اخبار

وعده‌ی سرمايه‌گذاری در فرودگاه کندهار، چه‌شد؟

 

نزدیک به دو سال از وعده‎‌ی سه برابر سرمایه‌‎گذاری و معیاری سازی فرودگاه کندهار گذشت، اما نه‌‎تنها که این وعده عملی نشد، بل‎‌که دهلیزهوایی کندهار نیز دراین مدت به‎‌روی صادرات این ولایت بسته‌‎است.

محمد اشرف غنی رییس جمهوری کشور به‎‌تاریخ ۱۲ سرطان ۱۳۹۸خورشیدی در سفری به‌‎ولایت کندهار، از سرمایه‎‌گذاری سه‎‌برابر با تجهیزات پیش‌‎رفته در فرودگاه این ولایت سخن گفت و این فرودگاه را به‌‎نام «احمدشاه بابا» نام‎‌گذاری کرد.

آقای غنی دراین سخن‎‌رانی‌‎اش افزود که این فرودگاه را به نقطه‎‌ی وصل منطقه با خلیج و اروپا برای صادرات محصول و پیداوار جنوب کشور بدل خواهد کرد.

آقای غنی بار دیگر هفته‌‎ی گذشته در مراسم گشایش مجتمع کشاورزی کندهار که به‎‌گونه‎‌ی برخط (آنلاین) اشتراک کرده بود، بازهم وعده کرد که سرمایه‎‌گذاری اساسی بالای فرودگاه این ولایت صورت می‌‎گیرد.

آقای غنی درباره‎‌ی این سرمایه‎‌گذاری چیزی بیش نگفت، اما خطاب به «سکتور خصوصی» افزود که پیشنهادهای شان را دراین باره ارایه بکنند.

اما با گذشت بیش‎‌وکم یک‌‎ونیم سال از وعده‎‌ی سه برابر سرمایه‌‎گذاری، نه‎‌تنها که هیچ سرمایه‎‌گذاری نشده، بل به‎‌گفته‎‌ی مسوولان اتاق تجارت و صنایع کندهار، از خزان سال ۱۳۹۷ تااکنون (دهلیزهوایی افغان – هند) به‎‌روی کالاهای صادراتی بازرگانان این ولایت بسته‌‎است.

حاجی نصرالله زهیر رییس اتاق تجارت و صنایع ولایت کندهار، بااظهار نگرانی از متوقف ماندن دهلیزهوایی این ولایت و هم‎‌چنان وعده‎های عملی ناشده‎‌ی حکومت، به‎‌خبرنگار پیک می‎‌گوید:

« در سال اول افتتاح دهلیزهوایی (۱۳۹۶خورشیدی)، هفت پرواز صادرات میوه خُشک و تازه داشتیم و در سال ۹۷ تنها چهار پرواز، ولی ازآن به‎‌بعد تا امروز هیچ صادراتی ازطریق دهلیزهوایی نداریم ».

به‎‌گفته آقای زهیر، باگشایش دهلیزهوایی قرار بود سالانه کم‎‌ازکم ۲۰۰ هزار تُن میوه‌‎ی خُشک و تازه به‎‌ بیرون از کشور صادر شود، اما باتوجه به وعده‎‌های انجام ناشده‎‌ی حکومت و دلایل نامعلوم دیگری، به‎‌جای حمایت و گسترش این دهلیز، ضربه‌‎ی سنگینی بر اقتصاد مردم و بازرگانان این ولایت نیز وارد شده‌‎است.

فرودگاه کندهار برای نخستین بار شش دهه پیش در زمان سلطنت محمدظاهرشاه ساخته شده‌‎است. به‌‌‎گفته‎‌‌ی مسوولان محلی، هم‎‌اکنون روزانه چهار تا هفت پرواز شرکت‎‌‌های هوانوردی از همین فرودگاه به درون و بیرون کشور صورت می‌‎گیرد، اما هنوز این فرودگاه با سیستم مجهز تکنالوژی، تجهیزات پیش‎‌رفته‎‌ی نوین و معیارهای پذیرفته شده‎‌ی جهانی آراسته و آماده‎‌ی بهره‎‌برداری نیست.

نعمت‌‎الله وفا عضو شورای ولایتی کندهار باانتقاد از عملکرد مسوولان در برابر وعده‎‌ها و مسوولیت‌‎های شان، می‎‌گوید که دو سال پیش‎هم یکصد میلیون افغانی برای بازسازی این فرودگاه ازسوی بانک جهانی کمک شده بود، اما تنها سندی که از مصرف این پول موجود است، کمتر از ۲۵ میلیون افغانی‌‎است که در بازسازی ایستگاه و توقف‌‎گاه موتر (پارکینگ وسایط) به‌‎مصرف رسیده و درباره‌‎ی پول باقی‌‎مانده‌‎ی آن‌‎هم چیزی نمی‌‎داند.

آقای وفا، مسوولان اداره‌‎ی محلی را مکلف به پاسخ‌‎گویی می‌‎داند و می‌‎افزاید که تنها ناامنی و کرونا، دلیل عملی نه‎‌شدن وعده‎‌ها و برنامه‌‎های توسعه‎‌یی دراین ولایت شده نمی‌‎تواند.

بهیر احمدی سخن‌‎گوی والی کندهار بیش‌‎تر از هر نهاد و اداره‎‌ی مربوطه‎‌ی دیگر، اداره‎‌ی امور ریاست جمهوری را در پیوند به چون‎‌وچرای عملی نشدن وعده‎‌های رییس جمهور، یگانه مرجع پاسخ‎‌دهی قلم‎‌داد می‌‎کند و چیزی بیش دراین باره نمی‌‎گوید. اما سخن‌‎گویان ریاست جمهوری از پرسش این‎‌که وعده‎‌ی رییس جمهور به‎‌کجا رسیده؟ به‎‌حاشیه می‌‎روند.

دواخان مینه‌‎پال معاون سخن‌‎گوی رییس جمهور، می‌‎گوید که ٖطرح و برنامه‌‎های منظمی روی سرمایه‌‍‌‎گذاری فرودگاه کندهار، هم‌‎زمان با ایجاد زون‎‌های جدید در فردوگاه‎‌های (کابل، کندهار، هرات، بلخ، ننگرهار و هلمند) زیرکار است.

هرچند هیچ یک ازاین مسوولان حکومتی نمی‌‎گویند که هزینه‎‌‌ی سرمایه‌‎گذاری‌‎های وعده شده ازسوی رییس جمهور، تا چه زمانی و با کدام بودجه‎‌ی داخلی یا خارجی تمویل خواهد شد و این هزینه به چه‌‎مقدار خواهد رسید؟ اما به‎‌گفته‎‌ی مسعود پشتون مسوول اداره‎‌ی هوانوردی فرودگاه کندهار، هزینه‌‎ی طرح و سروی و ساخت‌‎وساز ترمینال جدید این فرودگاه ازسوی بانک جهانی منظور شده‌‎است.

آقای پشتون، تاکید می‌‎کند که وعده‎‌ی رییس جمهور درحال عملی شدن‌‎است و تا بهار سال نو خورشیدی، کار ساخت‌‎وساز ترمینال جدید فروگاه کندهار آغاز خواهد شد.                               خبرگزاری پیک

نوشته های مشابه

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

بستن
رفتن به نوار ابزار