اخبار

نادر نادری: آتش‌بس نخستين خواست شهروندان افغانستان است

يوناما: دور دوم مذاکرات بايد زمينه سازکاهش خشونت‌ها در افغانستان باشد

 

 

هیأت مذاکره‌کننده‌ی جمهوری اسلامی افغانستان به هدف آغاز دور بعدی مذاکرات صلح با نماینده‌گان طالبان، راهی دوحه، پایتخت قطر شد.

در همین حال زلمی‌ خلیل‌زاد نماینده ویژه امریکا برای صلح افغانستان نیز سفرهای منطقه‌یی خود را به هدف تسهیل روند صلح افغانستان آغاز کرده و روز گذشته با قمر جاوید باجوه رییس ستاد ارتش پاکستان دیدار و گفت‌وگو کرد.

معصوم ستانکزی، رییس این هیأت روز سه شنبه (۱۶ جدی) گفت که آنان پس از سه هفته مشوره با رهبری حکومت افغانستان، شورای عالی مصالحه‌ی ملی، اعضای پارلمان و اقشار مختلف جامعه برای از سرگیری مذاکرات صلح به قطر می‌روند.

آقای ستانکزی افزود: “امیدواری‌ما این است که بالاخره دوطرف به نتیجه برسند که خواست مردم افغانستان در آن عملی شود و از همه مهم‌تر خواست مردم افغانستان این است که خون‌ریزی باید برای همیشه در این کشور پایان پیدا کند. چون مردم افغانستان هر روز، هر شب و هر لحظۀ از وحشت برپا شده رنج می‌برند.”

نادر نادری، عضو هیأت مذاکره‎‌کننده‌ی جمهوری اسلامی افغانستان نیز گفته که آنان از نظریات و راهنمایی‌های لازم برای آغاز موفقانه دور دوم مذاکرات صلح برخوردار اند.

آقای نادری در صفحه‌ی توییترش نوشته است در جریان مشورت‌ها مشخص شد که آتش‌بس نخستین خواست شهروندان افغانستان است. او تاکید کرده که آنان برای از سرگیری دور بعدی مذاکرات با آماده‌گی کامل به دوحه می‌روند.

فریدون خوزون، سخن‌گوی شورای عالی مصالحه ملی به رسانه‌ها گفته که کمیته رهبری این شورا، خطوط اساسی، صلاحیت‌ها و اولویت‌های جمهوری اسلامی افغانستان را در رهنمود هیأت مذاکره‌کننده‌ی دولت مشخص کرده است.

سعادت منصور نادری، وزیر دولت در امور صلح نیز گفته که در سه هفته گذشته بیش از ۸۰ نشست با اقشار گوناگون جامعه در مورد گفت‌وگوهای صلح برگزار شده و هیأت مذاکره‌کننده دولت براساس خواست‌های مردم عمل خواهد کرد.

صدیق صدیقی‌، سخن‌گوی ریاست جمهوری در صفحه‌ی توییترش در مورد سفر هیأت صلح به دوحه و آغاز مذاکرات، نوشته است: “هیأت، پشتیبانی مردم و قشرهای مختلف جامعه‌ را با خود دارد. اولویت‌ مردم و دولت، قطع فوری خشونت‌ها، تأمین آتش‌بس و دست یابی به صلح پایدار در افغانستان است.”

از سویی‌هم،  دفتر معاونت سازمان ملل متحد در کابل (یوناما) با نشر خبرنامه‌یی ضمن استقبال از بازگشت مذاکره کننده‌گان برای از سرگیری گفت‌وگوهای صلح، تاکید کرده که دور دوم مذاکرات باید زمینه ساز کاهش خشونت‌ها در افغانستان باشد.

در خبرنامه یوناما به نقل از دیبرا لاینز، نماینده خاص سرمنشی سازمان ملل متحد برای افغانستان آمده: “من از هر دوطرف می‌خواهم که با استفاده ازین فرصت زمینه را برای کاهش خشونت ایجاد کنند تا بیشتر کشتار افغان‌ها خاتمه یافته و یک ثبات سیاسی به میان آید که برای همه‌یی اقشار جامعه افغانستان قابل قبول باشد.”

خانم لاینز افزوده که توقف جنگ فضای بهتری را برای گفت‌وگو ایجاد می‌کند، برای مردم امید می‌بخشد و برای کمک کننده‌گان بشردوستانه اجازه می‌دهد که مساعدت‌های ضروری زمستانی را در سراسر کشور برسانند.  به گفته او، سازمان ملل متحد در تماس نزديک با هر دو طرف باقي خواهد ماند و همان‌طوري‌ که سرمنشي اين سازمان ملل در آغاز گفت‌وگوها در ماه سپتامبر گفت، آماده است تا در صورت لزوم کمک کند.

