اخبار

مجلس نماینده‌گان: طالبان به صلح باور ندارند بناءً نهادهای امنيتی نبايد غافل باشند

 

اعضای مجلس نماینده‌گان می‌گویند با توجه به تشدید خشونت‌ها از سوی طالبان، این گروه به صلح باور ندارند و بناءً نهادهای امنیتی نباید از مدافعه کشور غافل شوند.

بحث صلح و چگونگی ادامه مذاکرات صلح میان دولت و طالبان در آجندای نشست روزچهارشنبه
(1 دلو) گنجانیده شده بود؛ اما اکثریت نماینده‌گان بر این باوربودند که طالبان به صلح اعتقاد ندارند و هنوز هم بر گرفتن قدرت با زور میل تفنگ تاکید می‌کنند.

میر رحمان رحمانی رییس مجلس نماینده‌گان گفت، روند مذاکرات صلح دوحه به گونه‌یی جریان دارد که مردم افغانستان به خصوص ولسی جرگه از بحث‌های جاری اطلاع دقیق ندارند؛ اما آنچه که از طریق رسانه‌ها، سخنگویان و برخی اعضای هیأت شنیده می‌شود این است که جانب طالبان اراده‌یی برای ادامه مذاکرات و به نتیجه رسیدن مذاکرات ندارند.

آقای رحمانی افزود، جانب حکومت هم برای فراهم آوری زمینه صلح تلاش نمی‌کند؛ شعارهای دوطرف هنوز از آماده‌گی برای صلح واقعی فاصله دارد؛ اما آنچه بر مردم ما می‌گذرد، فراتر از پیام تسلیت گفتن‌هاست، هر روز ده‌ها خانواده بخاطر از دست دادن عزیزان خود اشک می‌ریزند و در انتظار صلح اند.

علی اکبر جمشیدی هم گفت که دور دوم مذاکرات صلح در فضای سرد و مایوس کننده جریان دارد. هر دو هیأت منتظر است که حکومت جدید امریکا چه تصمیم می‌گیرد. با کمال تأسف جنگ و خشونت بیش از هر زمان دیگر افزایش پیدا کرده و تلفات از هر دو طرف و به خصوص مردم ملکی بی نهایت زیاد شده‌است. بنابراین مردم صلحی می‌خواهد که در آن امنیت جانی و روانی داشته باشند.

آقای جمشیدی تاکید کرد: “نیروهای امنیتی در وضعیت بد قرار دارند. به نهادهای امنیتی هشدار می دهیم که مصروف زد و بندهای بیهوده در کابل نباشید و متوجه سربازانی که در خط مقدم جنگ است باشید. نان و آب و اعاشه به آنان نمی رسد که خدای ناخواسته شاهد تغییرات خطرناک و منفی نباشیم.”

عبدالقیوم سجادی هم گفت: “جنگ و صلح دو روی یک سکه است؛ ما نمی توانیم روند صلح را به نفع ثبات و امنیت مدیریت کنیم مگر این که صحنه‌های جنگی را مدیریت کنیم. تا حالا آغاز گفت‌وگوها فقط نتیجه‌اش این بوده که سربازان خارجی در افغانستان کشته نشده؛ اما بسیار جای تأسف است که با شعار دین و وطن دوستی هر روز مردم بی‌دفاع را به خاک و خون می‌کشانند.”

به گفته او، حکومت باید از یک طرف دستگاه دیپلماسی خود را فعال بسازد تا دیدگاه مشترک در میان سیاسیون داخلی و کشورهای منطقه و جهان ایجاد گردد و از طرف دیگر نهادهای امنیتی نباید از مدیریت جنگ و مدافعه غافل شوند. حکومت زمانی می‌تواند از موقف قوی در میز گفت‌وگو وارد شود که بتواند از طریق تأمین امنیت مردم مشروعیت سیاسی خود را به‌دست آورد.

با این وجود، برخی نماینده‌گان دیگر می‌گویند که متنفذین اقوام و نماینده‌گان مجلس باید در محلات شان بر ضد طالبان قیام ملی اعلام کنند؛ زیرا این گروه به کشتن مردم ادامه می‌دهند و حاضر به صلح نیستند.

عبدالرووف شپون یک عضو مجلس در این خصوص گفت: ” ما از طالب می خواهیم آتش بس کنند در غیر آن باید قیام ملی بر ضد کسانی که مخالف صلح اند اعلام شود؛ همه نماینده‌گان به ولایت‌ها بروند و در دفاع از نهادهای امنیتی بجنگند؛ تا زمانی که قیام ملی نشود از این بدبختی خلاصی نخواهیم داشت.”

عبدالستار حسینی عضو دیگر مجلس هم گفت که طالبان با حکومت صلح نمی‌کنند می‌خواهند با زور میله تفنگ افغانستان را بگیرند؛ بناءً خانه ملت باید در روند صلح پیشگام شده و نماینده‌گان باید با ایجاد همسویی با مردم به هر شکل ممکن صلح را در کشور تحقق بخشند.

از سوی دیگر، برخی نماینده‌گان می‌گویند که در روند صلح طرح حکومت موقت ترفندی برای ادامه جنگ در کشور است.

راضیه منگل یک عضو مجلس در این خصوص  گفت، حکومت موقت تجربه شده و باز به هدفی مطرح می‌شود که در کوچه، روستا، ولسوالی و ولایت رهبران محلی ظهور کرده و افغانستان بار دیگر به جنگ داخلی سوق داده شود.

غلام حسین ناصری هم گفت که دو مرض خوره برای سقوط دادن نظام موجود وجود دارد؛ یک حلقاتی که همیشه در رأس و یا حاشیهقرار داشند امروز يکي پس از ديگري به دامن پاکستان سقوط کرده و حکومت موقت مطرح مي‌کنند و دوم آدم‌هاي ناداني که زير عنوان حمايت از رييس جمهور از نظام بد حمايت مي‌کنند و بين نظام و مردم فاصله مي‌اندازند؛ بناءً به اين دو مشکل بايد جداً توجه شود.

کمال ناصر اصولي هم گفت که کشورهاي همسايه به برخي رهبران سياسي ذهنيت مي‌دهند تا نهادهاي دولتي که در 20 سال احيا شده دوباره از بين برده شوند؛ بناءً نياز است تا همه رهبران از يک دولت مرکزي و قوي حمايت کنند تا دولت صلح را به کرسي عمل بنشاند.

نماينده‌گان مجلس تاکيد داشتند که همزمان با جريان گفت‌وگوهاي صلح برقراري آتش‌بس به منظور پايان کشتار مردم حتمي است و طالبان بايد به اين خواست مردم افغانستان تمکين کند وگرنه ادامه اين‌چنيني گفت‌وگوهاي صلح به نفع مردم افغانستان نخواهد بود.

سر انجام مير رحمان رحماني گفت که بحث روي موضوع صلح را به روز دوشنبه هفته آينده نيز ادامه مي‌دهد و در انتهاي آن نشست، نظريات نماينده‌گان در يک اعلاميه که بيانگر ديدگاه مجلس در مورد صلح خواهد بود، جمع بندي خواهد شد.

 

نوشته های مشابه

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

بستن
رفتن به نوار ابزار