اخبار
مشاوران شورای امنيت ملی افغانستان و روسيه: ناامنی در شمال افغانستان، ناامنی در روسيه و آسيای ميانه را به دنبال دارد
حمدالله محب، مشاور شوراي امنيت ملي رياست جمهوري در جريان سفرش به روسيه، با نيکولاي پاتروشيف، مشاور امنيت ملي آن کشور ديدار کرده است.
دفتر شوراي امنيت ملي با نشرخبرنامهيي گفته که اين ديدار که روزجمعه (11 سرطان) انجام شده است و دو طرف براي پشتيباني و تقويت اهداف مشترک امنيتي در منطقه اعلام آمادهگي کردهاند.
خبرنامه افزوده که دو طرف دربارهي چشمانداز افزايش همکاري در زمينههاي صلح، امنيت، مبارزه با تروريزم، مقابله با مواد مخدر ميان دو دولت و افزايش رايزنيها ميان وزارتهاي دو کشور گفتوگو کردهاند.
آنان روي نياز به آتشبس اضطراري، آغاز گفتوگوهاي صلح بينالافغاني، پايان جنگ و موجوديت يک افغانستان مستقل، حاکم و خودکفا نيز تاکيد کردهاند.
بر بنياد خبرنامه شوراي امنيت، همچنان مشاوران امنيت ملي افغانستان و روسيه گفتهاند که افزايش ناامني در شمال افغانستان ميتواند افغانستان، روسيه و کشورهاي آسياي ميانه را با تهديد روبهرو کند.
اين در حاليست که نمايندهگان کشورهاي آسياي ميانه نيز روز گذشته در نشست مجمع پارلماني امنيت دستهجمعي در شهر دوشنبه، پايتخت تاجيکستان، افزايش تحرکات نظامي طالبان در شمال افغانستان را براي امنيت منطقه نگرانکننده خواندهاند. آنان از طالبان خواستهاند که به ميز گفتوگوهاي صلح برگردند.
حمدالله محب روز گذشته بهمنظور گفتوگو با مقامهاي عاليرتبهي روسيه به مسکو، پايتخت اين کشور رفت.
در دو دهه گذشته که افغانستان دوست استراتيژيک امريکا بوده، رابطه محدودي با روسيه داشته است. تمام ارتش، پوليس و نيروهاي اطلاعاتي افغانستان هم زير نظر امريکا تشکيل شده و آموزش ديده و تجهيز شدهاند.
در چند سال اخير و با کاهش شمار سربازان امريکايي، روسيه که روابط تاريخي عميق با افغانستان دارد، بار ديگر کوشيده است به صحنه سياسي و امنيتي افغانستان بازگردد. مسکو از سال 2014 به بعد با ميزباني چند کنفرانس صلح و گسترش روابطش با طالبان، دوباره به يکي از بازيگران اصلي در مسأله افغانستان تبديل شده است.
روسيه کمکهاي محدود نظامي هم به افغانستان کرده است، از جمله يک مورد در سال 2016 حدود 10 هزار قبضه کلاشنيکوف به حنيف اتمر، وزير خارجه فعلي و مشاور امنيت ملي پيشين اشرف غني، اهدا کرده است.
مسکو نگران تبعات خروج نيروهاي خارجي از افغانستان و بازگشت گروههاي اسلامگراي افراطي به افغانستان است. مقامهاي روسي براي مبارزه با هر نوع تهديد ناامني در مرزهاي افغانستان با آسياي مرکزي، به سوي طالبان نيز دست دوستي دراز کردهاند.
برخي گروههاي اسلامگراي آسياي ميانه مانند جنبش اسلامي اوزبيکستان که عليه دولت اين کشور سلاح برداشتهاند، در خاک افغانستان فعاليت ميکند. هفته گذشته نيز شورشيان طالبان توانستند شيرخان بندر در مرز کندز با تاجيکستان را تصرف کنند که سبب شد سربازان تاجيک آن سوي مرز به حالت آماده باش درآيند. نيروهاي روسي هم براي حمايت از اين نيروها در خاک تاجيکستان حضور دارند.
براي افغانستان که با خروج سريع نيروهاي امريکايي در جنگي تمام عيار با طالبان درگير شده است، حمايت نظامي و تسليحاتي روسيه اهميت پيدا ميکند.
البته اين نخستين بار نيست که مسأله خريد سلاح و تجهيزات روسي در افغانستان مطرح ميشود، اما سفر آقاي محب به روسيه و گفتوگوي اخير سفير نشان ميدهد که بحث تأمين سلاح و مهمات روسي در ردههاي مختلف دولت افغانستان، جديتر شده است.
در همين حال وزارت امور خارجه روسيه گفته است که افزايش خشونتها از سوي طالبان سبب بدتر شدن وضعيت بشري در افغانستان خواهد شد و اين براي کشورهاي آسياي ميانه نگران کننده است.
ماريا زخرووا، سخنگوي وزارت خارجه روسيه پيش از سفر آقاي محب به مسکو در يک نشست خبري در مسکو گفته که افزايش خشونت در افغانستان به ويژه در ولايتهاي شمالي کشور را نگران کننده خوانده است.
اوهمچنان گفته که افزايش خشونتها در ولايت هاي هم مرز با کشورهاي آسياي ميانه سبب بروز يک «بحران بشري» و افزايش شمار پناهجويان در منطقه خواهد شد – آنچه به گفته وي براي مسکو نگران کننده است.
سخنگوي وزارت خارجه روسيه از حکومت افغانستان و گروه طالبان خواسته که به درگيريهاي مسلحانه پايان داده و مذاکرات «سازنده» را براي برقراري صلح در افغانستان آغاز کنند.
اين مقام روسي گفته که طرف هاي درگير جنگ در افغانستان بايد تعهد شان را در پيوند به مذاکرات صلح، تنها در حرف نه بلکه بايد با «اقدامات واقعي» نشان دهند.
روسيه در سالهاي پسين به همکاري با گروه طالبان متهم است و بارها رسانهها گزارش کردند که مسکو به طالبان در برخي ولايتها از جمله کندز آموزش ميدهد، اما روسيه که يکي از اعضاي کشور هاي ترويکا است بارها گفته که از اعاده «امارت اسلامي» گروه طالبان در افغانستان حمايت نميکند.