از سويي‌هم زلمي خليل‌زاد، نماينده ويژه ايالات متحده براي صلح افغانستان گفته که با اين توقع به منطقه و قطر برمي‌گردد که هيأت‌هاي مذاکره کننده‌ي جمهوري اسلامي افغانستان و گروه طالبان در دور دوم مذاکرات صلح پيشرفت‌هاي محسوس داشته باشند.

آقاي خليل‌زاد با انتقاد از وضعيت کنوني در افغانستان گفته است که سطح کنوني خشونت، به شمول ترورهاي هدف‌مند غير قابل پذيرش است. او تاکيد کرده است که جوانب مذاکرات صلح افغانستان بايد نشان دهند که براي کاهش خشونت‌ها و تأمين آتش‌بس واقعاً از خودگذري و براي رسيدن به يک توافق هر چه زودتر سياسي مذاکره مي‌کنند.

زلمي خليل‌زاد در يکي از چندين پيام توييتر در مورد مذاکرات صلح افغانستان نوشته است: “آناني که در پي تداوم خشونت اند، تلاش دارند روند صلح و آينده افغانستان را تضعيف کند. آنان خواست مردم افغانستان را که خواهان صلح اند، بازتاب نمي‌دهند.”

آقاي خليل‌زاد گروه طالبان را به راه اندازي ترورهاي هدف‌مند متهم نکرده، اما سخن‌گوي نيروهاي امريکايي در افغانستان گفته است که طالبان بايد “کمپاين حملات و ترور‌هاي هدف‌مند” شان را توقف دهند که در آن مقامات دولتي، رهبران جامعه‌ي مدني و ژورناليستان کشته مي‌شوند و مسووليت آن‌را نيز کسي ادعا نمي‌کند.

وزارت امورخارجه‌ي ايالات متحده امريکا نيز با نشر خبرنامه‌يي گفته است که آقاي خليل‌زاد در دوحه به هيأت‌هاي مذاکره کننده، حمايت امريکا را پيش‌کش خواهد کرد تا روند صلح تسريع يابد، روندي که شامل کاهش گسترده و فوري خشونت‌ و آتش‌بس، توافق روي نقشه‌ي راه و تقسيم قدرت است.

در خبرنامه‌ي وزارت خارجه ايالات متحده آمده است که در جريان اين سفر به آسياي ميانه،‌ آسياي جنوبي و شرق ميانه، آقاي خليل‌زاد کشور‌هاي همسايه افغانستان را ترغيب خواهد کرد تا اين کشور را براي پايان خشونت‌ها و رسيدن به يک توافق سياسي هر چه زود تر، حمايت کنند.

در همين حال آقاي خليل‌زاد روزسه‌شنبه با قمر جاويد باجوه، رييس ستاد ارتش پاکستان ديدار و در مورد روند صلح افغانستان گفت‌وگو کرد.

ارتش پاکستان با نشر خبرنامه‌يي گفته است که هر دو جانب توافق کردند تا براي صلح و ثبات منطقه به گونه‌ي مشترک کار کنند. بر اساس اين خبرنامه، هر دو جانب، روي موضوع روند جاري صلح افغانستان نيز بحث کردند.

مقام‌هاي امريکايي و پاکستاني در حالي در مورد روند صلح افغانستان صحبت مي‌کنند که حکومت افغانستان همواره پاکستان را به پناه‌دادن به تندرواني متهم مي‌کنند که در افغانستان حملات تروريستي را انجام مي‌دهند.

به تازه‌گي، امرالله صالح، معاون نخست رييس جمهوري گفته است که پاکستان در بخش ماين گذاري‌ها نيز گروه طالبان را کمک کرده و سالانه هزاران وسيله‌ي انفجاري را به طالبان کمک مي‌کند.

او در صفحه‌ي فيس‌بوکش نوشته است که گروه طالبان “امونيم نايتريت – مواد انفجاري سطح نظامي و ريموت کنترل حد اقل سه قلم از ترکيبات بم‌هاي مرگ‌بار است که طالبان از پاکستان به‌دست مي‌آورند.”

اما پاکستان همواره گفته است که اين کشور از هيچ گروه تندرو حمايت نمي‌کند.

وزارت خارجه‌ي ايالات متحده گفته است که آقاي خليل‌زاد در کابل با رهبران افغانستان ملاقات کرده و از حمايت ايالات متحده به مردم و نيروهاي امنيتي اين کشور اطمينان خواهد داد.

نوشته های مشابه

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

بستن
رفتن به نوار ابزار