اخبار
مرکز خبرنگاران افغانستان: امسال 112 مورد خشونت عليه خبرنگاران در کشور ثبت شده است
در گزارش سالانهي مرکز خبرنگاران افغانستان آمده است که در جريان امسال (2020 ميلادي) 112 مورد خشونت عليه خبرنگاران در کشور ثبت شده است.
اين مرکز روز شنبه (سيزدهم جدي) گزارش سالانهي خود را دربارهي خشونت عليه خبرنگاران نشر کرد که بر اساس اين گزارش، شش خبرنگار در جريان امسال در حملههاي تروريستي و هدفمند کشته شده و نوزده خبرنگار ديگر در اين جريان زخمي شدهاند.
گزارش سالانهي مرکز خبرنگاران افغانستان نشان ميدهد که تنها امسال 45 مورد تهديد عليه خبرنگاران نزد اين نهاد ثبت شده است. در اين ميان، شش مورد حملهي مسلحانه، يازده مورد خشونت فزيکي، سيزده مورد توهين و تحقير، شش مورد بازداشت و چهار مورد اختطاف شامل است.
اين مرکز از حکومت ميخواهد که قضاياي خشونت عليه خبرنگاران را بررسي کند و تدابير جديتري را براي حفاظت از جان آنان روي دست بگيرد. مرکز خبرنگاران افغانستان همچنان از افزايش حملههاي هدفمند عليه خبرنگاران ابراز نگراني ميکند.
گفتني است که گزارش سازمان گزارشگران «بدون مرز» که هفتهي پيش در پيوند به وضعيت خبرنگاران در جهان منتشر شد، افغانستان را يکي از پنج کشور مرگبار جهان براي خبرنگاران عنوان کرده است.
در همين حال وزارت اطلاعات و فرهنگ تاکيد ميکند که در مذاکره با طالبان به مصوونيت خبرنگاران اولويت داده شود.
وزارت اطلاعات و فرهنگ ميگويد که در دور دوم مذاکره با طالبان بايد به مصونيت خبرنگاران در کشور اولويت داده شود.
اين وزارت با اشاره به ترور بسمالله عادل ايماق مسوول راديو صداي غور، ميگويد که نهادهاي امنيتي بايد به تأمين امنيت خبرنگاران توجه ويژه کنند.
طاهر زهير، سرپرست وزارت اطلاعات و فرهنگ روز شنبه در يک نشست خبري در کابل، از شوراي عالي مصالحه ملي، وزارت دولت در امور صلح و هيأت مذاکراتي صلح خواست که مصونيت خبرنگاران را در دور بعدي مذاکرات صلح در اولويت آجنداي مذاکرات قرار دهند.
آقاي زهير افزود، «در درجه نخست همين مسأله بايد اولويت داشته باشد که جان خبرنگار مصون باشد و هر روز شاهد حذف فزيکي نباشيم.»
او تاکيد کرد که اين نهادها هر آنچه که توان دارند براي مصونيت خبرنگاران بايد تلاش کنند تا فضا براي خبرنگاران مصون شوند.
به گفته او، خبرنگاران نميتوانند و ناممکن است که خبرنگار در يک دست تفنگ و در دست ديگر قلم داشته باشند.
سرپرست وزارت اطلاعات و فرهنگ همچنين يادآور شد که اين وزارت با ارسال نامهيي از طريق وزارت خارجه به اتحاديه اروپا و يوناما، از اين دو نهاد بينالمللي ميخواهد که از طريق مراجع که خود اين دو نهاد ميدانند فشار وارد کنند و از تمام ابزارها کار بگيرند، تا فضا بيشتر از اين براي خبرنگاران ناامن نشود.
بسمالله عادل هفتمين خبرنگاري است که مورد هدف تروريستي در سراسر کشور قرار گرفته است.
پيش از اين، رفيع صديقي، يما سياوش، الياس داعي، ملاله ميوند، رحمت الله نيکزاد و فردين اميني در يک ماه گذشته به شکل هدفمند و مرموز کشته شدهاند.