اخبار
مجلس نمايندهگان: سقوط پيهم ولسوالی ها در شمال کشور به دست طالبان پرسش برانگيز است
وزارت داخله: سقوط سراسری برخی ولسوالی ها تبليغات طالبان می باشد
با آنکه در یک شبانه روز گذشته طالبان 15 ولسوالی را در بدخشان تصرف کردهاند، شماری از اعضای مجلس نمایندهگان ” تسلیم دهی” ولسوالیها به طالبان را پرسش بر انگیز میخوانند.
نظیفه ذکی نماینده کابل روز دوشنبه (14 سرطان) در نشست عمومي مجلس گفت: “از اين بيشتر ديگر مردم افغانستان را در سردرگمي قرار ندهند، بگويند که گپ چيست؟ زير کاسه چه نيم کاسه است که پيهم ولسواليها سقوط کرد. ولايت تخار ولسواليهايش سقوط کرد، کندز و بغلان به همين شکل. همه سمت شمالشرق در حالت وخيم و بدبختي است.”
عبدالقيوم سجادي، نمايندهي غزني در اين نشست مجلس گفت: “سوال جدي و اساسي اين است که پاليسي و پلان و تصميم حکومت افغانستان چيست؟ اگر پاليسي امنيتي حکومت رها کردن ولسواليها براي دشمن است، بايد اين مسأله روشن شود و براي افکار عمومي و مردم شريک شود که ناحق فرزندان جوان اين مردم به خاک و خون کشيده نشود.”
شمار ديگر نمايندهگان هم بر پيمان امنيتي ميان امريکا و افغانستان انگشت گذاشتند و خروج امريکا از افغانستان را “غيرمسوولانه” خواندند.
محمد کريم اتل، نماينده هلمند در مجلس گفت: “امريکا در افغانستان با حکومت کنوني در روز سوم پيمان امنيتي را امضا کرد در آن بسيار موضوعهايي بود که امريکا بايد در بخش امنيت حمايت از نظام و حکومت، با افغانستان همکاري ميکرد، اما آنان به آن پيمان امنيتي متعهد نماندند.”
بلقيس روشن نماينده فراه در مجلس انتقاد کرده، گفت: “حداقل همان قرارداد امنيتي را به ياد خود بياورد، ببينيد چي شد؟ کجاست؟ کجاست همانهايي که شما آنقدر برايش مينازيديد؟ امروز ميگويند نه اين وطن هيچچيزي نيست، اما مردم افغانستان راه اول و آخرش همان است که خودشان از وطن خود دفاع کنند.”
فاطمه کوهستاني، نماينده غور سقوط ولسواليها را به تقسيم ناعادلانه سازوبرگ نظامي مرتبط ميداند. او در اين نشست گفت: “همين که ولسواليهاي ما امروز سقوط ميکنند دانه دانه، علت اين عدم توازن در تقسيم تجهيزات به نيروهاي مردمي است. تجهيزات بهطور عادلانه تقسيم نميشود. تجهيزات براساس نياز تقسيم نميشود.”
اما رييس مجلس نمايندهگان در اين نشست تاکيد کرد که تغييرات جديد (سقوط ولسواليها) به هيچ عنوان تهديد جدي براي نظام خلق نخواهد کرد.
مير رحمان رحماني، گفت که سقوط ولسواليها يک تغيير پيشبيني شده پس از خروج نيروهاي بينالمللي از افغانستان بود، اما به هيچ عنوان اين تغييرات سبب تهديد جدي نظام و حاکميت ملي نخواهد شد.
آقاي رحماني افزود، تخريب زيربناها، اماکن عامه و وسايط نظامي که بخشي از دارايي هاي مردم است از سوي طالبان نشان ميدهد که گروههاي هراس افگن جز ويراني و انهدام کشور ديگر هيچ برنامهيي ندارند.
به گفته او، ملت افغانستان در روزهاي سخت و دشوار قراردارد، شدت گرفتن حملات طالبان، اخلال نظم عامه، شيوع کرونا، فقر و بيکاري و افزايش موج بيجاشدهگان داخلي جنگ نامشروع نگران کننده است. اما با آنهم حکومت بايد در رابطه به وضعيت امنيتي استراتيژي منظم داشته باشد.
او همچنين، از مردم افغانستان و نمايندهگان شان در شوراي ملي خواست که با انگيزه حمايت از نظام و دفاع از حاکميت ملي و دارايي هاي عمومي و جهت حمايت از نيروهاي امنيتي و دفاعي بايد در کنار دولت قرار گرفته و از هرگونه خيزش و طغيان معقول که منجر به دفاع از اين سرزمين ميگردد، حمايت کنند.
رحماني خاطر نشان کرد: “من به تمام نيروهاي ملي و خيزشهاي مردمي که در چارچوب نظام توان دفاع از نيروهاي امنيتي را دارند دعوت ميکنم تا از تمام توان خود براي خنثي سازي توطئه اجانب دريغ نکنند. نمايندهگان مجلس بايد مردم را به همکاري مستقيم و غير مستقيم با ادارات دولتي به ويژه نيروهاي امنيتي تشويق کنند.”
آقاي رحماني تاکيد کرد که با وجود شدت يافتن خشونتها نبايد دروازه گفتوگوهاي صلح بسته شود. گفتوگوها بايد سرعت پيدا کند چون تنها راه حل براي قضيه افغانستان آشتي ملي و گفتوگو است. بناءً از آدرس مجلس بالاي طالبان و حکومت افغانستان صدا ميکنيم که گفتوگوهاي را هرچه عاجل از سرگيرند و بر سر نتيجه زودهنگام آن تاکيد کنند.
رمضان بشردوست ديگر عضو مجلس هم گفت که در تاريخ افغانستان هرزماني که نيروهاي بيگانه زير نام، رفقا، انديوالان و آقاياني که از غرب آمده اند، جز آدم کشي ديگر چيزي از خود به ارث نگذاشته اند.
اين نمايندهگان امريکا را متهم کردند که با وجود امضاي پيمان امنيتي و تعهد تأمين امنيت افغانستان به تعهدات خود پابند نماندند سه روز پيش نيروهاي امريکايي بزرگترين پايگاه خود را در افغانستان (پايگاه بگرام) ترک کرد و قرار است تا يازدهم سپتامبر همه نيروهاي نظامي اين کشور افغانستان را ترک کنند.
با اين حال وزارت امورداخله گفته که سقوط سراسري برخي ولسواليها تبليغات طالبان است و نيروهاي دفاعي و امنيتي توانسته جنگجويان اين گروه را از مرکز 14 ولسوالي بيرون کنند.
طارق آرين، سخنگوي اين وزارت روز دوشنبه در پيامي که به رسانهها فرستاده گفته که نيروهاي دفاعي و امنيتي برعکس جنگجويان طالبان در تمام جغرافياي افغانستان حضور ثابت دارند.
او افزوده: “سقوط به معناي [سقوط] يک پوسته است، به معناي جغرافياي يک ولسوالي نيست. با وجود آن هم ما از 10 الي 14 مرکز ولسوالي را دوباره از تصرف طالبان تروريست آزاد ساختيم.”
وزارت دفاع نيز با نشر خبرنامهيي گفته که در نتيجهي عمليات و درگيريها طي يکشبانه روز گذشته 244 جنگجوي طالب در هشت ولايت کشته و 141 جنگجوي ديگر آن گروه زخمي شدند.