اخبار
نماینده ویژه اتحادیه اروپا برای افغانستان در آیندهی نزدیک به دوحه میرود
داکتر عبدالله عبدالله: میان مقامهای حکومت و سیاسیون اختلاف وجود دارد که نباید سبب تضعیف نظام شود
توماس نيکلسون، نمايندهي ويژه اتحاديه اروپا براي افغانستان روز جمعه (14 جوزا) در يک نشست خبري با رسانهها گفته است که براي بحث و گفتوگو در بارهي روند صلح، در آيندهي نزديک عازم دوحه خواهد شد.
آقاي نيکلسون همچنان گفته که طرحها و پيشنهادات حکومت افغانستان در بارهي صلح به آنان رسيده است؛ اما از جانب ديگر گفتوگوکننده، تاکنون هيچطرح يا پيشنهاد مکتوبشده به آنها ارايه نشده است.
وي ميافزايد، در حاليکه نيروهاي خارجي در حال ترک افغانستان هستند و حکومت افغانستان به خواست گروه طالبان مبني به آزادکردن زندانيانشان پاسخ مثبت داد و شمار زيادي از آنان را آزاد کرد، اما گفتوگوهاي صلح تاکنون هيچ پيشرفتي نکرده است.
آقاي نيکلسون تصريح کرده که وقت آن رسيده تا طالبان در بارهي روند صلح جدي باشند. نماينده ويژهي اتحاديه اروپا براي افغانستان افزوده است، با وجود اينکه آتشبس و کاهش خشونتها يکي از پيششرط هاي آغاز گفتوگوهاي صلح بود، اما همزمان با آغاز روند صلح خشونتها در افغانستان به شدت افزايش يافته است.
از سوي ديگر، آقاي نيکلسون گفته که خروج نيروهاي خارجي از افغانستان به معناي قطع رابطه با اين کشور نيست؛ بلکه روابط ديپلماتيک آنان با افغانستان ادامه مييابد و تعهد و پاليسي آنان نسبت به اين کشور تغيير نخواهد کرد.
آقاي نيکلسون تاکيد کرده که در هفتههاي آينده به پاکستان سفر خواهد کرد و در اين سفر در بارهي روند صلح افغانستان و ديدگاه پاکستان در بارهي آن، بحث و گفتوگو خواهد کرد.
اين در حاليست که روز گذشته وزيران خارجهي چين و پاکستان در چهارمين نشست سهجانبه با وزير امورخارجه افغانستان ، حمايت اسلام آباد و پکينگ را از تلاشهاي صلح افغانستان بار ديگر ابراز نموده و خواهان برقراري آتش بس جامع و توقف خشونت در اين کشور شدند.
شاه محمود قريشي و وانگيي در نشست سه جانبه با محمد حنيف اتمر، وزير خارجهي افغانستان در بارهي روند صلح اين کشور و مسايل ديگر روز گذشته بحث کرده و در يک اعلاميهي مشترک خواستار آتشبس پايان دادن به خشونت در افغانستان شدند.
در اين نشست وزيران خارجهي سه کشور همچنان بر اهميت حلوفصل مسالمتآميز جنگ به رهبري و مالکيت افغانان تاکيد کردند.
چهارمين نشست سهجانبهي وزيران خارجه افغانستان، چين و پاکستان روز گذشته، به گونهي مجازي به ميزباني چين برگزار شد.
وزارت امورخارجهي کشور با نشر خبرنامهي در پيوند به اين نشست، اعلام کرده که در اين نشست وزيران امورخارجه سه کشور اعلاميهي مشترک را در بارهي تأمين صلح و ثبات دايمي در افغانستان و منطقه، مبارزهي مشترک با تروريزم، مبارزه با ويروس همهگير کوويد – 19 و تقويت بيشتر همکاريها به هدف اتصال منطقهيي صادر کردهاند.
در خبرنامهي وزارت خارجه به نقل از شاهمحمود قريشي، وزير خارجهي پاکستان آمده است که گفته جنگ افغانستان راهحل نظامي ندارد و اسلامآباد از توسل به گفتوگو و استفاده از راهکارهاي سياسي براي حل اين بحران، پشتيباني ميکند.
آقاي قريشي همچنان از تعهد کشورش بر تطبيق پروژههاي کلان اقتصادي که سبب پيوند منطقهيي، راهاندازي پروژههاي خطآهن و ايجاد شاهراهها ميشود، اطمينان داده است.
وزارت خارجه گفته که هر سه جانب با تاکيد بر رعايت قطعنامهي 2513 شوراي امنيت سازمان ملل، خاطرنشان کردند که از احياي امارت در افغانستان حمايت نميکنند.
همچنان وزيران خارجهي سه کشور، با تاکيد بر مبارزهي مشترک عليه تروريزم، جرايم سازمانيافتهي بينالمللي و ويروس همهگير کرونا، نقش سازمان ملل و سازمان همکاريهاي شانگهاي را براي رفع چالشهاي مشترک و تأمين صلح و رفاه در منطقه، مهم خواندهاند.
سه جانب تاکيد کردهاند که در امر مبارزه با تروريزم بدون تبعيض مبارزه کنند.
وزارت خارجهي کشور با استقبال از اين اعلاميه مشترک گفته که افغانستان ضمن ابراز تعهد کامل براي دريافت راهحل سياسي و آغاز گفتوگوهاي معنادار صلح، بر اقدامات عملي براي تحقق تعهدات انجامشده در چارچوب اين اعلاميه، تاکيد ميکند.
وزيران امورخارجهي افغانستان، پاکستان و چين در حالي خواستار برقراري آتشبس در افغانستان شده اند که طالبان هنوز به درخواستهاي گذشتهي خود در اين باره پاسخ مثبت نداده و گفته اند که درمورد آتشبس پس از پيشرفت مذاکرات صلح بحث خواهد شد.
از سوي ديگر داکتر عبدلله عبدالله رييس شوراي مصالحهي ملي تاکيد ميکند که اگر طالبان فکر ميکنند که پس از خروج نيروهاي خارجي از کشور، نيازي به صلح ندارند و جنگ را ادامه ميدهند، “خطاي بزرگ تاريخي” را انجام ميدهند.
عبدالله عبدالله که روز گذشته در مراسم نخستين سالگرد کشته شدن محمداياز نيازي، خطيب مسجد جامع وزير محمداکبرخان در کابل صحبت ميکرد گفت که اگر طرف مقابل فکر ميکند که پس از خروج نيروهاي خارجي از کشور، نيازي بهصلح ندارند و جنگ را ادامه ميدهند، “خطاي بزرگ تاريخي” را انجام ميدهند.
رييس شوراي مصالحهي ملي همچنان گفت که برخي اختلافات ميان مقامهاي حکومت و سياسيون وجود دارد، اما اين نبايد سبب تضعيف نظام شود.
رييس شوراي عالي مصالحه ملي همچنين تاکيد کرد که وضعيت در دو ماه گذشته تغيير کردهاست و از همه خواست تا خواستههاي خود را کنار بگذارند و به کشور توجه کنند.
اين در حاليست که روز سهشنبه شماري از اعضاي هيأت مذاکره کنندهي جمهوري اسلامي افغانستان به دوحه پايتخت قطر بازگشتند تا مذاکرات صلح را با طالبان از سر گيرند، اما وزارت دولت در امور صلح تاکنون در مورد زمان از سرگيري مذاکرات دوحه چيزي نگفته است.