اخبار

هيچ   طالب  و آموزگار مدرسه های   ديني ،   ثبت  بايومتريک نشده  است

 

با گذشت چهار ماه از دستور معاون نخست رییس جمهور مبنی ‎بر ثبت بایومتریک طالبان و آموزگاران مدرسه‎ های دینی پایتخت کشور، هیچ طالب و آموزگاری ثبت و بایومتریک نشده است.

امرالله صالح معاون نخست ریاست جمهوری در تصمیم بیست‌ونهم نشست شش‌ونیم روز چهارشنبه ۲۸ عقرب ۱۳۹۹خورشیدی چنین دستور داده‎است: «از ۳۶۲ مدرسه در نواحی شهر و ۱۳۰ مدرسه در ولسوالی‌های کابل خواسته شده تا تمام استادان و شاگردان خود را تابع بایومتریک نمایند. به ریاست احصاییه مرکزی هدایت داده شد تا این کار را دراولویت برنامه‎های کاری خود قرار دهد .»

دستوری‎که بربنیاد معلومات گردآوری شده از وزارت‎های معارف، حج‎واوقاف و اداره‎ی ملی احصاییه، تاهنوز عملی نشده‎است.

نجیبه‌ آرین سخن‌گویوزارت معارف، بااظهار بي‎خبري از اين دستور آقاي صالح به‎ پيک گفت: «دستور معاون صاحب در مورد مدارس غيررسمي است و در هيچ جاي مطرح نشده که دانش‎آموزان معارف بايومتريک شوند .»

به‎گفته خانم آرين، بيش از 1200 مدرسه‎ي ديني ثبت اين وزارت است که از اين ميان 50 مدرسه در پايتخت فعاليت دارند. اما در مورد مدرسه‎هاي ديني غيررسمي و آن‎چه که ازسوي معاون نخست ارايه شده، چيزي نمي‎داند.

فضل حسيني سخن‌گوي ورازت ارشاد، حج‌ و اوقاف نيز درباره دستور معاون نخست و آمار ارايه شده اظهار بي‎خبري کرده مي‌گويد که تاهنوز دراين باره کدام نامه‎ي رسمي دريافت نکرده‎اند. آن‎چه که ازسوي معاونيت نخست رياست جمهوري، رد شده‎است.

به‎گفته آقاي حسيني: « درحال‎حاضر 190 مدرسه‎ي ديني ثبت اين وزارت است که دست‎کم 70 هزار دانش‌آموز دراين مدرسه‎ها مشغول فراگيري آموزش‎اند .»

آقاي حسيني افزود که برخي از مدرسه‎ها ثبت وزارت معارف و برخي‎هم ثبت وزارت حج‎واوقاف اند. اما شماري از مدرسه‎هاي غيررسمي که از هيچ نهاد دولتي مجوز رسمي و قانوني ندارند، آمار دقيقي ازاين مدرسه‎ها دردست نيست.

دراين‎حال، اداره‎ي ملي احصاييه به‎عنوان مرجع اصلي اجراکننده‎ي دستور معاون نخست رييس جمهوري، هيچ‎گونه آماري از ثبت و بايومتريک آموزگاران و دانش‎آموزان مدرسه‎هاي ديني در دست ندارد.

رويينا شهابي سخن‎گوي اين اداره گفت که روند ثبت و بايومتريک افراد همزمان با توزيع شناس‎نامه‎هاي برقي در سراسر کشور ادامه دارد و مراکز و نماينده‌گي‎هاي اداره احصاييه به همه‎ي مدرسه‎هاي ديني معرفي شده‎است.

آن‎چه که برخي از مسوولان مدرسه‎هاي ديني در شهر و ولسوالي‎هاي کابل، نادرست خوانده و اظهار بي‎خبري کرده‎اند.

مفتي محمد نعمان فضلي مسوول مدرسه‎ي ديني (جامعه‎الاحناف) در ولسوالي شکردره، به‎خبرنگار پيک گفت که هرچند اين موضوع را ازطريق رسانه‎ها و شبکه‎هاي اجتماعي شنيده‎اند؛ اما تاکنون هيچ‎گونه هدايت شفاهي يا رسمي از سوي هيچ نهاد حکومت دريافت نکرده‎اند.

هم‎چنان قاري نظرمحمد مسوول يکي از مدرسه‎ي ديني در ناحيه چهارم شهر کابل نيزگفت که تاهنوز دراين باره هيچ اطلاعي ندارد و هيچ دانش‎آموز يا آموزگاري از اين مدرسه‎هم، ثبت بايومتريک نشده‎است.

درهمين‎حال، برخي از آگاهان امور و نماينده‌گان مردم در شوراي ملي، اين دستور آقاي صالح را اغفال کننده‎ي اذهان مردم خوانده و به‎اين باوراند که اين دستور تنها در روي کاغذ باقي خواهد ماند.

صيفوره نيازي عضو کميسيون معارف و تحصيلات عالي مجلس نماينده‌گان تاکيد دارد: «از هيچ مدرسه‎ي ديني رسمي يا غيررسمي آگاهي ندارم و در چندين دوره وکالت خود تاحالا نمي‎دانم چه تعداد مدرسه‎ي ديني دراين کشور فعاليت دارد. »

ازسوي ديگر، مولوي ذکرالله عتيق عضو کميسيون امور ديني و فرهنگي مجلس نماينده‌گان، به‎اين باوراست که ثبت و بايومتريک آموزگاران و دانش‎آموزان مدرسه‎هاي ديني در چنين شرايط حساس جنگ و صلح کشور، منطقي نيست و احتمال هرج‎ومرج و فروپاشي راس نظام را نيز در پي خواهد داشت.

به‎گفته آقاي عتيق، اين موضوع در ميان برخي از عالمان دين هم واکنش هايي را به‎همراه داشته و بهتراست تا آقاي صالح، نهادهاي مسوول را به مکلفيت‎هاي شان متوجه ساخته و از مجراي قانوني موضوع را دنبال کند.

اما به‎گفته‎ي محمد باقر کاظمي معاون سخن‎گوي معاونيت نخست رياست جمهوري، هر تصميم يا هدايتي که در نشست‎هاي شش‎ونيم ازسوي آقاي صالح ارايه مي‎شود، مسووليت اجرايي آن به نهادهاي مسوول برمي‎گردد و مسوولان نهادهاي مختلف دولت نيز دراين نشست‎ها حضور دارند و به‎گونه‎ي مستقيم هدايت مي‎گيرند.

آقاي کاظمي، هم‎چنان در مورد آمار ارايه شده ازسوي معاون نخست رييس جمهور، گفت که آمار 492 مدرسه‎ي ديني در مرکز و ولسوالي‎هاي ولايت کابل از وزارت‎هاي معارف و حج‎واوقاف به‎دست آمده و ازايشان خواسته شده تا دراين ميان، مدرسه‎هاي رسمي و غيررسمي را بايد تفکيک نموده و همه‎ي شان تابع ثبت بايومتريک شوند.

اما وزارت‎هاي معارف و حج‎واوقاف، تنها از فعاليت 240 مدرسه‎ي رسمي در پايتخت کشور سخن گفته و درباره‎ي آمار و چگونه‎گي فعاليت مدرسه‎هاي غيررسمي، چيزي نمي‎گويند.

مرکز خبرنگاري تحقيقي پيک

 

 

 

نوشته های مشابه

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

بستن
رفتن به نوار ابزار