اخبار

نشست استانبول- قلب آسيا؛ حکومت افغانستان اميدوار به تقويت اجماع منطقه‌يی است

 

محمد اشرف غنی، رییس جمهوری کشور به منظور اشتراک در نشست قلب آسیا – پروسه‌ی استانبول دیروز وارد دوشنبه پایتخت تاجیکستان شد.

ریاست جمهوری با نشر خبرنامه یی گفته که آقای غنی در این سفر دو روزه‌اش با امام علی رحمان، رییس جمهوری تاجیکستان دیدار و در مورد “گسترش مناسبات و همکاری‌ها میان دو کشور در بخش‌های مخلتف” صحبت کرده است.

در این دیدار  دو طرف در خصوص گسترش مناسبات میان دو کشور و همکاری ها در عرصه های مختلف بحث و تبادل نظر نمودند.

رییس جمهوری تاجیکستان گفته که همکاری و روابط میان دو کشور که دارای زبان، فرهنگ و تمدن مشترک اند، بر اصل برادری و حسن همجواری استوار است.

از سویی‌هم، رییس جمهور غنی نیز گفته که آمدن به تاجیکستان همیشه یک تجدید عهد برای توسعه مناسباتی است که هزاران سال سابقه دارد و دیدگاه وسیع همکاری را بنیان می گذارد.

او افزود که تاجیکستان در پنج حلقه سیاست خارجی افغانستان در سه حلقه، همچون همسایه، کشور اسلامی و مملکت کلیدی در آسیای متحول، نقش کلیدی دارد.

آقای غنی تاکید کرده: “افغانستان و تاجیکستان هیچ‌گونه اختلاف در موارد بنیادی ندارند و ما می‌خواهیم که سرحد میان دو کشور، به سرحد همکاری، هماهنگی و همدلی مبدل گردد.”

رییس جمهور غنی بر توسعه‌ی مناسبات تجارتی و تزانزیتی و همکاری ها در عرصه‌های امنیتی، فرهنگی، انرژی، تحکیم سواحل میان افغانستان و تاجیکستان تاکید کرده و گفته: “از موقف شما برای صلح باعزت و پایدار در افغانستان در چارچوب جمهوریت، استقبال می‌کنیم.”

نهمین کنفرانس دو روزه‌ی وزیران خارجه‌ی کشورهای عضو پروسه‌ی استانبول – قلب آسیا روز دوشنبه ( نهم حمل) در شهر دوشنبه پایتخت تاجیکستان آغاز شد.

وزارت امورخارجه کشور گفته که امیدوار است برگزاری نهمین کنفرانس دو روزه‌ی وزیران خارجه‌ی کشورهای عضو پروسه‌ی استانبول – قلب آسیا به تقویت هرچه بیشتر اجماع منطقه‌یی در پیوند به روند صلح کمک کند.

گران هیواد، سخن‌گوی وزارت خارجه‌ی کشور در پیامی در مورد این نشست به رسانه‌ها فرستاده، گفته که  اجلاس مقام‌های ارشد پروسه‌ی استانبول – قلب آسیا در شهر دوشنبه پایتخت تاجیکستان برگزار می شود.

او همچنان گفته که قرار است در دومین و آخرین روز کنفرانس، رؤسای جمهور افغانستان و تاجیکستان نیز اشتراک کنند.

سخن‌گوی وزارت امور خارجه تصریح کرده: “نهمین نشست وزیران این پروسیه به میزبانی مشترک وزیران خارجه‌ی افغانستان و تاجیکستان برای تقویت اجماع و همکاری منطقه‌یی برای برقراری صلح و ثبات در افغانستان، توسعه‌ی همکاری‌های اقتصادی، امنیتی و سیاسی در منطقه برگزار خواهد شد.”

کنفرانس پروسه‌ی استانبول – قلب آسیا به ابتکار مشترک افغانستان و ترکیه در ماه نومبر سال ۲۰۱۱ برگزار شد. هدف اصلی این برنامه تقویت همکاری امنیتی، اقتصادی و سیاسی در منطقه به ویژه افغانستان است.

از آن زمان به این‌سو، ۱۴ کشور منطقه‌ی قلب آسیا و ۱۶ کشور بیرون از این منطقه از افغانستان حمایت کرده‌اند.

دوازده سازمان منطقه‌یی و بین‌المللی نیز در رهبری و هماهنگی این پروسه نقش دارند. عنوان کنفرانس امسال «تقویت اجماع برای صلح و توسعه» است.

وزارت خارجه‌ی پاکستان گفته است، شاه محمود قریشی، وزیر خارجه‌ی این کشور در مورد «سهم گیری مثبت پاکستان» در روند صلح افغانستان و حمایت پاکستان از توسعه‌ی افغانستان صحبت خواهد می‌کند.

با وصف گرم شدن بحث‌ها در مورد برقراری صلح در افغانستان، هنوز از میزان خشونت‌ها در افغانستان کاسته نشده.

قرار است ترکیه نیز در ماه اپریل نشست بین‌المللی را برای بحث در مورد جست و جوی راه‌های صلح و آشتی در افغانستان میزبانی کند.

شهرزاد اکبر، رییس کمیسیون مستقل حقوق بشر افغانستان گفته که برقراری آتش‌بس فوری در افغانستان باید یکی از مسایل کلیدی نشست باشد.

او همچنان گفته: “نشست باید همه شمول باشد. یعنی حضور پر رنگ زنان، اعضای جامعه‌ی مدنی و {بازمانده‌های} قربانیان، به مؤثریت نشست کمک می‌کند و سبب می‌شود تا نشست بتواند از دیدگاه‌ها و خواست‌های مردم افغانستان نماینده‌گی کند. خواست دیگر ما این است که آتش‌بس در آجندا شامل باشد و در مورد آتش‌بس و حفظ جان افراد ملکی بحث شود.”

جواد ظریف، وزیر خارجه ایران نیز برای شرکت در نشست وزیران خارجه قلب آسیا به تاجیکستان رفت و در نخستین ساعات ورودش به تاجیکستان  به خبرنگاران گفته است که تهران به هدف تأمین صلح دایمی و پایان جنگ در افغانستان در این نشست شرکت کرده است.

برای نخستین بار نشست وزیران خارجه «قلب آسیا – روند استانبول» در سال ۲۰۱۱ در استانبول آغاز شد. از آن سال تاکنون همه ساله این کنفرانس برگزار شده است.

هدف از برگزاری این نشست تقویت همکاری های منطقه یی و تأمین صلح گفته شده است.

این در حالیست که مسکو نیز در هژدهم ماه مارچ میزبان نشست بین‌المللی در مورد صلح افغانستان به اشتراک نماینده‌های طالبان و مقام‌های دولت افغانستان بود.

اما تنها از یک زن، حبیبه سرابی، عضو هیأت مذاکره کننده‌ی صلح دولت افغانستان برای اشتراک در نشست مسکو دعوت شده بود.

محمد نعیم، سخن‌گوی دفتر سیاسی طالبان در قطرگفته که موضوع اشتراک طالبان در نشست استانبول زیر بحث است.

نوشته های مشابه

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

بستن
رفتن به نوار ابزار