اخبار

نگرانی ها به امضای توافق‌نامه حکومت با شرکت استراليايی در مورد مطالعه معادن افغانستان

 

توافق با شرکت استرالیایی فورتیسکو فیوچر برای بررسی و مطالعه معادن در افغانستان بار دیگر نگرانی هایی را ایجاد کرده است.

مسوولان اتاق تجارت و سرمایه گذاری افغانستان گفته اند این اقدام دولت افغانستان برای سکتور خصوصی کشور نگران کننده است.

شفیق‌الله عطایی، رییس عامل این اتاق گفته که اوضاع کنونی مشکلاتی را برای بخش خصوصی ایجاد کرده است.

او همچنان گفته: “سپردن مسوولیت بررسی و مطالعه ۱۷ معدن به کمپنی فورتیسکو فیوچر از سوی دولت افغانستان یک تصمیم یک جانبه است و قرارداد بدون توجه به قانون استخراج افغانستان به این شرکت اعطا شده است که بر روحیه جامعه تجارت در افغانستان تأثیر منفی می‌گذارد

به گفته‌ی آقای عطایی، اگر قراردادهای استخراج به شرکت‌های خارجی اعطا شود، باید بربنیاد قانون استخراج افغانستان باشد.

بر اساس گزارش رسانه‌ها، این قرارداد بدون داوطلبی به این شرکت داده شده است.

این در حالی است که بر بنیاد ماده ۴۰ قانون استخراج معادن افغانستان، قراردادهای استخراج معادن تنها از طریق یک پروسه داوطلبی بربنیاد مفاد ماده ۴۱ قانون معدن به داوطلبی گذاشته می‌شود و بدون آن، دادن قراردادهای استخراج معادن در هیچ یک از قوانین افغانستان صراحت ندارد.

بر اساس توافق‌نامه بین حکومت و یک شرکت استرالیایی، حکومت افغانستان بدون مشخص کردن نام معدن‌ها، معادن ۱۷ ولایت را برای بررسی و مطالعه به این شرکت می‌دهد و حکومت افغانستان نمی‌تواند تا پنج سال به هیچ شخص یا شرکتی اجازه فعالیت در معادن این کشور را بدهد.

بر بنیاد این توافق‌نامه، اگر فورتیسکو فیوچر نتواند فعالیت خود را در مدت تعیین شده (پنج سال) به پایان برساند، دولت افغانستان این مدت را تمدید می‌کند.

اما محمد عزیز غروال، سخن‌گوی وزارت معادن و پترولیم به رسانه‌ها گفته که تنها توافق‌نامه سروی این معادن با فورتیسکو امضا شده است.

“وزارت معادن و پترولیم هیچ‌گونه قرارداد استخراج و اکتشافی را با شرکت فورتیسکو فیوچر امضا نکرده است، اما برای مطالعات اقتصادی با این شرکت تفاهم‌نامه امضا کرده که تنها هدف آن مطالعات اقتصادی در مناطق معدنی است که در این توافق‌نامه جا داده شده است.”

آقای غروال تاکید کرده که نهادهایی که انتقاد می‌کنند باید توافق‌نامه دولت افغانستان و شرکت خارجی را بازخوانی کنند.

اما این توافق‌نامه پیشتر واکنش‌های متفاوتی را به همراه داشته است.

رحمت‌الله نبیل، رییس پیشین اداره امنیت ملی در صفحه فیس‌بوکش در این مورد، نوشته است: “با تأسف، فروش افغانستان به گونه عمده و پرچون، دکتر اشرف غنی و نزدیکانش همه با هم جمع شده و افغانستان را به شرکت فوتیسکو استرالیایی که در اصل در اختیار چینایی‌ها است داده است. اگر این کار آگاهانه انجام شده باشد، خیانت ملی است و اگر از روی غفلت باشد، جرم ملی است.”

افزون بر این، این تصمیم حکومت افغانستان واکنش‌های بسیاری را در شبکه‌‌های اجتماعی برانگیخت که آن وقت حکومت این ادعاها را بی‌بنیاد خواند.

نوشته های مشابه

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

بستن
رفتن به نوار ابزار