اخبار
هيچ طالب و آموزگار مدرسه های ديني ، ثبت بايومتريک نشده است
با گذشت چهار ماه از دستور معاون نخست رییس جمهور مبنی بر ثبت بایومتریک طالبان و آموزگاران مدرسه های دینی پایتخت کشور، هیچ طالب و آموزگاری ثبت و بایومتریک نشده است.
امرالله صالح معاون نخست ریاست جمهوری در تصمیم بیستونهم نشست ششونیم روز چهارشنبه ۲۸ عقرب ۱۳۹۹خورشیدی چنین دستور دادهاست: «از ۳۶۲ مدرسه در نواحی شهر و ۱۳۰ مدرسه در ولسوالیهای کابل خواسته شده تا تمام استادان و شاگردان خود را تابع بایومتریک نمایند. به ریاست احصاییه مرکزی هدایت داده شد تا این کار را دراولویت برنامههای کاری خود قرار دهد .»
دستوریکه بربنیاد معلومات گردآوری شده از وزارتهای معارف، حجواوقاف و ادارهی ملی احصاییه، تاهنوز عملی نشدهاست.
نجیبه آرین سخنگویوزارت معارف، بااظهار بيخبري از اين دستور آقاي صالح به پيک گفت: «دستور معاون صاحب در مورد مدارس غيررسمي است و در هيچ جاي مطرح نشده که دانشآموزان معارف بايومتريک شوند .»
بهگفته خانم آرين، بيش از 1200 مدرسهي ديني ثبت اين وزارت است که از اين ميان 50 مدرسه در پايتخت فعاليت دارند. اما در مورد مدرسههاي ديني غيررسمي و آنچه که ازسوي معاون نخست ارايه شده، چيزي نميداند.
فضل حسيني سخنگوي ورازت ارشاد، حج و اوقاف نيز درباره دستور معاون نخست و آمار ارايه شده اظهار بيخبري کرده ميگويد که تاهنوز دراين باره کدام نامهي رسمي دريافت نکردهاند. آنچه که ازسوي معاونيت نخست رياست جمهوري، رد شدهاست.
بهگفته آقاي حسيني: « درحالحاضر 190 مدرسهي ديني ثبت اين وزارت است که دستکم 70 هزار دانشآموز دراين مدرسهها مشغول فراگيري آموزشاند .»
آقاي حسيني افزود که برخي از مدرسهها ثبت وزارت معارف و برخيهم ثبت وزارت حجواوقاف اند. اما شماري از مدرسههاي غيررسمي که از هيچ نهاد دولتي مجوز رسمي و قانوني ندارند، آمار دقيقي ازاين مدرسهها دردست نيست.
دراينحال، ادارهي ملي احصاييه بهعنوان مرجع اصلي اجراکنندهي دستور معاون نخست رييس جمهوري، هيچگونه آماري از ثبت و بايومتريک آموزگاران و دانشآموزان مدرسههاي ديني در دست ندارد.
رويينا شهابي سخنگوي اين اداره گفت که روند ثبت و بايومتريک افراد همزمان با توزيع شناسنامههاي برقي در سراسر کشور ادامه دارد و مراکز و نمايندهگيهاي اداره احصاييه به همهي مدرسههاي ديني معرفي شدهاست.
آنچه که برخي از مسوولان مدرسههاي ديني در شهر و ولسواليهاي کابل، نادرست خوانده و اظهار بيخبري کردهاند.
مفتي محمد نعمان فضلي مسوول مدرسهي ديني (جامعهالاحناف) در ولسوالي شکردره، بهخبرنگار پيک گفت که هرچند اين موضوع را ازطريق رسانهها و شبکههاي اجتماعي شنيدهاند؛ اما تاکنون هيچگونه هدايت شفاهي يا رسمي از سوي هيچ نهاد حکومت دريافت نکردهاند.
همچنان قاري نظرمحمد مسوول يکي از مدرسهي ديني در ناحيه چهارم شهر کابل نيزگفت که تاهنوز دراين باره هيچ اطلاعي ندارد و هيچ دانشآموز يا آموزگاري از اين مدرسههم، ثبت بايومتريک نشدهاست.
درهمينحال، برخي از آگاهان امور و نمايندهگان مردم در شوراي ملي، اين دستور آقاي صالح را اغفال کنندهي اذهان مردم خوانده و بهاين باوراند که اين دستور تنها در روي کاغذ باقي خواهد ماند.
صيفوره نيازي عضو کميسيون معارف و تحصيلات عالي مجلس نمايندهگان تاکيد دارد: «از هيچ مدرسهي ديني رسمي يا غيررسمي آگاهي ندارم و در چندين دوره وکالت خود تاحالا نميدانم چه تعداد مدرسهي ديني دراين کشور فعاليت دارد. »
ازسوي ديگر، مولوي ذکرالله عتيق عضو کميسيون امور ديني و فرهنگي مجلس نمايندهگان، بهاين باوراست که ثبت و بايومتريک آموزگاران و دانشآموزان مدرسههاي ديني در چنين شرايط حساس جنگ و صلح کشور، منطقي نيست و احتمال هرجومرج و فروپاشي راس نظام را نيز در پي خواهد داشت.
بهگفته آقاي عتيق، اين موضوع در ميان برخي از عالمان دين هم واکنش هايي را بههمراه داشته و بهتراست تا آقاي صالح، نهادهاي مسوول را به مکلفيتهاي شان متوجه ساخته و از مجراي قانوني موضوع را دنبال کند.
اما بهگفتهي محمد باقر کاظمي معاون سخنگوي معاونيت نخست رياست جمهوري، هر تصميم يا هدايتي که در نشستهاي ششونيم ازسوي آقاي صالح ارايه ميشود، مسووليت اجرايي آن به نهادهاي مسوول برميگردد و مسوولان نهادهاي مختلف دولت نيز دراين نشستها حضور دارند و بهگونهي مستقيم هدايت ميگيرند.
آقاي کاظمي، همچنان در مورد آمار ارايه شده ازسوي معاون نخست رييس جمهور، گفت که آمار 492 مدرسهي ديني در مرکز و ولسواليهاي ولايت کابل از وزارتهاي معارف و حجواوقاف بهدست آمده و ازايشان خواسته شده تا دراين ميان، مدرسههاي رسمي و غيررسمي را بايد تفکيک نموده و همهي شان تابع ثبت بايومتريک شوند.
اما وزارتهاي معارف و حجواوقاف، تنها از فعاليت 240 مدرسهي رسمي در پايتخت کشور سخن گفته و دربارهي آمار و چگونهگي فعاليت مدرسههاي غيررسمي، چيزي نميگويند.
مرکز خبرنگاري تحقيقي پيک