اخبار
وزیر دولت در امور صلح: طالبان در عمل ثابت نکرده اند که خواهان صلح می باشند
وزير دولت در امور صلح ميگويد که گروه طالبان تاهنوز درعمل ثابت نساختهاند که خواهان تأمين صلح اند.
سيد سعادت منصور نادري، روز يکشنبه (10 حوت) در برنامه «حسابدهي دولت به ملت» در کابل گفت: «طالبان ميگويند که ما صلح ميخواهيم، اما صلح يک روش دارد ما بايد از طريق بحث و گفتوگو، اختلافات خويش را حل کنيم نه از راه جنگ و خشونت».
آقاي نادري با بيان اين که سطح خشونتها هنوز هم پايين نيامده بلکه افزايش يافته است گفت: «رسيدن به صلح نياز به اعتماد سازي دارد ما بايد بدون جنگ در ميز باشيم يک طرف جنگ طرف ديگر در ميز باشيم فکر ميکنم نتيجه نخواهد داد».
وزير دولت در امور صلح يک بار ديگراز طالبان خواست که دست از خشونت و افغان کشي برداشته و صادقانه در گفتوگوهاي صلح قدم بردارند.
او افزود: «حالا افغانستان در يک مرحله گذار از جنگ به سوي صلح قرار گرفته است، طالبان هم بايد صفحه جديد که همان اعتمادسازي، آتشبس و تأمين صلح است را باز کنند ما نياز داريم تا ساختار نهادهاي صلح را تقويت کنيم».
آقاي نادري گفت: «آتشبس عمومي از اولويت کار هيأت مذاکره کننده دولت جمهوري اسلامي افغانستان است به همين اساس ما سال 1400 را سال صلح نامگذاري خواهيم کرد».
او با اشاره به دور تازه سفرهاي زلمي خليلزاد، نماينده ويژه امريکا براي صلح افغانستان گفت: «ما اميدواريم که اين دور سفرهاي آقاي خليلزاد نقش مهم را در پروسه صلح ميان افغانها بازي کند».
يک سال پيش درچنين روزي به تاريخ ( دهم حوت) توافقنامه صلح ميان امريکا و طالبان در دوحه به امضا رسيد، اما آقاي نادري ميگويد اين توافقنامه هيچ فايده به گفتوگوهاي صلح بين الافغاني نداشته است.
حدود شش ماه قبل روند گفتوگوهاي صلح ميان حکومت افغانستان و گروه طالبان در دوحه آغاز شد اما طرفين فقط توانسته اند روي طرزالعمل گفتوگوها به توافق برسند.
طالبان تاهنوز به درخواست مکرر حکومت افغانستان مبني بر تأمين آتشبس لبيک نگفته است.
در همين حال روزنامه امريکايي «ستارز اند سترايپس» در مطلبي نوشته که توافقنامه دوحه نه تنها براي صلح هيچ زمينهاي را فراهم نکرده، بلکه طالبان را در ميدان جنگ جسورتر ساختهاست.
اين روزنامه امريکايي همزمان با يکسالگي توافقنامه صلح ميان امريکا و طالبان در دوحه تاکيد کرده که اين توافقنامه طالبان را به پيروزي متقاعد ساختهاست.
بربنياد اين روزنامه، از توافقنامه دوحه يک سال گذشته، اما به جاي اينکه طالبان به خشونتها کاهش دهند، برعکس سبب افزايش جنگ شدهاند.
در اين مطلب تاکيد شده که جنگجويان طالبان پس از امضاي توافقنامه دوحه حملات شان را برنيروهاي افغان افزايش داده در حالي که نه روابط خود را با القاعده قطع کردهاند و نه هم به طور سازنده با دولت افغانستان گفتوگو کردهاند.
به نقل از اين روزنامه نزديک به ارتش امريکا، فرماندهان طالبان در تعبير توافقنامه دوحه گفته اند که امضاي اين توافقنامه به معني اين نيست که جنگ را متوقف کنند، بلکه جنگ را گسترش ميدهند تا حکومت افغانستان را سقوط دهند.
همزمان با اين، اليزابت تريلکيلد يک عضو مرکز تحقيقاتي ستيمسن در واشنگتن امريکا گفته که دونالد ترمپ براي ختم جنگ در افغانستان دو امتياز بزرگ به طالبان دادهاست.
به گفته او، خروج کامل نيروهاي بينالمللي از افغانستان و مذاکرات امريکا و طالبان در حالي که دولت افغانستان در جريان اين مذاکرات نبود و مشروعيتش زيان ديد، دو امتياز بزرگ به طالبان بود که اين گروه از اول بر اين دو امتياز تاکيد داشت، اما امريکا قبول نميکرد.
او تاکيد کرده که طالبان با کسب اين دو امتياز توافقنامه دوحه را فقط به نفع خود و از خود تعبير کرده و به همين دليل نه تنها به تعهدات خود توجهي ندارند، بلکه پس از امضاي اين توافقنامه حملات گستردهاي را در هلمند انجام دادند و بخشي از اطراف شهر لشکرگاه را نيز تصرف کردند.
به همين دليل در جريان سال جاري طالبان 18 درصد به جنگ افزايش داده اند.
همچنين مرکز تحقيقاتي فريدم سنتيمينتل در يک گزارش خود گفته که طالبان به جنگ شدت بخشيده و اميد شهروندان افغانستان به صلح را از بين بردهاند.
اين مرکز يادآور شده، در حالي که امريکا بر طالبان فشار بياورد تا اين گروه با حکومت افغانستان مذاکره کنند، طالبان احساس ميکنند ضرورت مذاکره با دولت نيست و نبايد نرمش نشان دهد. در اين گزارش گفته شده که بنا بر همين دلايل طالبان آتشبس نخواهند کرد.