اخبار
محب: حکومت موقت به معناي ايجاد فرصت براي مداخلة بيگانههاست
وزارت دولت در امور صلح: طالبان آماده نشستن بر سر ميز مذاکره نيستند
حمدالله محب، مشاور شوراي امنيت ملي رياست جمهوري در واکنش به اظهارات تازه عباس استانکزي معاون دفتر سياسي طالبان در قطر مبني بر اين که حکومت آقاي غني مانع صلح است، گفته که حکومت موقت به معناي ايجاد فرصت دايمي براي مداخلهي بيگانهها در افغانستان است.
آقاي محب روز شنبه (11 دلو) در رشته توييتهاي در صفحه توييتر خود نوشته است که ديگر اجازه داده نخواهدشد که آجنداي بيگانهها در افغانستان اجرا شود.
آقاي محب همچنان گفته است که اگر طالبان بر اساس مشروعيت مردم، مشروعيت ديني تصميم ميگرفتند، مذاکرات صلح بايد با تأمين آتشبس ادامه مييافت.
او افزوده: «کساني که همزمان با مذاکرات صلح، دست از ضرب و شتم مسلمانان و ضرر رساندن به جان و مال مردم بر نداشته اند، بايد بدانند که ملت به ارزشهاي مردمسالاري و اهميت نظام باور دارند.»
روز گذشته شير محمد عباس استانکزي، معاون هيأت مذاکره کننده طالبان در يک نشست خبري در مسکو، رييس جمهور غني را «يگانه مانع» فرا راه صلح در افغانستان خواند و گفت که رييس جمهور غني بايد استعفا کرده و قدرت را به يک حکومت موقت انتقال دهد.
در واکنش به اين اظهارات آقاي استانکزي، محمد اشرف غني، رييس جمهور هم گفت که ايجاد حکومت موقت فاقد مشروعيت بوده و منجر به خونريزي خواهد شد.
آقاي غني در يک نشست مجازي که از سوي انستيتوت پژوهشي «سپن» برگزار شده بود با اشاره به پيامدهاي جنگهاي داخلي دهه نود ميلادي گفت که طرح حکومتهاي موقت در افغانستان ناکام بوده و اين حکومتها منجر به جنگ داخلي و خونريزي شده اند.
پيش از اين، شارژدافير سفارت امريکا در کابل نيز گفته بود که ايالات متحده از ايجاد حکومت موقت در افغانستان طرفداري نکرده و از تشکيل آن پشتيباني نخواهد کرد.
راس ويلسن به تاريخ (24 جدي) در رشته پيامهايي در صفحهي توييترش نوشته است: «ما از دولت موقت طرفداري نکردهايم و ايالات متحده نيز از آن طرفداري نميکند. نتايج مذاکرات صلح افغانستان به افغانها بستگي دارد و ما معتقد استم که اين نتايج بايد بازتابدهندهي آرزوها و خواست مردم افغانستان باشد.»
در همين حال وزارت دولت در امور صلح روز شنبه گفته که طالبان هنوز هم آماده نشستن در ميز مذاکره نيستند و تبعات تلفات ملکي به دليل تداوم جنگ و خشونت جاري نيز به دوش آنهاست.
ناجيه انوري، سخنگوي وزارت دولت در امور صلح در پيامي که به رسانهها فرستاده، گفته: «هيات مذاکره کننده صلح دولت جمهوري اسلامي افغانستان که به نمايندهگي از مردم افغانستان جهت انجام دور دوم مذاکرات صلح افغانستان در دوحه حضور دارند با احساس مسووليت کامل به اصول مذاکره پايبند بوده، اما جانب مقابل ما هنوز آماده نشستن به ميز مذاکره نيست».
سخنگوي وزارت دولت در امور صلح افزوده: «تبعات تلفات غيرنظاميان در نتيجه تداوم جنگ و خشونتهاي جاري به دوش آنهايي است که سبب تأخير در روند مذاکرات صلح ميشوند».
از سوييهم وحيد عمر، رييس اداره ارتباطات و استراتيژيک رياست جمهوري روزشنبه در يک نشست خبري در کابل گفت که مردم افغانستان و دنيا اجماع کامل و کشورهاي منطقه اجماع نسبي در روند صلح افغانستان دارند و از آنجايي که دولت افغانستان شش گام در راستاي حسن نيت در روند صلح برداشته، طالبان با قبول آتشبس اولين گام در راستاي نيت مثبت خود در روند صلح بردارند و ديگر از کشتن و تهديد مردم و تخريب افغانستان دست بردارند.
او افزود، طالبان در شش گامي که از سوي دولت افغانستان به عنوان نظام و دولت مشروع افغانستان برداشته شده، نه تنها که طالبان هيچ گام مثبت برنداشته بلکه هر بار تهديد و شروط بيشتري را ارائه کردند.
آقاي عمر گفت که هيأت دولت در ميز مذاکره با آجندا و طرح واضح براي آغاز دور دوم مذاکرات صلح به دوحه رفته، اما دو هفته است که طالبان در پشت ميز حضور پيدا نکرده و براي مذاکره علاقه نشان نميدهند.
به گفته او، طالبان به جاي نشستن در ميز مذاکره، گاهي از يک پايتخت و گاهي از پايتخت ديگر سر ميکشد و تهديدهاي جدي را طرح ميکنند.
اما آقاي عمر گفت: «افغانستان در 20 سال چندين مرتبه از نقطه نظر اقتصادي، سياسي، اجتماعي و فرهنگي بالا رفته و طالبان بايد افغانستان نو را بشناسند و طرحهاي که در تاريخ محکوم بوده را ارائه نکنند.»
به گفته او، مردم افغانستان صلحي ميخواهند که در نتيجه آن يک افغانستان با ثبات و دموکراتيک و صاحب نظام و صاحب صدا باشد نه آرامشي که در دوران طالبان بر گورستانهاي مردم حاکميت داشت.
او گفت: «ما در ميدان جنگ بخاطر همين ارزشهاي مردم قرباني دادهايم و در ميدان صلح نيز آماده استيم که قرباني بدهيم به شرطي که برآيند صلح باعث استحکام نظام، کثرت گرايي و مواجهه انتخاباتي بخاطر انتخاب زعامت کشور باشد. صلحي که در نتيجه سازش چند سياست مدار بيايد يا صلح نخبهها تداوم پيدا نميکند.»
به گفته او، جنگ طالبان عليه مردم افغانستان است و اين گروه بايد با مردم صلح کنند و خواست مردم را بپذيرند و ضمانت دهند که در فکر حاکميت 20 سال قبل شان نيستند؛ زيرا در آن زمان طالبان سر گورستان مردم و سر افغانستان خرابه حاکميت ميکردند و مردم ديگر آن حاکميت را نميخواهند.