اخبار
وعدهی سرمايهگذاری در فرودگاه کندهار، چهشد؟
نزدیک به دو سال از وعدهی سه برابر سرمایهگذاری و معیاری سازی فرودگاه کندهار گذشت، اما نهتنها که این وعده عملی نشد، بلکه دهلیزهوایی کندهار نیز دراین مدت بهروی صادرات این ولایت بستهاست.
محمد اشرف غنی رییس جمهوری کشور بهتاریخ ۱۲ سرطان ۱۳۹۸خورشیدی در سفری بهولایت کندهار، از سرمایهگذاری سهبرابر با تجهیزات پیشرفته در فرودگاه این ولایت سخن گفت و این فرودگاه را بهنام «احمدشاه بابا» نامگذاری کرد.
آقای غنی دراین سخنرانیاش افزود که این فرودگاه را به نقطهی وصل منطقه با خلیج و اروپا برای صادرات محصول و پیداوار جنوب کشور بدل خواهد کرد.
آقای غنی بار دیگر هفتهی گذشته در مراسم گشایش مجتمع کشاورزی کندهار که بهگونهی برخط (آنلاین) اشتراک کرده بود، بازهم وعده کرد که سرمایهگذاری اساسی بالای فرودگاه این ولایت صورت میگیرد.
آقای غنی دربارهی این سرمایهگذاری چیزی بیش نگفت، اما خطاب به «سکتور خصوصی» افزود که پیشنهادهای شان را دراین باره ارایه بکنند.
اما با گذشت بیشوکم یکونیم سال از وعدهی سه برابر سرمایهگذاری، نهتنها که هیچ سرمایهگذاری نشده، بل بهگفتهی مسوولان اتاق تجارت و صنایع کندهار، از خزان سال ۱۳۹۷ تااکنون (دهلیزهوایی افغان – هند) بهروی کالاهای صادراتی بازرگانان این ولایت بستهاست.
حاجی نصرالله زهیر رییس اتاق تجارت و صنایع ولایت کندهار، بااظهار نگرانی از متوقف ماندن دهلیزهوایی این ولایت و همچنان وعدههای عملی ناشدهی حکومت، بهخبرنگار پیک میگوید:
« در سال اول افتتاح دهلیزهوایی (۱۳۹۶خورشیدی)، هفت پرواز صادرات میوه خُشک و تازه داشتیم و در سال ۹۷ تنها چهار پرواز، ولی ازآن بهبعد تا امروز هیچ صادراتی ازطریق دهلیزهوایی نداریم ».
بهگفته آقای زهیر، باگشایش دهلیزهوایی قرار بود سالانه کمازکم ۲۰۰ هزار تُن میوهی خُشک و تازه به بیرون از کشور صادر شود، اما باتوجه به وعدههای انجام ناشدهی حکومت و دلایل نامعلوم دیگری، بهجای حمایت و گسترش این دهلیز، ضربهی سنگینی بر اقتصاد مردم و بازرگانان این ولایت نیز وارد شدهاست.
فرودگاه کندهار برای نخستین بار شش دهه پیش در زمان سلطنت محمدظاهرشاه ساخته شدهاست. بهگفتهی مسوولان محلی، هماکنون روزانه چهار تا هفت پرواز شرکتهای هوانوردی از همین فرودگاه به درون و بیرون کشور صورت میگیرد، اما هنوز این فرودگاه با سیستم مجهز تکنالوژی، تجهیزات پیشرفتهی نوین و معیارهای پذیرفته شدهی جهانی آراسته و آمادهی بهرهبرداری نیست.
نعمتالله وفا عضو شورای ولایتی کندهار باانتقاد از عملکرد مسوولان در برابر وعدهها و مسوولیتهای شان، میگوید که دو سال پیشهم یکصد میلیون افغانی برای بازسازی این فرودگاه ازسوی بانک جهانی کمک شده بود، اما تنها سندی که از مصرف این پول موجود است، کمتر از ۲۵ میلیون افغانیاست که در بازسازی ایستگاه و توقفگاه موتر (پارکینگ وسایط) بهمصرف رسیده و دربارهی پول باقیماندهی آنهم چیزی نمیداند.
آقای وفا، مسوولان ادارهی محلی را مکلف به پاسخگویی میداند و میافزاید که تنها ناامنی و کرونا، دلیل عملی نهشدن وعدهها و برنامههای توسعهیی دراین ولایت شده نمیتواند.
بهیر احمدی سخنگوی والی کندهار بیشتر از هر نهاد و ادارهی مربوطهی دیگر، ادارهی امور ریاست جمهوری را در پیوند به چونوچرای عملی نشدن وعدههای رییس جمهور، یگانه مرجع پاسخدهی قلمداد میکند و چیزی بیش دراین باره نمیگوید. اما سخنگویان ریاست جمهوری از پرسش اینکه وعدهی رییس جمهور بهکجا رسیده؟ بهحاشیه میروند.
دواخان مینهپال معاون سخنگوی رییس جمهور، میگوید که ٖطرح و برنامههای منظمی روی سرمایهگذاری فرودگاه کندهار، همزمان با ایجاد زونهای جدید در فردوگاههای (کابل، کندهار، هرات، بلخ، ننگرهار و هلمند) زیرکار است.
هرچند هیچ یک ازاین مسوولان حکومتی نمیگویند که هزینهی سرمایهگذاریهای وعده شده ازسوی رییس جمهور، تا چه زمانی و با کدام بودجهی داخلی یا خارجی تمویل خواهد شد و این هزینه به چهمقدار خواهد رسید؟ اما بهگفتهی مسعود پشتون مسوول ادارهی هوانوردی فرودگاه کندهار، هزینهی طرح و سروی و ساختوساز ترمینال جدید این فرودگاه ازسوی بانک جهانی منظور شدهاست.
آقای پشتون، تاکید میکند که وعدهی رییس جمهور درحال عملی شدناست و تا بهار سال نو خورشیدی، کار ساختوساز ترمینال جدید فروگاه کندهار آغاز خواهد شد. خبرگزاری پیک