است: “پس از توافق بُن در عرصه آزادي بيان، فعاليت آزاد مطبوعات و دسترسي به معلومات وارد يک فصل جديدشد.”
او افزوده: “اکنون قانون اساسي کشور آزادي بيان را تضمين کرده است. قانون دسترسي به معلومات کشور يکي از بهترين قوانين در سطح کشورها است. افغانستان سانسور قبل و بعد از نشر ندارد. خبر نگار زنداني ندارد. در ردهبنديهاي آزادي جهاني از همه کشورهاي منطقه در موقعيت بهتر قرار دارد.”
کميسيون مستقل حقوق بشر افغانستان نيز همزمان با روز جهاني مطبوعات از طرفهاي درگير جنگ در کشور به ويژه گروه طالبان خواسته که از تهديد و کشتار خبرنگاران دست بردارند.
اين کميسيون روز دوشنبه،) با نشر خبرنامهيي تاکيد کرده که قتلهاي هدفمند خبرنگاران در جريان ماههاي پسين حق آزادي بيان را با خطر روبهرو ساخته است، حقي که از ديد اين نهاد يکي از مهمترين ارزشهاي بشري در کشور شمرده ميشود.
در خبرنامهي اين کميسيون همچنان آمده که آزادي بيان ممثل ساير ارزشهاي حقوق بشري در افغانستان به شمار ميرود و در هر حالت و شرايطي به شمول روند صلح غيرقابل معامله است.
کميسيون مستقل حقوق بشر افغانستان از طرفهاي درگير جنگ به ويژهي گروه طالبان خواسته که خشونتها و تهديد خبرنگاران را متوقف کند و به آزادي بيان پايبند بماند. اين نهاد از حکومت نيز خواسته که پروندههاي خشونت عليه خبرنگاران را بررسي کند و تدابير جدي براي حفاظت از خبرنگاران روي دست گيرد.